Frykt som våpen: – Hvordan den britiske regjeringa brukte skjult taktikk for å skremme befolkninga

0
Vi blir bombardert med massive daglige doser med koronadødsfall. Dette er gjort bevisst for å skape frykt og lydighet, sier britiske psykologer. Foto: Shutterstock

Den britiske regjeringas ‘psykologiske strategier’ for å manipulere uvitende et publikums atferd kan slå tilbake og føre til langvarig skade, hevder eksperter.

Dette skriver den britiske avisa The Telegraph. Artikkelen ligger bak betalingsmur, men finnes også her. Det går fram av kritikken fra britiske psykologer og andre fagfolk øker i styrke, og det framgår av deres dokumentasjon at den britiske regjeringa har ført en veritabel «psykologisk krig» mot egen befolkning for å få folk til å lystre ordre. Den psykologiske krigføringa har vært ført uten kontroll utenfra og med skjulte psykologiske strategier som har gjort det nesten umulig for folk å beskytte seg mot den massive daglige påvirkninga, sier framtredende psykologer. Vi har her bare oversatt noen utdrag av artikkelen for å gi leserne et innblikk i omfanget av den kritikken som kommer fram.

«Et psykologisk eksperiment uten sidestykke»

«Svikten i Storbritannias pandemirespons er ikke vanskelig å få øye på, men på den ene sida er regjeringas suksess ubestridelig: å overtale en engstelig nasjon til å holde seg låst innendørs store deler av det siste året. Den daglige dietten med statistikk om dødsfall, sykehusinnleggelser og Covid-saker har vært så effektiv at overholdelse av lockdown har gått langt utover hva statsrådene forventet. Men problemet med frykt, som en atferdsforsker sa på fredag, er at «du kan ikke slå den av og på med et tastetrykk».

Hvorvidt det å skremme publikum var en bevisst – eller ærlig – taktikk har blitt gjenstand for intens debatt, og dusinvis av psykologer har nå anklaget ministrene for å bruke «skjulte psykologiske strategier» for å manipulere publikums oppførsel. De mener at regjeringa, etter råd fra atferdseksperter, har lagt vekt på trusselen fra Covid uten å sette risikoen i tilstrekkelig sammenheng, og etterlate landet i «en tilstand av økt angst». De hevder også at ”oppblåste fryktnivåer vil være ansvarlige for dødsfallet til ”tusenvis av mennesker med ikke-Covid sykdommer ”som er“ for redde til å komme på sykehus ”. De er opptatt av at den britiske offentligheten har vært gjenstand for et masseeksperiment i bruken av strategier som opererer «under deres bevissthetsnivå» at de har inngitt en formell klage til sitt profesjonelle tilsynsorgan, som nå vil avgjøre om myndighetsrådgivere har gjort seg skyldig i etiske brudd.»

Et av de viktigste bevisene som er sitert av de som har klaget over «skjult» taktikk, kommer fra et dokument utarbeidet for Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) i begynnelsen av pandemien for et år siden. Et dokument datert 22. Mars 2020 skrevet av Scientific Pandemic Influenza Group on Behaviors (SPI-B) sa:

“Et betydelig antall mennesker føler seg fortsatt ikke tilstrekkelig personlig truet; det kan være at de blir beroliget av den lave dødsraten i deres demografiske gruppe, selv om nivået av bekymring kan øke … det oppfattede nivået av personlig trussel må økes blant dem som er selvtilfreds, ved å bruke hardtslående emosjonelle meldinger. For å være effektiv må dette også styrke mennesker ved å tydeliggjøre hvilke handlinger de kan ta for å redusere trusselen.»

Det samme dokumentet presenterte et rutenett med 14 muligheter for «bruk av medier for å øke følelsen av personlig trussel», en taktikk som ble sett på som «høy» effektivitet, selv om spill-over-effekter «kunne være negative». Noen Sage-deltakere innrømmer nå at de føler seg «flaue» av slike råd. En fast Sage-deltaker sa:

“Det britiske folket har blitt utsatt for et ikke-evaluert psykologisk eksperiment uten å bli fortalt at det er det som skjer.

«Alt dette handler om å prøve å styre atferd i den retning en elite har bestemt, snarere enn å avgjøre om det er riktig eller etisk å gjøre.»

Sage-medlemmet sa at SPI-B-rapporter ikke pleide å bli «utfordret» av Sage fordi «kjernemedlemmene til Sage ikke er veldig godt rustet til å evaluere det – det er ikke andre samfunnsvitere sentralt i Sage».

