Den spanske grunnlovsdomstolen: – pandemilockdown i strid med grunnloven

0
Proclamación de la Constitución en Madrid,1820. Litografía. Bildet henger i bygningen til Tribunal Constitutional

Spanias grunnlovsdomstol avgjorde onsdag 14. juli 2021 at en streng lockdown som den spanske regjeringa utstedte under unntakstilstanden under den første bølgen av COVID-19 i fjor, var grunnlovsstridig. Dette melder AP fra Madrid.

Domstolen godtok de fleste vilkårene i unntakstilstanden, men retten sa at bestemmelser som pålegger befolkningen å holde seg vekk fra gatene, bortsett fra korte shoppingturer, uunngåelig arbeidspendling og andre viktige virksomheter, brøt med Spanias grunnlov.

Retten avga en kort uttalelse som beskrev kjennelsen som en delt beslutning. Den statlige kringkasteren TVE sa seks dommere var for og fem imot. Den fullstendige avgjørelsen forventes å bli publisert en av de neste dagene.

Ifølge TVE bestemte domstolens flertall at begrensningene i bevegelsesfriheten brøt innbyggernes grunnleggende rettigheter, og unntakstilstanden var en konstitusjonelt utilstrekkelig mekanisme for å gjøre dette. De seks dommerne sa at en unntakstilstand som tillater regjeringen å suspendere grunnleggende rettigheter, ville ha vært nødvendig.

Ana Carmona, professor i konstitusjonsrett ved Universitetet i Sevilla, sier at at «denne kjennelsen endrer alt, og at den nå vil være en uunnværlig referanse når det gjelder å håndtere krisesituasjoner og behandle juridisk korrekt.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.