Bruk av frykt for å kontrollere atferd i Covid-krisen var totalitært, innrømmer forskere

0

Forskere i en komité som oppmuntret til bruk av frykt for å kontrollere folks oppførsel under Covid-pandemien, har innrømmet at arbeidet deres var «uetisk» og «totalitært». Dette skriver CNBC News.

Medlemmer av Pandemic Insights Group on Behavior (SPI-B) uttrykte beklagelse over taktikken de har brukt i ei ny bok om psykologiens rolle i den britiske regjeringas Covid-19-respons.

SPI-B advarte i mars i fjor om at ministrene måtte øke «det opplevde nivået av personlig trussel» fra Covid-19 fordi «et betydelig antall mennesker fortsatt ikke føler seg tilstrekkelig personlig truet».

Gavin Morgan, en psykolog på teamet, sa:

«Det er klart at det ikke er etisk å bruke frykt som kontrollmiddel. Å bruke frykt lukter totalitarisme. Det er ikke en etisk holdning for noen moderne regjering. Av natur er jeg en optimistisk person, men alt dette har gitt meg et mer pessimistisk syn på mennesker.»

Morgan snakket med forfatteren Laura Dodsworth, som har brukt et år på å undersøke regjeringens taktikk for hennes bok A State of Fear.

Ministre har møtt gjentatte beskyldninger om at de økte trusselen fra pandemien for å rettferdiggjøre nedstengninger og tvinge publikum til å følge dem – en påstand som vil bli undersøkt av den kommende offentlige etterforskningen av pandemien.

SPI-B er en av underkomiteene som gir råd til Scientific Advisory Group for Emergency (Sage), ledet av Sir Patrick Vallance, den vitenskapelige sjefsrådgiveren.

En SPI-B-forsker sa til Dodsworth: «I mars [2020] var regjeringa veldig bekymret for overholdelse, og de trodde folk ikke ville ønske å bli låst inne. Det var diskusjoner om at frykt var nødvendig for å oppmuntre til etterlevelse, og det ble tatt beslutninger om hvordan frykten skulle økes. Måten vi har brukt frykt på er dystopisk.

«Bruken av frykt har definitivt vært etisk tvilsom. Det har vært som et merkelig eksperiment. Til slutt ga det tilbake fordi folk ble for redde.»

Et annet SPI-B-medlem sa: «Du kan kalle psykologi ‘tankekontroll’. Det er det vi gjør … tydeligvis prøver vi å gå om det på en positiv måte, men det har blitt brukt ondsinnet tidligere.»

En advarte om at «folk bruker pandemien til å gripe makt og drive gjennom ting som ellers ikke ville skje … Vi må være veldig forsiktige med autoritarismen som sniker seg inn».

Les også: Frykt som våpen: – Hvordan den britiske regjeringa brukte skjult taktikk for å skremme befolkninga

Forrige artikkelHaiti som NGOane sin republikk
Neste artikkelEn einbeint helt