De la til: ”Når noen fra SPI-B sier at vi trenger å øke frykten og holde den oppe – det var ikke så mye spørsmålstegn ved det i begynnelsen, og det meste av spørsmålet kom fra eksternt hold, ikke innenfra. ”

Gary Sidley, en pensjonert klinisk psykolog fra National Health Service, sa: ”Det er som om det er litt industri rundt håndtering av pandemi, og det ekskluderer alternative stemmer.»

«Det er økende bekymring innen mitt felt om å bruke frykt og skam som en pådriver for atferdsendring.»

Sidley var så bekymret av at han og 46 kolleger skrev til British Psychological Society (BPS) og sa «bekymringer om virksomheten til statsansatte psykologer … i deres oppdrag å oppnå publikums masseoppslutning om de pågående koronavirusrestriksjonene».

Brevet la til: «Vår oppfatning er at bruk av skjulte psykologiske strategier – som fungerer under nivået til folks bevissthet – for å «knuffe» innbyggere til å tilpasse seg en omstridt folkehelsepolitikk uten sidestykke, reiser dype etiske spørsmål.»

– En tredel av britene trodde at over 6 millioner var drept av covid

«I juli i fjor fant en undersøkelse utført av konsulentfirmaet Kekst CNC at nesten halvparten av de spurte trodde at Covid hadde drept 1 prosent av den britiske befolkningen, tilsvarende mer enn 600 000 mennesker, da den faktiske tallet på den tiden var 44.000. Nesten en tredjedel av respondentene trodde at 6 til 10 prosent eller mer av befolkningen hadde blitt drept av Covid, noe som ville bety opptil 6,6 millioner dødsfall.»

«Laura Dodsworth, som har brukt det siste året på å undersøke dette emnet for en kommende bok kalt A State of Fear: How the UK Government Weaponised Fear During the Covid-19 Pandemic, sa:

“Jeg har intervjuet mennesker som har blitt lammet av frykt, folk som har blitt snakket ned fra selvmord og mennesker som har utviklet agorafobi. “Problemet med frykt er at det fordriver rasjonell tenkning. Du blir mer avhengig av offentlige meldinger, noe som gjør deg mer redd, noe som gjør deg enda mer avhengig av meldingene deres, og skaper en undergangsloop, en onde sirkel som stadig forsterkes. Vi har glemt hvordan vi skal analysere risiko.”

«En rapport fra Nottingham University i fjor antydet at frykt til og med kunne føre til flere Covid-dødsfall fordi dårlig mental helse svekker immunforsvaret. Rapporten sa:

“Det er velkjent at når negative humørsituasjoner vedvarer over tid, resulterer det i dysregulering av fysiologiske systemer som er involvert i reguleringen av immunforsvaret. Dermed eksisterer det et betydelig potensiale for at den psykologiske skaden pandemien påfører, kan overføres til fysisk skade. Dette kan inkludere økt følsomhet for viruset, dårligere resultater hvis smittet, eller faktisk dårligere svar på vaksinasjoner i fremtiden.»

«Lord O’Donnell, som var kabinettsekretær da Behavioral Insights Team, bedre kjent som «Nudge Unit» ble opprettet, er blant dem som mener at regjeringa fikk feil balanse i sine meldinger rundt Covid. Han sa:

“Vi har kanskje konsentrert oss så mye om Covid at vi har skremt folk vekk fra å gå til et sykehus. «Hver kveld får du dødsfall, tilfeller, pasienter på sykehus, men du får ikke de økonomiske kostnadene hver natt eller de indirekte konsekvensene som tapte kreftprøver … de presenterer dette som en helt medisinsk sak.

“Jeg hater også uttrykket sosial distansering, når det de ønsker er fysisk distansering. Vi vil ikke at folk skal være sosialt distanserte, vi vil ha sosial samvær.»

Les hele artikkelen på engelsk her.

Kommentar:

Oppvasken etter den største psykologiske krigføringa mot verdens befolkning noensinne har ikke en gang begynt. Den kritikken og de avsløringene som nå kommer fram i Storbritannia gjelder naturligvis ikke bare der. Dette har vært og er fortsatt en koordinert global kampanje, og det som britiske psykologer har vist er at det er brukt fagekspertise innen atferdspsygologi til å sende skjulte psykologiske budskap for å plante frykt i folk slik at de skal adlyde hva som enn kommer av «tiltak» fra myndighetene. En av kritikerne bruker begrepet «weaponizing fear», altså å bruke frykten som våpen.

Nøyaktig det samme er som vi vet gjort i Norge, og det er på tide at spillet avsløres og at de ansvarlige stilles til ansvar.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDr Vandana Shiva: Bill Gates er redd for uavhengighet, frihet, helse, og velvære
Neste artikkelEnorm økning i antall vaksinedødsfall i USA fra i fjor til i år