Ukrainas president er «overrasket» og «skuffet» over Bidens holdning til Nord Stream 2

0
Illustrasjon: Shutterstock

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij sier at han fikk vite gjennom pressa – ikke direkte fra USA – at president Biden hadde besluttet å slutte å prøve å blokkere den russiske rørledninga Nord Stream 2, som Ukraina er sterkt imot.

Dette går fram av et intervju i Axios:

«Zelenskij brukte et timeslangt Zoom-intervju med Axios på fredag (4. juni 2021) ​​for å be Biden om å møte ham ansikt til ansikt før et 16. juni-toppmøte med Russlands president Vladimir Putin – og tilbød seg å være med ham «når som helst og hvor som helst på planeten.»

Den hardt prøvede lederen snakket om Putins psykologiske pressekampanje; hans egen sinne-vendt-til-skuffelse over USA; og hans håp om at Biden, som han sammenligner med basketballens store Michael Jordan, fortsatt kan utmanøvrere Russland og redde Ukraina.

Hvorfor det betyr noe: Russisk gass strømmer for tiden gjennom Ukraina på vei til Europa. Nord Stream 2, en naturgassrørledning mellom Russland og Tyskland, vil tillate Russland å omgå og isolere Kiev, Ukrainas hovedstad. Zelenskij sa at USA er den eneste makta som er i stand til å stoppe Russland.

«Dette er et våpen, et virkelig våpen … i hendene på Den russiske føderasjonen,» sa han. «Det er ikke veldig forståelig … at kulene til dette våpenet muligens kan leveres av et så stort land som USA.»»

Putin bruker allerede sin ekstra innflytelse over Ukraina. Den russiske presidenten sa fredag at Ukraina må vise god vilje hvis det fortsatt vil at russisk gass skal passere gjennom landet.

Det første trinnet i det store og omstridte rørledningsprosjektet Nord Stream 2 er fullført. Dette sier Russlands president Vladimir Putin, skriver euronews.

Putin kunngjorde dette på St Petersburg Economic Forum, det første store internasjonale møtet i næringslivet siden pandemien startet. Prosjektet har som mål å levere russisk gass til Tyskland. Putin sa også at USA ikke kommer til å forsøke å stanse Nord Stream 2 fordi Biden-administrasjonen ønsker å ha et godt forhold til Tyskland og EU.

Intervjuet med Zelenskij det Putin sa. USA har gitt opp å stanse Nord Stream 2, og det er ikke mye Kiev kan gjøre med det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.