Terroren i Mali, salafistene og krigen om Afrika

19

21 mennesker ble drept i en terroraksjon mot et luksushotell i Malis hovedstad Bamako 20. november 2015. Den salafistiske terrorgruppa Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Denne gruppa ledes av Mokhtar Belmokhtar, som er samme mann som sto bak terrorangrepet i In Amenas i Algerie 16. januar 2013 da også ansatte i Statoil ble rammet. Gruppa har forbindelser til al-Qaida og IS, og det er de samme kreftene som står bak dem. Dette handler om krigen om Afrikas ressurser.

bamako terror

Mokhtar Belmokhtar og Al-Mourabitoun

Mokhtar Belmokhtar fikk sin militære opplæring av CIA i Afghanistan og hadde der også kontakt med Pakistans hemmelige tjenester ISI. Under en operasjon der mistet han det ene øyet, og kalles derfor av og til den enøyde terroristen. Han vedte tilbake til Algerie i 1993 og ble med i jihadistgruppa GSPC, Salafist Group for Preaching and Combat, som nå kaller seg al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM). Denne gruppa skal ha blitt opprettet av den algirske etterretningstjenesten, i følge Mohammed Samraoui, som var nestleder i Algeries kontraspionasje. Hensikten var å underminere den mer «moderate» islamistiske bevegelsen. Jihadister som vendte hjem fra Afghanistan ble rekruttert til denne nye terrororganisjonen av etterretningstjenesten, og blant rekruttene var Belmokhtar. Denne gruppa opprettet også celler i Europa, blant annet i Belgia og Frankrike. Den hadde sterke forbindelser til al-Qaida, men det var først fra 2007 den skiftet navn til al-Qaeda in the Islamic Maghreb.

I 2012 splittet Belmokhtar fra AQIM og opprettet al-Mua’qi’oon Biddam (Those who Sign with Blood) brigaden. Denne gruppa tok på seg ansvaret for terroraksjonen i In Amenas i 2013. Rett etterpå gikk de sammen med ei annen jihadistgruppe og dannet Al-MourabitounDenne organisasjonen har erklært lojalitet til Den islamske staten i Syria og Irak, IS, en erklæring Belmokhtar har vært uenig i.

Etter at Vesten, men Norges rødgrønne regjering i spissen, lyktes i å ødelegge Libya og legge landet åpent for jihadistene, har Belmokhtar og hans folk fått våpen og utstyr fra Libya.

Islamistisk terror i Mali

Mali er overveiende muslimsk. Men det er ingen fundamentalistisk versjon av islam som dominerer. Det finnes mange sufi-helligdommer, og sufiene er kjent for kunst, filosofi og vitenskap. Timbuktu var berømt som handelssted omtrent samtidig med den italienske renessansen, og den viktigste handelsvaren skal ha vært bøker.

Men med støtte fra Saudi-Arabia og gulfstatene driver nå ytterliggående islamister en terror mot sufier og deres helligdommer i Mali. Salafistene ødelegger også sufi-helligdommer i Libya.

USA påsto å ha drept Belmokhtar tidlig i 2015, men seinere meldinger sier at han lever verste velgående. Tilhengerne kaller ham han som ikke kan fanges.

I følge Gatestone Institute er Qatar nå en større sponsor for jihadistisk terror enn Saudi Arabia.

 • Although outwardly more liberal than the Saudis, the Qataris have surpassed them as financiers of extremism and terrorism.
 • U.S. officials reckon that Qatar has now replaced Saudi Arabia as the source of the largest private donations to the Islamic State and other al-Qaeda affiliates.

I følge franske kilder er det i første rekke Qatar som sponser jihadistgruppene i Mali. Foruten Al-Mourabitoun skulle det også dreie seg om Ansar al-Din:

The MNLA [secular Tuareg separatists], al Qaeda-linked Ansar Dine and MUJAO [movement for unity and Jihad in West Africa] have all received cash from Doha.

Dette dreier seg om kampen om Afrikas rikdommer

Disse fanatiske jihadistgruppene er ikke noe annet enn redskaper for imperialistmaktenes kamp for å rane til seg Afrikas rikdommer. (Jeg siterer nedenfor et utdrag av min artikkel fra 2013.)

