Macrons «kamp mot terror» avslørt i saka om samarbeidet mellom Lafarge og IS

0

Den franske presidenten Emmanuel Macron har gang på gang sagt at han «bekjemper terror», men hulheten i disse erklæringene er sjeldent klart avslørt i saka mot sementgiganten Lafarge og deres samarbeid med Den islamske staten.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency (AA) viser at fransk etterretning var fullstendig klar over at Lafarge samarbeidet med IS og at selskapet løpende informerte etterretningstjenesten om disse kontaktene.

AA har lagt fram dokumentene på Twitter:

Dette er et sammendrag av artikkelen fra AA:

Lafarge blir etterforsket for anklager om å «ha deltatt i forbrytelser mot menneskeheten» med den begrunnelse at de betalte Daesh for å kunne utføre sine aktiviteter i Syria. Den tidligere administrerende direktøren i selskapet ble også siktet for å ha betalt terrorgruppen Daesh for å la firmaet fortsette å operere i Syria. Det franske selskapet skal ha betalt Daesh og andre terroristgrupper rundt 5,6 millioner dollar mellom 2012 og 2014, slik at produksjonen ved fabrikken i Nord-Syria ikke skulle bli stengt. Lafarges syriske datterselskap Lafarge Cement Syria ble også antatt å ha brukt falske kontrakter for å kjøpe drivstoff fra Daesh.

Ifølge rettsprotokollen innrømte etterretningsoffiseren at Lafarge var hans informasjonskilde i Syria. Etterretningsoffiseren fortalte dommeren hvordan de franske hemmelige tjenestene utnyttet Lafarge-fabrikken. I postene ekskluderte ikke etterretningsoffiseren Daesh og sa at i perioden 2012-2014 sendte Lafarge sement til alle væpnede grupper i Syria, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), den al-Qaida-tilknyttede terrorgruppen som formelt var kjent som Nusra-fronten. «Vi tilnærmet oss situasjonen rent opportunistisk og utnyttet Lafarges fortsatte arbeid,» sa etterretningsoffiseren i retten. Detaljene for å sende sement til Daesh ble diskutert i korrespondansen mellom Veillard og det franske innenriksdepartementet for etterretning 1. september 2014.

Ifølge et etterretningsdokument som ble avslørt tidligere i år, ble franske statstjenestemenn informert om betalinger fra sementgiganten Lafarge til Daesh-terrorister i Syria. Det konfidensielle dokumentet fra august 2014 bemerker at Lafarge hadde inngått en avtale med Daesh for å opprettholde kommersiell virksomhet i Syria, rapporterte avisa Liberation. I følge avtalen tillot Daesh-terrorister Lafarge å fortsette å utføre operasjoner i den beslaglagte fabrikken i Jalabiya i Nord -Syria mot 13 millioner euro (15,3 millioner dollar). Lafarge står overfor en rekke saker om brudd på embargoen, som truer arbeidernes liv og finansierer en terrororganisasjon.

En sementgigant i krigen mot Syria

Den tidligere norske etterretningsmannen Jacob Wærness spiller en sentral rolle som vitne i saka om at sementselskapet Lafarge skal ha finansiert terrorgruppa IS i Syria, sier den franske journalisten Matthieu Fauroux til NRK.

Ut fra de forklaringene Wærness sjøl har gitt både i intervjuer og i sin egen bok om tida i Syria er det liten tvil om at Lafarge har betalt penger til terroristgrupper i Syria, inkludert Den islamske staten.

Men det forteller bare om en liten flik av den rolle Lafarge har spilt i Syria, og oppstyret rundt disse betalingene kan fungere som et røykteppe som dekker over en mye mer omfattende rolle. Sett dette i sammenheng med de veldige tunellanleggene som er avslørt i Øst-Ghouta og Douma. Dette er ingeniør- og konstruksjonsarbeid i verdensklasse. De enorme mengdene med betong og armeringsstål som trengtes for å bygge disse underjordiske festningene må ha kommet et sted fra, og alt tyder på at det må ha kommet nettopp fra Lafarge. Deres anlegg i Jalabiyya i det nordlige Syria hadde på det meste en produksjonskapasitet på 3 millioner tonn betong i året. For å få et begrep om hvor mye dette er kan man tenke på at det er mer enn hva Frankrike brukte på å bygge Maginot-linja og det et omtrent halvparten av den totale mengden betong Tyskland brukte på å bygge Siegfried-linja i 1938–39.

Alt tyder på at det er nettopp Lafarge som har vært utpekt til å gjøre jobben med å bygge de sterke militærbasene for vestmaktenes og oljediktaturenes leiehærer i Syria. Det er dette som forklarer hvorfor det har vært og fortsatt er så vanskelig for den syriske hæren å knekke jihadistene. Deres bunkere har vært nesten uinntakelige fordi de er konstruert av verdens fremste eksperter på sånt.

Lafarge er ikke bare verdens største betong- og anleggsselskap. Selskapet hjalp til i krigen mot Irak i 1991 og hadde en periode en direktør ved navn Hillary Rodham Clinton.

Lafarge er verdensledende i bygningsmaterialer. Og selskapet har vært en av de store krigsprofitørene i Irak. Vi har tatt opp denne saka tidligere her, her og her. De har åpenbart spilt en nøkkelrolle i å forsyne terroristene i Syria med tilstrekkelig sement til å bygge de enorme underjordiske anleggene i Øst-Ghouta og andre steder. Disse tunellene og underjordiske rommene har gjort det mulig for terroristene å frakte inn enorme mengder våpen og utstyr, samt også naturligvis terrorister, og det har gjort det mulig for dem å opprettholde sin terrorbombing av Damaskus, som har drept og såret et stort antall mennesker i den syriske hovedstaden.

Oljefondet har vært blant de største eierne i det som nå heter LafargeHolcim. i 2019 var investeringa oppe i 10,5 milliarder kroner. Ved utgangen av 2020 hadde fondet solgt seg ned til 5,7 milliarder, men aksjeposten var fortsatt betydelige 1,95% av totalen. Men MarketScreener oppgir at fondet eier 2,99% av holdingselskapet Holcin Ltd.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.