Fagforening: Ansatte opplever at sjefer krever koronainformasjon

0

Nå når arbeidsplasser gradvis slutter med hjemmekontor, er det mange medarbeidere som opplever at sjefene krever koronainformasjon. Dette sier juridisk sjef Farah Ali i NITO til NRK.

– Pågangen fra medlemmer som står i disse problemene har økt i løpet av sommeren og nå utover høsten.

NITO er fagforeningen for blant annet ingeniører og IT-medarbeidere, og forteller om stor pågang fra fortvilte medarbeidere som opplever press med å dele helseinformasjon med jobben.

– Og svaret fra oss er at sjefene ikke kan kreve at medarbeiderne informerer om de har tatt vaksinen eller om de har hatt korona. Dette er privat helseinformasjon som sjefene ikke har lov til å be om, sier Ali.

Ansatte opplever å bli presset til å gi koronainformasjon

– Utstøtt

NITO-sjefen forteller at ansatte som nekter å dele koronainformasjon ikke får komme på jobb, har blitt satt til andre oppgaver, eller blitt nektet å reise på jobbreiser.

Dette kan arbeidsgiverne i utgangspunktet ikke gjøre, fremhever NITO.

– Mange opplever at de blir utstøtt og ikke får så spennende arbeidsoppgaver. Blir man satt til helt andre oppgaver er dette i realiteten en endringsoppsigelse, og det kan være ulovlig. Folk må behandels likt uansett deres korona-status, så lenge smitteverntiltakene følges på jobben. Det er medarbeideren som eventuelt ikke vaksinerer seg som tross alt utsetter seg selv for risiko, påpeker Ali.

NRK skriver videre:

Arbeidsgiver kan bare helt unntaksvis kreve å få kunnskap om medarbeidernes koronasituasjon, som for ansatte i helsesektoren som jobber med utsatte pasienter.

Datatilsynet forteller også om stor pågang med spørsmål om bruk av koronapass på arbeidsplassen.

– Ja, vi får henvendelser fra alle kanter av næringslivet om man kan bruke koronapass og vaksinestatus som betingelse for å komme tilbake på jobb, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

Kommentar: Smittevernstaten har rasert de demokratiske rettighetene etter loven, nå følger næringslivet etter

Når landets regjering i mer enn 18 måneder har regjert i strid med Grunnloven på en serie områder og mar brutt og krenket så mange andre lover og menneskerettigheter på en vilkårlig og uetterrettelig måte, var det bare å vente at kapitaleierne ville komme etter.

Nå er det deres tur til å sette arbeidsmiljølover og avtaleverket til side.

Uheldigvis for de fagorganiserte har deres ledere gjennom de samme 18 månedene akseptert denne typen lovbrudd fra myndighetene, slik at det er knesatt en slags hevd på å gjøre det. Det skal mye klassekamp og demokratisk kamp til bare for å gjenvinne alt det vi har tapt under den såkalte pandemien.

Forrige artikkelMaskering av tjenerklassen
Neste artikkelPerspektiv på pandemien