Det er ingen hemmelighet hva Statoil holder på med i Afrika. Statoil ble opprettet i 1972 for å sikre best mulig statlig kontroll med utviklingen av Norges petroleumsressurser. Men på initiativ fra Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland ble selskapet privatisert i 2000, og siden da har selskapet opptrådt som ethvert annet imperialistisk selskap. I Afrika opererer Statoil i Algerie, Angola, Ghana, Libya, Nigeria, Mosambik og Tanzania.

statoils verden2

Det er ikke påvist noe olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Mali er dobbelt så stort som Frankrike. Obama har gitt ordre til en markant økning av USAs militære nærvær i Afrika.

Våre venners venner – terroristene

I krigene for å ødelegge Libya og Syria er Norge nært alliert med Saudi-Arabia og gulfstatene. Saudi-Arabia og Qatar finansierer og væpner ytterliggående salafistgrupper som driver omfattende terror. Hvordan det kan slå ut fikk amerikanerne lære da ei slik gruppe drepte ambassadøren deres i Benghazi. Alt tyder på at det er oljepenger og våpen fra et av verdens mest undertrykkende regimer, nemlig huset Saud, som også står bak terroren mot annerledestenkende muslimer i Mali.

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da:

– Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder, noe dette besøket har bekreftet, sier Eide. Videre synes det klart at det  finnes store muligheter for norsk næringsliv i Saudi-Arabia, ikke minst innenfor petroleumsbransjen, men også innen fornybar energi og energieffektivisering.

Det er vel verdt å merke seg at de rødgrønne mener at Norge har sammenfallende posisjoner utenrikspolitisk med huset Saud. Og det er også grunn til å merke seg hva våre venners venner foretar seg i Afrika.

 

Olje og gass er langt fra de eneste strategiske ressursene som Afrika er rikt på. Mali har for eksempel gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat. Fosfat er uhyre viktig, fordi det industrialiserte jordbruket forbruker fosfat så vanvittig fort at kildene snart (et perspektiv på 30 år) begynner å gå tomme. Og forholdet mellom fosfat og mat kan lettest forstås slik: Uten fosfat – ingen mat! Utenom USA og Kina finnes de største forekomstene i Vest-Sahara og Jordan.

Frankrike bruker kjernekraftverk til 70% av sin strømforsyning. Uranet til disse kraftverkene kommer fra Malis naboland Niger. Mali har også store uranressurser som foreløpig ikke er utnyttet. Krigen i Sudan har naturligvis handlet om olje. Og i Den demokratiske republikken Kongo har Vesten gjennom stråmenn vært involvert i den uhyre grusomme krigen som kalles Afrikas verdenskrig, der millioner av mennesker har mistet livet de siste tjue åra, nesten uten at det har nådd overskriftene i dannede vestlige aviser. I Kongo har det blant annet handlet om mineralet koltan, som er helt nødvendig i alt fra mobiltelefoner til computere til dataspillmaskiner. Kongo skal etter noen analyser ha råvarer til en verdi av 24.000 milliarder dollar som ennå ikke er utnyttet.

I 2010 definerte EU ei liste på 14 strategiske mineraler som Europa stort sett ikke har sjøl og der mange av dem er å finne i hovedsak i Kina eller Afrika.

Krigen mot Kina om Afrika

Kina er del landet som står sterkest som økonomisk samarbeidspartner med de fleste afrikanske land. USA klarer ikke å møte dette med økonomisk konkurranse, så Washington har valgt den metoden de kjenner best, militær intervensjon. En amerikansk-israelsk tenketank foreslo i sin tid for George W. Bush at USA burde opprette en spesialkommando for Afrika for å kjempe mot Kinas økte innflytelse. Resultatet ble AfricomObama har fulgt opp denne strategien og satser nå på å trappe opp amerikansk militær innsats i Afrika. Vi kan med rette kalle dette USAs krig mot Kina i Afrika.

The Intercept skriver:

The U.S. has also carried out a shadow war of special ops raids, drone strikes and other attacks, as well as an expanding number of training missions by elite forces. U.S. special operations teams are now deployed to 23 African countries “seven days a week, 24/7,” according to Bolduc. “The most effective thing that we do is about 1,400 SOF operators and supporters integrated with our partner nation, integrated with our allies and other coalition partners in a way that allows us to take advantage of each other’s capabilities,” he said.

The U.S. military has also set up a network of bases — although it is loath to refer to them in such terms. A recent report by The Intercept, relying on classified documents leaked by a whistleblower, detailed an archipelago of outposts integral to a secret drone assassination program that was based at the premier U.S. facility on the African continent, Camp Lemonnier in Djibouti.

