USA og Tyskland inngår avtale – motstanden mot Nord Stream 2 nedlegges

0

USA har i lang tid gjennom sanksjoner og trusler forsøkt å hindre ferdigstillelse av gassrørledningen Nord Stream 2. Dette har først og fremst vært et angrep på Tysklands økonomi og energisikkerhet, og har hatt liten betydning for Russlands økonomi. Nå har USA gitt opp denne motstanden. Det går fram av ei felleserklæring mellom Biden-administrasjonen og den tyske regjeringa.

Det USA har fått igjen fra tysk side for å gå med på å ikke prøve å stanse Nord Stream 2 er at Tyskland forplikter seg til å investere i Ukraina og støtte det såkalte “Three Seas Initiative”, som er den gamle imperialistdrømmen til de polske høyreekstreme på 1930-tallet i ny tapning.

Berlin forplikter seg også til å presse Russland til å opprettholde sine gassleveranser til Ukraina og til å støtte sanksjoner mot Russland dersom russerne «begår aggresjon mot Ukraina».

Dette går fram av felleserklæringa mellom USA og Tyskland som er publisert på det tyske utenriksdepartementets nettsider.

I den forbindelsen har Angela Merkel ringt til Russlands president Vladimir Putin og orientert ham om avtalen. Ifølge russiske nyhetsbyråer skal begge parter ha uttrykt tilfredshet med at Nord Stream 2 nå kan ferdigstilles. Wall Street Journal skriver at USA ville ha inn en «dødmannsknapp» i regelverket for gassrørledningen, noe Tyskland skal ha avvist, siden det dreier seg om et kommersielt prosjekt og at en slik klausul ville være illegal.

Derek Chollet fra US State Department har vært i Kiev for å orientere Vladimir Zelenskij om avtalen og for å prøve å få ham til å sitte stille i båten og godta avtalen. Så lang har dette forsøket mislykkes, skriver Politico. Ukraina forlanger forhandlinger med Brussel og Berlin om avtalen og den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba har undertegnet ei felleserklæring med sin polske kollega om dette.

Den ukrainske motstanden mot Nord Stream 2 kan neppe lykkes. Tyskland trenger gassen av hensyn til sin egen økonomi og energisikkerhet. Det veier vesentlig mer enn Berlins forhold til Kiev. Det lengste Tyskland er villig til å gå er å gi Ukraina noen «grønne» plastre på sårene i form av et «grønt fond» for Ukraina som skal pumpe noen hundre millioner euro inn i Ukraina. Dette vil sikkert glede oligarkene i Ukraina som får et fond å suge penger av.

Både Russland og Tyskland kan notere seg for en seier som de har oppnådd i fellesskap. USA får demonstrert sin utilstrekkelighet og Ukraina får se hvor lite relevante de er når tyske interesser står på spill.

Les: Ukrainas president er «overrasket» og «skuffet» over Bidens holdning til Nord Stream 2

Første trinn i Nord Stream 2 er fullført

Forrige artikkelFakta om Covid-19
Neste artikkelStorbritannia støtter Guaidó som Venezuelas president og ranet av gull til en verdi av 1 milliard dollar