Propagandaoppslagene om «hestemedisin» bygde på løgn og fanteri

0

Magasinet Rolling Stone har vært nødt til å gjøre en ydmykende retrett i saka om at ivermektin angivelig skulle være en «hestemedisin» som angivelig skulle være farlig å bruke mot covid-19. For å beholde et mikroskopisk fikenblad på kalte de retretten for en «oppdatering». Men Glenn Greenwald skriver:

Den eneste grunnen til at Rolling Stone kaller dette en «OPPDATERING» i motsetning til hva det så tydelig er – en TILBAKEKALLING – er fordi liberale medier vet at leserne deres ikke bryr seg om de publiserer falske nyheter så lenge det er gjort med de riktige politiske motivene og målene.

Her er faksimile av det opprinnelige opslaget i Rolling Stone:

Og her er faksimile fra den såkalte oppdateringa til Rolling Stone:

Bilde

Altså: Deres kilde var ikke ansatt der han påstod at han var ansatt. Han har ikke behandlet noen som helst for overdose av ivermektin, slik Rolling Stone og liberale medier over hele verden påstod. Det sjukehuset som ble anklaget for å ha avvist pasienter på grunn av at de angivelig skulle ha hatt for mye å gjøre med disse ivermektin-pasientene, hadde ikke avvist noen. Rolling Stone kalte Joe Rogan for en «konspirasjonsteoretiker» (går det ikke an å ha litt mer fantasi i begrepsbruken?)

Men hva skal man kalle det Rolling Stone har gjort?

Uansett fikk de stort oppslag for denne løgnen i de liberale hovedstrømsmediene:

George Gooding: – Når latterliggjøring av en podkastvert er viktigere enn sannheten

«En rekke ganger i løpet av pandemien har mediene spredt feilinformasjon som er så banalt og åpenbart feil – at en snart må begynne å lure på om yrkesgruppen i det hele tatt er i stand til å gjøre jobben sin.» Dette skriver kommentatoren George Gooding i Nettavisen.

Han henviser da nettopp til det absolutt løgnaktige og forfalskede oppslaget som har gått verden rundt, men det var før han viste at ikke bare det faglige innholdet i artiklene var søppel, men at hele historien bygde på løgn fra ende til annen.

«NTB fremstiller ivermectin slik i nyhetsmeldingen:

«Rogan sier han har blitt behandlet med […] ivermectin, som ofte brukes til å fjerne parasitter fra dyr. Det amerikanske legemiddeltilsynet FDA har bedt folk om å ikke brukte det til behandling mot covid-19, etter å ha fått inn meldinger om at folk har blitt svært syke etter å ha tatt ivermectin, som var ment til behandling av hester.»

Kilden for saken oppgis å være New York Times, skrevet av journalistpraktikanten Alyssa Lukpat, som bare nylig ble ferdig med journalistutdannelsen sin.

Fremstillingen av ivermectin som en «hestekur» følger et mønster som har pågått i internasjonale medier i hele år, og som har tatt seg opp den siste måneden ved at det amerikanske legemiddeltilsynet gikk ut med en useriøs tweet om ivermectin, der de også fremstilte medisinen som noe bare hester og kuer skal få i seg.»

Nobelpris for ivermectin

Men dette er en banal og usann framstilling, skriver Gooding. Det har seg nemlig slik:

«Oppfinneren av Ivermectin ble tildelt Nobelprisen i medisin i 2015 for medisinens rolle i å nærmest utrydde elveblindhet og elefantiasis, samt dets bruk til å behandle forskjellige typer parasitter. Medisinen har vært i bruk siden 1988, og er en av de mest brukte medisinene i verden. Til mennesker.

I den norske legemiddelhåndboken kan man lese om medisinen, og at det finnes fem ivermectinpreparater i bruk i Norge, for behandling mot helminter og parasitter. Til mennesker.«

Vil Klassekampen også komme med en «oppdatering»?

Dessverre gikk også avisa Klassekampen» fullstendig i baret i denne saka. Dette oppslaget er ikke det beste Guri Kulås har gjort i sin karriere:

Men vil avisa gjøre som Rolling Stone og komme med en «oppdatering», eller vil den håpe på at leserne har glemt det eller alt leserne tilgir bløff som tjener en «god sak»?

Og Kristoffer Egeberg i Faktisk.no er på saka, ikke sant?

Les: – Når latterliggjøring av en podkastvert er viktigere enn sannheten

PS: Det tragiske er jo at slike kampanjer mot tidligbehandling av covid-pasienter faktisk tar livet av folk, folk som kunne vært helbredet fort med få bivirkninger. Men det er vel ikke noe dagens mediebransje bryr seg om?

Forrige artikkelHandelen mellom Kina og Afrika setter nye rekorder
Neste artikkelNei til den nye baseavtalen med USA