Og i tillegg til USAs regulære militære innblanding, lar man sine venner i oljediktaturene sponse jihadistgrupper som kan spre terror, som igjen gir påskudd til intervensjon. Metodene begynner å bli velkjente, og de er så godt dokumentert at det nesten er kjedellig. Når det ikke omtales i de viktigste mediene, så kommer det av at deres lojalitet ligger hos Pentagon og det militær-industrielle kompleks.

 

 

 

Denne bloggen er fullstendig uavhengig. Den har ingen sponsorer og ingen annonseinntekter. Hvis du ønsker å støtte den med små eller store gaver, kan du enten bruke PayPal eller betale inn til konto 9001.14.69441. For tida brukes alt som kommer av gaver til markedsføring for å få flere lesere.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. «Når det ikke omtales i de viktigste mediene, så kommer det av at deres lojalitet ligger hos Pentagon og det militær-industrielle kompleks.»

  Her gikk det vel litt fort i svingene.

  Vårt system fungerer etter behov for å vite, så den vanlige journalist behøver kun å vite at hun blir straffet om de skulle fravike normen om at den gode siden skal presenteres så konsumenten forstår hvorfor de gode må gjøre onde ting, mens konsumenten aldri må forstå hvorfor den onde siden gjør tilsvarende onde ting.

  Journalistene må også vite at ofrene for det onde de gode blir tvunget til, må forbli ansiktsløs og navnløs statistikk, mens ofrene etter den onde siden må presenteres med hele lidelseshistorien for maksimal sympati.

  At det kan være sant at årsaken til at de viktigste mediene ikke skriver mot NATOs sensurlinje i NATO-land, er det militær-industrielle kompleks, så er ikke det årsaken til journalistene kjører akkurat samme propagandalinje til innvandring og likestilling.

  Det militær-industrielle kompleks kan heller ikke brukes som forklaring på hvorfor ikke Steigan eller herr Romelsjø ikke tør skrive om de Apatiske Asylbarna i Sveige, når de har muligheten til ta disse prostituerte for det militær-industrielle kompleks?

  Steigan og Romelsjø er tunge nok til å blåse skandalen, og ville nok også gjort det om de virkelig trodde at det militær industrielle kompleks styrte pressen, og var ansvarlige for at 1000 sigøynerbarn har blitt misshandlet apatiske, for at familien skal få opphold i Sverige og omsorgslønn for å pleie det syke barnet.

  Problemet er bare at journalistene er gode progressive slik som dem, så da feies det under teppet, og ropes litt høyere om det militær-industrielle kompleks? Å ta kontakt med Dr Thomas Jackson, som har blitt hengt ut som Nazist, fordi han har forsøkt å stoppe faenskapet, er umulig, da verken Steigan eller Romelsjø snakker med Nazister.

  Dessuten er det under deres verdighet å bry seg om at små brune sigøynerbarn misshandles, da de kjemper for fred og internasjonal rettferdighet.

  PS. Ikke at jeg bryr meg om sigøynerbarna jeg heller, da jeg kun er ute etter å bruke skandalen til å avkle hyklere og ødelegge for svenske hornalister, men så er jeg heller ingen hvit ridder for anti-rasismen heller.

   • Det er ikke helt sant.

    Jeg og sigøynerne er allierte, da sigøynere er den perfekte medisin mot politisk korrekhet.

    Du behøver ikke lese mye før du forstår at det viktigste for sigøynerne, er at sigøynerkulturen overlever. Om sigøynerne skulle ta seg jobber og fast bolig som de onde og skitne gadjene, så ville de miste sin romanipen som gjør dem til mennesker, og bli til den samme dritten vi er.

    Å bli til oss er en skjebne verre enn døden, så de ondeste av de onde i sigøynerverden, er derfor som forsøker å integrere og hjelpe dem.

    Jeg liker ikke sigøynere, men jeg vil nå i hver fall gi dem en mulighet til å overleve, i motsetning til de som dreper sigøynere med å gjøre dem bofaste. Disse ondeste av de onde gadjene stjeler også menneskebarn, som de senere dreper ved å få de til å glemme sin Romanipen og bli til skitten bofast dritt som alle andre.

    Eller så er det norske militære med Mali-masker på veggen, da Norge er med på partnerskap for fred i regi av NATO.

