Staten tjener 11 mrd ekstra på strømprisene i år, vanlige folk får knapper og glansbilder

0
Konserndirektør Finn Bjørn Ruyter i Hafslund Eco. Foto: Hafslund Eco.

Strømopprøret er et faktum. Folk fryser og er rasende på strømregninger som slår digre hull i de fleste familiebudsjetter. Men de «tiltakene» som kommer fra den regjeringa som erklærte at «nå er det vanlige folks tur» føyer skam til skade.

Bjørnar Moxnes fra Rødt skriver:

«1) Staten tjener rundt 11 mrd ekstra på strømprisene i år. Pengene hentes rett ut av folks lommebøker. Dette er en inndragning av kjøpekraft som skaper store problemer for mange folk og som skader samfunnsøkonomien.

2) Regjeringa vil bare bruke 500 mill på å hjelpe folk med strømregninga. Tiltakene er altfor små og treffer altfor få. Tenk at regjeringa har somlet for å få på plass noe så stusselig!

Lavtlønte, AAP-mottakere, minstepensjonister og arbeidsledige vil få trøbbel før jul. Sammen med koronarestriksjoner blir dette en tung jul.

Og regjeringa kan verken skylde på naturkrefter, opposisjonen eller fandens oldemor for at de ikke GIR TILBAKE mer av pengene til folk flest. Tvert imot: Hvis regjeringa nå gjør det eneste riktige – nemlig å betale ut igjen alt det ekstra folk betaler inn – så skal vi heie på dem hele veien til mål. Så kom igjen – vis i praksis at nå er det vanlige folks tur til å slippe å bli flådd av skyhøye strømpriser!»

Vil gi studentene mer lån!

Regjeringen vil gi studenter som kan dokumentere strømutgifter, 3.000 kroner i ekstra lån. 1.200 kroner av dette gjøres om til stipend, sier høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til VG.

Regjeringa har alle muligheter til å innføre en sosial strømpolitikk. De kunne bare klippe og lime fra en generasjons politiske retningslinjer fra mange arbeiderpartiregjeringer. Dette er ingen heksekunst. Men er det noe dagens Arbeiderparti ikke vil, så er det å føre sosialdemokratisk politikk.

Derfor kommer de med sånne nyliberale «tiltak» som økte lån!

Dette er å føye skam til skade.

Og det er også skammelig at SV ikke lenger er et sosialistisk parti, men har blitt sosialliberalt, og går inn for å gi «penger til de trengende» i stedet for å gå inn for en solidarisk politikk for alle.

– Nå må regjeringen sette seg ned med SV og finne løsninger for hvordan vi kan gi økonomisk støtte til folk som trenger hjelp til å betale strømregninga, sa Lars Haltbrekken (SV).

– Det vil være en kontantutbetaling, som gis til personer og familier som strever med strømregningen. Dette må omfatte flere enn dem som får bostøtte, sier Haltbrekken til NTB.

Lønnsfest i kraftbransjen

Nettavisen har sett nærmere på skattetallene til toppsjefene i Norges største kraftselskaper, samt blant direktørene i Energi Norge, NVE og Statnett.

Mannen som fikk best betalt blant toppsjefene i Nettavisens oversikt over fjoråret, var Finn Bjørn Ruyter.

Han er konserndirektør i Hafslund Eco, Norges nest største kraftprodusent. Ruyter hadde inntekter verdt 8,4 millioner kroner. Det tilsvarer et inntektshopp på 1,3 millioner kroner fra 2019. Ruyters formue steg til 18,1 millioner kroner i fjor, fra 15,6 millioner i 2019.

Totalt mottok Ruyter 4,65 millioner kroner i lønn, feriepenger og honorarer fra Hafslund Eco i 2020. 57-åringen ble valgt til styreleder i Energi Norge i fjor. Ruyter satt i tillegg som styremedlem i Equinor, Fortum Oslo Varme, Sysco, Europower og Eidsiva Energi.

Videre på listen finner vi konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft, som tjente 7,3 millioner kroner i fjor. Statkraft er Norges største kraftprodusent og Europas største produsent av fornybar energi.

Arvid Moss er konserndirektør for forretningsområdet Hydro Energy, som er den tredje største operatøren av kraftproduksjon i Norge. Moss tjente 5,66 millioner kroner i 2020. 63-åringen gikk tidligere i år av som NHO-president og gikk inn i styret til det offentlige organet Eksportstrategirådet.

Nylig avgåtte Statnett-sjef Auke Lont tjente 5,1 millioner kroner i fjor. Fjordkraft-topp Rolf Barmen tjente 4,3 millioner, mens BKK-sjef Jannicke Hilland tjente fire millioner kroner.

Steffen Syvertsen i Agder Energi tjente 3,88 millioner kroner i fjor. Like bak finner vi Energi Norge-leder Knut Kroepelien, som tjente nær 3,4 millioner kroner i fjor. Kroepelien har også en registrert formue på 61,8 millioner kroner.

Klassepolitikk av verste slag: plyndre vanlige folk og fylle bankkontoene til de rike

Både den forrige og den nåværende regjeringa følger samme, svært klassebevisste politikk: vanlige mennesker tynes ned i energifattigdom, mens de folkene som legger opp denne politikken, og pynter den med fraser om «grønt skifte», håver inn millioner, og deres bakmenn milliarder.

Rødts nyvalgte stortingsgruppe har snakket om å «dra Arbeiderpartiet til venstre». De bør gi opp en så umulig oppgave. Samtidig har Rødt som eneste parti på Stortinget stått opp mot denne politikken. Sats på det. Ikke prøv å flytte Støre til venstre, det går ikke likevel, men ta fra ham velgerne. Aldri har mulighetene ligget bedre til rette for det.

Facebook-gruppa Vi som krever billigere strøm har per 9. desember klokka 6.50 444.200 medlemmer.

Forrige artikkelØdelegger livsgrunnlaget til folk, men blir sjøl søkkrike
Neste artikkelCathrine ble kastet ut av sykehuset fordi hun ikke er vaksinert