Spania: Hundretusener av corona-bøter slettes

0
Illustrasjon: Shutterstock

Spania-turister som fikk bot i fjor for å ha brutt corona-reglene i fjor, slipper å betale. Alle bøtene i perioden 14. mars til 21. juni 2020, er erklært ugyldige av den spanske forfatningsdomstolen. Dette skriver Spania i dag, som fortsetter:

Beslutningen som den spanske sentralregjeringen tok 14. mars i fjor, var så dypt inngripende at den var ulovlig. Regjeringen kalte situasjonen alarmtilstand, men burde brukt paragrafen som omhandler unntakstilstand. Dette handler altså om juridiske spissfindigheter og en smule paragrafrytteri. .

Les: Den spanske grunnlovsdomstolen: – pandemilockdown i strid med grunnloven

Dommerne var langt fra enig, for seks dommere stemte for at regjeringen hadde gått for langt, mens fem mente at det var innenfor lovens rammer det som ble gjort. Det var høyrepartiet Vox som hadde reist saken.

Dommen vil få konsekvenser for fremtiden. Fra nå av, er det fastslått at en regjering må be kongressen om lov og at det er unntakstilstandsparagrafen som må benyttes om landets innbyggere nærmest blir stengt inne og mister mye av sin mobilitet.

Regjeringen sier at de tar dommen til etterretning, men legger til at de er uenig i beslutningen. Bakgrunnen for at man handlet slik i mars i fjor, var behovet for å ta en kjapp avgjørelse.

Spansk politi skrev ut nærmere 12 000 bøter per dag i perioden mars til juni i fjor. Det vil si at hundretusener av bøter annulleres.

Ana Carmona, professor i konstitusjonsrett ved Universitetet i Sevilla, sier om dommen i grunnlovsdomstolen at «denne kjennelsen endrer alt, og at den nå vil være en uunnværlig referanse når det gjelder å håndtere krisesituasjoner og behandle juridisk korrekt.»

Forrige artikkelUSA kunngjør tilbaketrekning fra Irak (og Syria)?
Neste artikkelBill Gates sitt kvelertak på hovedstrømsmediene