Valgskred for Daniel Ortega og hans allierte i Nicaragua

0
Daniel Ortega

Da 98% av stemmene var talt opp etter valget i Nicaragua var det klart at Daniel Ortega vil fortsette som president og at alliansen mellom Alianza Frente Sandinista og Partido Liberal Constitucionalista (PLC) hadde sikret seg 76% av stammene, skriver TeleSur.

EU, Spania og USA er blant de internasjonale aktørene som har fordømt valget i Nicaragua i sterke ordelag.

I en uttalelse mandag sier EU at landet nå har et «autokratisk regime.»

Landets tidligere koloniherre Spania kaller valget en farse. Utenriksminister Jose Manuel Albares sier valget verken var fritt eller rettferdig.

Også USAs president Joe Biden har kritisert valget. Han kaller det et falskt valg, og signaliserer at det vil komme sanksjoner.

Det faller ikke i god jord i Russland.

På en pressekonferanse i Moskva mandag sa utenriksminister Sergej Lavrov at kritikken mot valget er uakseptabel.

– Valget ble holdt på en skikkelig måte, i tråd med loven i Nicaragua, sa Lavrov, som mener at spesielt USA burde la være å blande seg i indre anliggender i Latin-Amerika.

Mindre enn ei uke før presidentvalget i Nicaragua, slettet giganten Facebook kontoene til hundrevis av landets beste nyhetskanaler, journalister og aktivister, som alle støttet den regjerende venstreorienterte sandinistregjeringen, et hovedmål i Washington for regimeskifte.

Facebook hevder at disse kontoene var roboter som var engasjert i «uautentisk oppførsel». Med tanke på at rundt halvparten av landet bruker plattformen til nyheter og underholdning, kunne beslutningen knapt vært mer tunghendt og påtrengende, skriver MintPress. Hvis målet deres var å svinge resultatet, har det feilet fullstendig og heller bidratt til at sandinistene har oppnådd en overveldende seier.

Les: The Facebook Team that Tried to Swing Nicaragua’s Election is Full of U.S. Spies

Forrige artikkelFinanskapitalens korporative maktovertakelse
Neste artikkelFare for ny krig i Bosnia?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).