Minst 100 mennesker drept i terrorangrep mot Kabul flyplass. Var det en IS-aksjon?

0
Medlemmer av gruppa ISIS-Khorasan som angivelig skal stå bak terroraksjonen i Kabul.

Minst 100 mennesker ble drept og 158 andre skadet etter en eksplosjon og påfølgende skuddveksling utenfor en port til Kabul flyplass i den afghanske hovedstaden torsdag 26. august 2021, rapporteres det fra Afghanistan. USA bekrefter at også 13 amerikanske militære er drept i angrepet. – En sjølmordsaksjon skjedde midt i mengden omtrent klokken 18.00 lokal tid utenfor en overfylt port, sa vitne Abdul Wakil til telefon Xinhua.

Eksplosjonen, som angivelig var forårsaket av en sjølmordsbomber, skjedde etter at vestlige nasjoner advarte om et terrorangrep på flyplassen da tusenvis av mennesker samlet seg og ventet på evakueringsfly for å forlate landet. En annen eksplosjon ble også rapportert i nærheten av et hotell like etter den første eksplosjonen. Amerikanske tjenestemenn mener ISIS-K, en lokal tilknyttet Den islamske staten, sannsynligvis sto bak angrepet på flyplassen, men jobber fortsatt med å bekrefte terrorgruppens engasjement, opplyser CNN

ISIS-K er Den islamske staten i Khorasan.

Andre advarte mot å trekke konklusjoner om kilden til angrepene. «– Sjøl om det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om de ansvarlige, hadde ISIS-K en klar motivasjon til å forstyrre våre forsøk på å evakuere mange titusenvis av mennesker, sa representant Adam Schiff, leder av Representantenes etterretningskomité. en uttalelse tidligere på dagen.

Amaq, som er tidsskriftet til IS, sier at et av deres medlemmer gjennomførte terroraksjonen. De fleste land tar sterkt avstand fra aksjonen, mens IS nå åpenbart tar sikte på å skade både de utenlandske troppene og Taliban.

Taliban har også tatt avstand fra terroraksjonen.

Ifølge det Washington-baserte Center for Strategic and International Studies, utførte ISIS-K nesten 100 angrep på sivile i Afghanistan og Pakistan gjennom 2017 og 2018 i tillegg til rundt 250 sammenstøt med amerikanske, afghanske og pakistanske sikkerhetsstyrker.

En FN-rapport som ble publisert i juni sa at etter å ha hatt noen territorielle tap de siste årene, har ISIS-K en kjernegruppe på rundt 1500 til 2200 krigere, som igjen har blitt desentralisert til mindre celler. Gruppen opprettholder kommunikasjon med Den islmske staten og har «en aktiv tilstedeværelse på sosiale medier med tanke på tida etter USA», skrev FN.

Forsvarsminister Lloyd Austin og formannen for Joint Chiefs of Staff Mark Milley sa i juni at ekstremistiske organisasjoner vil kunne omgruppere seg i Afghanistan innen to år, eller muligens raskere, etter at USA forlater landet.

En skal ikke se bort fra at USA vil komme til å støtte slike grupper etter at de har trukket sine egne styrker tilbake. USA har tross alt noen tiårs praksis i å gjøre akkurat dette. Og er det noe USA ikke ønsker, så er det et stabilt og stadig mer velstående Afghanistan under russisk og kinesisk innflytelse. Internasjonale medier har lenge meldt at IS-folk er blitt fraktet ut av Syria til Afghanistan.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOligarkene kjøper opp stadig mer jordbrukseiendom i USA
Neste artikkelMexico city markerer 500-årsdagen for Tenochtitláns fall
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).