Militærkupp i Sudan – demonstranter drept og skadet

0

De militære i Sudan tok makta i landet 26. oktober 2021. De arresterte statsminister Abdalla Hamdok og oppløste landets overgangsregjering. Reuters skriver at det har vært demonstrasjoner i flere byer og at 7 demonstranter er drept og 140 såret.

Det iranske nyhetsbyrået PressTV skriver:

Demonstranter ropte slagord som «å vende tilbake til fortiden er ikke et alternativ», og «sivilt styre er folkets valg», mens noen tente på bildekk for å lage brennende barrikader. De ansatte i landets sentralbank har også varslet en streik for å avvise kuppet, ifølge informasjonsdepartementet.

I en uttalelse bekreftet Sudans informasjonsdepartement at Hamdok er varetektsfengslet. Den sa at statsministeren har blitt flyttet til et ukjent sted «etter å ha nektet å støtte kuppet».

Tidligere har medieoppslag, sitert ukjente kilder, sagt at uidentifiserte militærstyrker stormet Hamdoks hus i hovedstaden Khartoum og arresterte ham. Pågripelsene skal ha skjedd før daggry mandag.

Flere medlemmer av landets sivile ledelse ble også tatt i varetekt, ifølge rapporter. Blant de arresterte inkluderer industriminister Ibrahim al-Sheikh, informasjonsminister Hamza Baloul og medierådgiver for statsministeren, Faisal Mohammed Saleh, ifølge Al-Hadath TV.

Det forrige militærkuppet i Sudan ble gjennomført i 2019.

Paramilitære styrker angrep fredelige demonstranter i hovedstaden 3. juni 2019 og minst 100 skal ha blitt drept. En del av likene skal ha blitt kastet i Nilen i et forsøk på å dekke over forbrytelsene, skriver The Guardian. Avisa bygger dette på en rapport fra sudanesiske leger. I alt 19 barn skal ha blitt slaktet ned denne dagen, skriver The Independent. Det er også rapportert om at barn er blitt seksuelt mishanldet av de militære styrkene.

General Shams Eddin Kabashi, som er talsmann for militærjuntaen, sier til Associated Press at juntaen «er lei seg for det som skjedde» og at den «ikke vil nøle med å stille de skyldige til ansvar, uansett rang». Men som Whitney Webb skriver på Mintpress unnlot Kabashi å nevne at planen om å knuse demonstrasjonene med vold var blitt diskutert på forhånd med Saudi-Arabia, Egypt og De forente arabiske emiratene. Morderprinsen MBS ga grønt lys fra saudiernes side til blodbadet.

Regjeringa under statsminister Hamdok ble for det meste styrt av anbefalingene fra IMF, skriver Southfront, og som et resultat brakte landets økonomi nesten til å kollapse. Med mye av befolkninga sulter. I tillegg sa USA at de har holdt tilbake 700 millioner dollar i økonomisk bistand inntil videre. USA støtter den avsatte regjeringa, og det samme gjør FN, Den arabiske liga og Den afrikanske union som alle uttrykte bekymring. Storbritannia fordømte kuppet, mens Egypt sa at alle sider måtte utvise tilbakeholdenhet. Sudan er i et strategisk område, og kan betraktes som «porten» til Den sentralafrikanske republikk og naboregionen på Afrikas horn.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.