Hva mener Human-Etisk Forbund om ytringsfrihet og kritisk tenkning?

0
Kritisk tenkning krever øving, skriver Human-Etisk Forbund, men deres rådgiver Didrik Søderlind synes tydeligvis det ikke er så greit med all denne øvinga.

nettsidene til Human-Etisk Forbund heter det:

Humanister oppfordrer til kritisk granskning av alle ideer og oppfatninger, også våre egne. Vi bør finne frem til de beste argumentene og endre våre meninger og overbevisninger når det viser seg at vi tar feil. Tanke- og ytringsfrihet er avgjørende for å kunne teste ut ulike meninger og synspunkter. 

Til dette kan vi si ja og amen. Vi kan underskrive hvert ord.

Men så var det dette med liv og lære, da.

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund. Han har engasjert seg i en kampanje fo å hindre skribenten Hans Olav Brendberg i å holde foredrag.

Dette er omtalt i artikkelen Når er en ananas mer enn en ananas? av Lars Birkelund.

Vi skrev i introduksjonen til denne artikkelen:

I denne debattartikkelen stiller Lars Birkelund spørsmålet om hvorfor ikke kritikere av Hans Olav Brendberg vil møte ham til debatt. De som kritiserer Brendberg hevder at han er anti-semitt. Hvis de har gode argumenter for sitt syn, kunne de jo bare møte opp og vise at de har gode argumenter. Eller de kan bruke muligheten til å svare på innlegget fra Lars Birkelund her på steigan.no. Det gjelder spesielt Didrik Søderlind og Shoaib Sultan, som er nevnt her. De har naturligvis tilsvarsrett på steigan.no. Vi håper de tar imot invitasjonen.

Red.

Men Søderlind vil ikke svare

På Twitter har Søderlind skrevet følgende:

Han har lagt ved fire bilder. Ingen av dem er fra steigan.no eller har noe med oss å gjøre, så her bruker han oss bare som en demon å skremme med.

Vårt svar til Søderlind var:

Rådgiver Didrik Søderlind i Human-Etisk Forbund vil altså ikke delta i en debatt på like vilkår.

Mener han ikke det som står på nettsidene til forbundet?

Humanister oppfordrer til kritisk granskning av alle ideer og oppfatninger, også våre egne. Vi bør finne frem til de beste argumentene og endre våre meninger og overbevisninger når det viser seg at vi tar feil. Tanke- og ytringsfrihet er avgjørende for å kunne teste ut ulike meninger og synspunkter. 

PS:

Vi må si at vi stusset da Søderlind skrev at vi har prøvd å få ham sparket. Har vi det? Redaksjonen i steigan.no har ingen meninger om Søderlinds ansettelsesforhold. Men så fant vi ut at han må mene et leserinnlegg av Eva Thomassen fra 2018 der hun ganske riktig skrev:

«Dersom Søderlinds påstander ikke er forenlig med retningslinjene til HEF bør Søderlind få sparken fra jobben som rådgiver i HEF.  Så enkelt er det.»

Men Eva Thomassen er riktignok en hyppig bidragsyter i steigan.no, men hun er ikke medlem av vår redaksjon og hennes innlegg i avisa står for hennes egen regning. Så rådgiver i et forbund som går inn for «Tanke- og ytringsfrihet er avgjørende for å kunne teste ut ulike meninger og synspunkter,» nekter å benytte tilsvarsretten på grunn av noe som har stått i et leserinnlegg i ei avis?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelRisikerer Uganda å måtte gi Entebbe flyplass til Kina?
Neste artikkelEr tvang og koronapass hensiktsmessig?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).