Tross sensur og blokkering: stor framgang for steigan.no

0

En stor takk til alle lesere og støttespillere, alle som gir oss tips og forslag, alle som deler og sprer artikler, alle som gir store eller små bidrag slik at vi kan fortsette arbeidet vårt. Ja, takk også til kritikere som hjelper oss til å skjerpe oss. Men ingen takk til dem som driver sensur og skittkasting. Det siste har det dessverre vært mye av gjennom hele «koronakrisa». Vi opplever at artiklene våre og delinga av dem blir blokkert i sosiale medier. (Det er vi ikke alene om, sjøl Nobelprisvinnere blir jo blokkert i denne sensurkåte tida.)

Men det har ikke hindret at antall sidevisninger på steigan.no har økt voldsomt. Året 2020 hadde vi 44% økning av antall sidevisninger i forhold til året før. Dette er statistikk fra WordPress. Første halvår 2021 fortsetter trenden, til tross for at ikke minst Facebook satte inn en kraftig struping av oss fra april og framover, godt hjulpet av sensur- og skittkastingsorganet med det misvisende navnet Faktisk.no. En foreløpig prognose for 2021 basert på tallene fra første halvår peker mot en mulig vekst i sidevisninger dette året på 33%. I så fall vil vi nesten ha doblet i forhold til 2019 og nærme oss 7,8 millioner sidevisninger.

Dette er en liten mediesensasjon – som naturligvis blir oversett av våre ærede konkurrenter i hovedstrømsmediene.

Og likevel er ikke dette det totale bildet av vår rekkevidde. Vi har spredning som ikke registreres av WordPress og mange av våre artikler oversettes til forskjellige språk uten at vi har oversikt over det.

Et googlesøk på Пол Стейган (Pål Steigan) gir 18.500 treff 3. juli 2021. Det finner stort sett artikler fra steigan.no oversatt og publisert av ulike russiske nettsteder, slik som dette: Inosmi.ru. Artikkelen
Steigan: каким будет следующий фашизм? (Hvordan blir den neste fascismen?) har for eksempel hatt 55.995 sidevisninger siden ble publisert der 25. august 2020 (rekord i fjor).

Vi har ingen markedsavdeling. Vi har ingen annonser. Vi driver ikke klikkhoring. Og vi legger oss aldri etter vinden for å «please» trender i opinionen.

(NB: Vi skulle gjerne vært flinkere til å markedsføre stoffet vårt, og vi kunne med fordel ha utnyttet de teknologiske mulighetene bedre. Men vi mangler kompetansen, og redaktøren bruker all sin tid på å lese, granske og skrive.)

Det vi gjør er å drive gravejournalistikk og kritisk dekning av nyheter og samfunnsmessige forhold og å skrive så godt og veldokumentert som mulig om dette. Vi dokumenterer alltid det vi skriver, og gir leserne gode lenker til stoff fra kilder de sjøl kan kontrollere. Våre lesere setter åpenbart pris på dette, og det gleder oss. Takk igjen!

Forrige artikkelFotball – et spørsmål om Liv eller Død?
Neste artikkelDet økonomiske «verdenssamfunnet» gjør seg klar
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).