Malis statsminister anklager Frankrike for å trene terrorister

0
Fra demonstrasjonen i Bamako i Mali som krevde de franske styrkene ut av landet. Foto: EyeGambia

Frankrike står bak forberedelsene til terrorgrupper som opererer i Mali , Bamako har bevis for det, sa statsminister for overgangsregjeringa i Mali Shogel Kokalla Maiga i et intervju med RIA Novosti.

«De terroristene som er til stede i Mali kom fra Libya. Og hvem ødela staten Libya ? Det samme Frankrike med allierte. Da den maliske staten samarbeidet med Frankrike om intervensjonen i Mali for å bekjempe terrorisme, ba vi om hjelp med etterretning og luftstøtte. Ingen snakket om å sende militære på bakken. Frankrike respekterte denne traktaten i Kona, Gao, Timbuktu. Da de nærmet seg Kidal, forbød de det maliske militæret å gå inn der, sa han.

Ifølge statsministeren opprettet franske tropper en enklave i Kidal og overleverte den til en bevegelse dannet av representanter for Ansar al-Din, som samarbeider med Al-Qaida og er anerkjent som en internasjonal terrororganisasjon.

«Mali har ikke tilgang til Kidal, det er en enklave kontrollert av Frankrike. De har væpnede grupper trent av franske offiserer. Og vi har bevis på dette. Vi har uttrykket at hvis du leter etter en nål på rommet ditt, men hvis den som er er med på letinga etter denne nåla står på den, da vil du aldri finne den. Og dette er en situasjon som vi for tida har i Mali og som vi ikke forstår og ikke vil tåle,» understreket han.

I 2014 startet Frankrike Antiterroroperasjonen Barkhan i regionen. Dette oppdraget støttes av den regionale strukturen til G5, opprettet samme år. Det er denne operasjonen Norge deltar i. Målet med operasjonen som Frankrike gjennomfører i Sahara-Sahel-regionen (Niger, Mali, Burkina Faso, Mauritania, Tsjad) er angivelig å bekjempe terrorisme og stabilisere situasjonen i regionen til et nivå der lokale myndigheter selvstendig kan sørge for sikkerhet.

Men som vi ser, tillater ikke Frankrike myndighetene i Mali å få kontroll.

Norge medansvarlig for å åpne veien for terrorismen i Sahel

Statsminister Shogel Kokalla Maiga peker på at det var krigen som ødela Libya som åpnet veien for terroristene i Mali og det øvrige Sentral-Afrika. Som kjent deltok Norge i aller fremste rekke i denne krigen og var det landet som bombet mest.

Så lenge Libya var under ledelse av Gaddafi fungerte landet som et bolverk mot terrorismen, men med ham slaktet av våre allierte og landet i ruiner, har veien ligget åpen for IS, al-Qaida og andre grupper. Våpen, utstyr og johadister har vært i fri flyt til og fra Syria og via Libya inn i Sentral-Afrika.

Libya har blitt et knutepunkt for jihadistiske nettverk som strekker seg sørover til Sahel. Ødeleggelsen av Libya i 2011 åpnet en strøm av våpen inn i det nordlige Mali, noe som bidro til å gjenopplive en etnisk/stamme-konflikt som blusset der siden 1960-tallet. I 2012 tok lokale allierte av ‘al-Qaida i det islamske Maghreb’ (AQIM) kontroll over byene Gao, Kidal og Timbuktu, nord i Mali. Etter den franske intervensjonen i Mali, fikk den pågående anarkiet i Libya flere grupper til å flytte sine operasjons-sentre til Libya, inkludert både AQIM og deres forgrening, Al-Mourabitoun, hvor disse gruppene kunne skaffe seg våpen lettere.

Les: Mali: Demonstranter krever at de franske troppene skal forlate landet

Terroren i Mali, salafistene og krigen om Afrika

Forsterker kravet om å trekke ut de norske soldatene

Uttalelsen fra Malis fungerende statsminister forsterker kravet om at norske soldater må trekkes ut av Mali umiddelbart.

Uten særlig debatt sa Stortinget ja til å sende norske soldater til den franskdominerte Takuba-styrken i Mali, skrev NRK. Norge har hatt soldater i Mali i mange år, men i januar 2020 sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at det ikke var flertall i Stortinget for å sende nye styrker.

Siden da har både Sverige og Danmark sagt ja til å sende soldater til Mali, og i sommer sa altså også Norge ja, uten at det er særlig klart hvorfor vi skulle gjøre det.

Det kommer naturligvis av at Ap har bestemt seg for å støtte Høyre i denne saka. Den norske styrken er symbolsk. Det skal visstnok dreie seg om seks til åtte soldater. Men for Frankrike er dette viktig. Det betyr at de kan føye enda et flagg til «koalisjonen» sin og vise til at «verdenssamfunnet» står på deres side.

Forrige artikkelPolen spilte poker med gassprisene og tapte spektakulært
Neste artikkel– Staten plikter å få vindkraft-installasjonene fjernet