Polen: – EU i ferd med å bli en sentralstyrt organisme som helt mangler demokratisk kontroll

0
Polens statsminister Mateusz Morawiecki

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har sendt et brev til Den europeiske union, der han advarer blokken om at de risikerer å bli «en sentralstyrt organisme, drevet av institusjoner som helt mangler demokratisk kontroll».

Statsminister Mateusz Morawiecki skrev på mandag i forrige uke til EU-lederne, til institusjonen,  og til medlemsstatenes regjeringer, der han påstår at «dessverre opplever vi i dag et svært farlig fenomen, der forskjellige institusjoner innen Den europeiske union misbruker en makt de ikke har ifølge Traktaten. Og dette vil de nå pålegge medlemsstatene!»

«Vi bør bli engstelige for den gradvise forandring i Unionen. De vil forandre EU til en enhet som slutter å være en allianse av frie, likeverdige og suverene stater. I stedet vil de at det skal bli én stat, en organisme som blir sentralstyrt, drevet av institusjoner som helt mangler demokratisk kontroll over innbyggerne i de europeiske landene».

Den polske statsministeren listet også opp flere utfordringer som EU står overfor, inkludert Brexit. Også en finanskrise «som truer med å svekke, eller til og med kollapse i euro-området», i tillegg til gassen og energi-krisen som «truer med fattigdom for millioner».

«Skjebnen til unionen vår i de siste årene har ikke vært noen historie om suksess. Dersom vi ønsker å unngå flere kriser må vi legg om kursen» svare Morawiecki.

Statsministeren lover at Polen «skal være et lojalt medlem» av den 27-nasjoners store blokken. Han ber Brüssel høre på landenes argumenter og «å være åpne for dialog» i håp om å finne «en løsning på problemet som kan styrke vår europeiske union».

Morawiecjs brev kom etter at det polske grunnlovs-tribunalet  tidligere denne måneden avgjorde at områder innen EU-traktaten ikke var i overensstemmelse med Warszawas lover. De konkluderte derfor at Polens egne lover hadde forrang.

Polen fant derfor ut at de hadde all rett til å sjekke betingelsene i EU-lovgivningen, og også bestemmelser gjort av domstolene.

Forrige uke gikk Morawiecki til voldsomt angrep på EU-institusjonenes rett til å gå i rette med medlemslandene. Han mente at «demokratiet blir testet», og «vi står ved en korsvei» i blokkens historie.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sa at unionens utøvende organer ville bruke alt som står i dens makt for å sikre at blokkens lover skal beholde sin forrang framfor den polske avgjørelsen.

EU-lovenes påståtte overlegenhet førte til nok en uenighet mellom Brüssel og Warszawa. EU var totalt uenige i Polens selverklærte LGBTQ-frie soner, og også domstolenes vedtak om at Polen må betale 500 000 euro daglig  i bot for at de ikke hadde fått slutt på brunkull-aktivitetene etter klage fra naborepublikken Tsjekkia om hvordan dette påvirket vannforsyningen til noen lokale innbyggere.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no

Les også: Polen til EU-kommisjonen: – Vi bøyer oss ikke for utpressing

Ungarn støtter Polen mot EU

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.