   • «AF» – jeg ble også helt overrasket over den avsløringen fra «Åke» «tungnem». – Jeg som så lenge har trodd at anti-rasismen er hans hjertesak. 😉

    Det er den vel også – bare ikke i nettopp vanlig forstand… ;-D

  • De verste rasistene er de som mener at andre folkeslag/nasjoner/kulturer ikke er i stand til å velge egne gode ledere og arbeide seg frem mot egen valgt velstand innenfor sine geografiske områder, uten å få hjelp av «den hvite (?) mann» og vestlig valuta.

 2. Husker for noen måneder siden at det var snakk om at Djiboutis president Guelleh ville kaste amerikanerne ut av den gamle fransk-amerikanske basen Camp Lemonnier fordi kineserne skulle inn der i stedet. Noen som vet mer om hva som har skjedd på den fronten?

  • Lurte også på det den gangen. – Trodde aldri særlig på meldingen. Plasseringen av Camp Lemonnier er litt for geopolitisk sentral. Antok at meldingen trolig var kun en kravstaktikk fra Guelleh.

   Det ser ut til å bekreftes mye av dette utdraget fra «The Telegraph», 21.07.15:
   «(…) the Pentagon has raised serious concerns over the ability of US forces to continue conducting crucial counter-terrorism operations from Djibouti after the country’s president, Omar Guelleh, concluded a multi-million dollar deal with China. American intelligence officials fear a significant Chinese presence in Djibouti will seriously compromise their own intelligence-gathering operations in the country. * For the past decade Mr Guelleh has relied heavily on aid from America and France, which also has a large military presence in Djibouti, to keep his regime afloat. But following criticism in Congress of Mr Guelleh’s increasingly autocratic leadership, the Djibouti leader has negotiated a new strategic alliance with Beijing, allowing China to take a $185 million stake in the strategically important port of Djibouti, located close to Camp Lemonnier.» – Meldingen gjaldt altså mest kineserskrekk fra Pentagon.

   Se ellers: https://www.facebook.com/CampLemonnier/?fref=nf
   «November 14 at 6:55am.
   A ribbon cutting ceremony marked the completion of the expansion project at the Dorie Miller Galley at Camp Lemonnier, Nov. 12. The new edition will now accommodate 856 service members during dining hours. Between breakfast, lunch and dinner, the galley serves 12,000 meals a day.»

   Ser ikke helt ut til at USAnterne er på vei ut. Forsiktig sagt.

   • Takk, takk. Neida, og jeg hadde vel aldri regnet med at the Usual Suspects skulle ut av den leiren heller, men det kan jo virke som om kineserskrekken fra et Pentagon-synspunkt har en viss rot i virkeligheten hvis kineserne har kontroll med mye av havna i Djibouti.
    Jeg var mest opptatt av om det med basen blåste over uten voldsomt drama, eller om det snart måtte et CIA/ Mossad-regissert kupp til for å avsette den onde, illojale Guelleh og få inn litt fred og demokrati og menneskerettigheter og sånn.

 3. Det er alltid styrt kaos som gjelder, samme undergrupper av CIA, NATO og spesialsoldater fra US og UK sprenger eller skyter personer fra begge sider for å få gruppene til å lures til å angripe hverandre, snart kommer samme grupper til å brenne både kirker og moskeer i Europa og som alltid vil folk svelge lureriet rått.

  Terroroperasjoner under falskt flagg er en realitet, og de er et politisk og militært redskap. Det er svært få mennesker som vet at de eksisterer. Også i Irak har vi hatt slike terroroperasjoner. I for eksempel september 2005, i Basra, ble medlemmer av de britiske spesialstyrkene, SAS, arrestert av irakisk politi. Irakerne ble overrasket over å finne ut at britene var kledd som arabere, hadde på seg parykker og hadde en bil full av eksplosiver som de angivelig planla å detonere med fjernkontroll i et av de myldrende markedene i Basra. Det er derfor trolig at britene også har utført operasjoner under falskt flagg. I dette tilfellet kunne ikke irakisk politi finne ut om britene ville skape terror og få det til å se ut som arabisk terrorisme. Grunnen er at de to medlemmene av SAS, som var fengslet i Basra, ble frigjort av den britiske hæren som stormet inn i den irakiske politistasjonen og jevnet ganske enkelt murene med tanks og tok med seg SAS-medlemmene hjem så de ikke behøvde å gjøre vitneutsagn.

 4. «Obama har gitt ordre til en markant økning av USAs militære nærvær i Afrika.»

  For Obama, og vesten, som har holdt Afrika nede som en samling «fattige land», begynner nå å få panikk når Kina er med på utvikle landene i Afrika og synliggjøre disse verdiene både av arbeidskrefter og resurser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.