Macron: – Frankrike står klart til å forsvare Ukrainas integritet

0
Episode from Napoleon's Retreat from Russia, by Johannes Hari, c. 1812-20, Dutch oil painting. Bivouac at Molodetschno during the Night of the 3rd to 4th of December 1812,

Frankrikes president Emmanuel Macron fortalte sin russiske motpart Vladimir Putin mandag 15. november 2021 at «Frankrike står klart til å forsvare Ukrainas territorielle integritet». Dette skriver i24NEWS – AFP.

Advarselen kommer etter at NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg advarte Moskva mot «enhver aggresjon» etter at «store og uvanlige konsentrasjoner av russiske styrker» angivelig ble «observert ved Ukrainas grense de siste ukene».

I en telefonsamtale som varte i én time og 45 minutter uttrykte Macron «vår dype bekymring og vår vilje til å forsvare Ukrainas territorielle integritet», sa den franske presidentens kontor.

Ifølge den offisielle russiske utskriften av samtalen svarte Putin på Macrons uttalelser med å vise til «den provoserende karakteren til de storstilte øvelsene utført av USA og en rekke av deres allierte i Svartehavet, noe som øker spenningen i forholdet mellom Russland og NATO.»

«Den russiske presidenten understreket også at Kiev fortsetter sin destruktive politikk rettet mot å forstyrre Minsk-avtalene. Dette bevises av den nylige bruken av ubemannede droner fra de ukrainske væpnede styrkene i konfliktsonen.»

Hva mener Macron?

Hva mener den franske presidenten med at Frankrike «står klart til å forsvare Ukrainas integritet»? Skal han sende franske militære styrker til Ukraina? Og hva skal de i så fall gjøre der?

Som kjent hadde et relativt sett mye sterkere Frankrike betydelige problemer mot et relativt sett mye svakere Russland i Napoleons tid. Har ikke Macron lært noe av historien, eller er han bare så opptatt av å blåse til glørne i det økende krigsstemninga fra ukrainsk side at han setter realiteter og erfaringer til side? I Moskva må slike uttalelser oppfattes som trusler, akkurat som uttalelsene til Stoltenberg. Men hvorfor holder de på med det?

Burde ikke Macron konsentrere seg om å skikke sitt eget hus i Frankrike i stedet for å drømme om forgagne tiders «gloire»?

Hviterussland og migrantkrisa

Den nåværende situasjonen på grensen mellom Hviterussland og EU-landene ble berørt, heter det i det offisielle russiske referatet.

Den russiske presidenten rettet særlig oppmerksomheten mot den ekstremt harde behandlinga av flyktninger fra polske grensevakters side. Etter å ha informert om sine kontakter om migrasjonskrisa med presidenten i Hviterussland, Alexander Lukasjenko, understreket Vladimir Putin at EU-landene og Hviterussland burde snakke sammen direkte.

Det er interessant å merke seg hvordan vestmaktene og mediene vinkler denne migrantkrisa totalt forskjellig fra migrantkrisa i 2015. Den gangen ble det reist krav om at grensene måte åpnes umiddelbart for migrantene fra Syria og land som Ungarn, som prøvde å stanse bølgen av migranter, ble fordømt i skarpe ordelag.

Denne gangen forsømmes ikke Polen, som går virkelig hardt fram mot migrantene, men tvert om transittlandet Hviterussland. Og det reises heller ingen krav om at migrantene må få komme til Tyskland, slik man gjorde i 2015.

Warszawa har utplassert rundt 12.000 soldater, og den humanitære krisa har eskalert til en militær konfrontasjon. Donald Tusk, den tidligere presidenten for Det europeiske råd, har foreslått at landet bør vurdere å utløse NATOs artikkel 4, som ville bety at Warszawa hevder overfor alliansen at landets sikkerhet er truet. Den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak sa forrige fredag at tropper fra NATO-medlemmet Storbritannia skal bli utplassert i Polen for å hjelpe til med byggingen av grensebarrierer. Så hvis det er noen som «militarisrer situasjonen», må det vel være EU og NATO?

EU-rådets president Charles Michel anklager Hviterussland for å bruke migrantene i et «hybridangrep» på unionen, skriver Reuters.

«Veldig raskt i begynnelsen av neste uke vil det bli en utvidelse av sanksjonene mot Hviterussland,» sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til journalister etter et møte med USAs president Joe Biden i Washington.

Men Polens behandling av migrantene er OK?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.