USA kunngjør tilbaketrekning fra Irak (og Syria)?

0
Midtøsten-koordinator Brett McGurk informerer Iraks statsminister om USAs planer for tilbaketrekning.

Kommentatoren Moon of Alabama skriver at det kommer sterke signaler fra Biden-administrasjonen om at USA vil trekke seg tilbake fra Irak, og kanskje også fra Syria. Derimot.no har oversatt og publisert artikkelen.

Av Moon of Alabama.

Det Hvite Hus sin koordinator for Midt-Østen, Brett McGurk, har informert irakiske tjenestemenn om at amerikanske tropper vil trekke seg fra Irak.

“Trinn for trinn”, forteller kilder meg. “Første kamptropper vil dra og deretter andre” har han fortalt sine irakiske verter
…Tilbaketrekking fra Irak vil ikke være som det som skjedde i Afghanistan, og det vil være trinn for trinn. Tidsplanen for dette vil bli avtalt under den irakiske statsministerens tur til Washington, sa offisielle kilder til meg

Bilde
Fra møtet hvor Brett McGurk (til høyre) deltok

Under møtet diskuterte de koordinering og felles samarbeid på ulike felt, og forberedelser for å avholde neste runde med strategisk dialog mellom Irak og USA, samt mekanismene for tilbaketrekning av kampstyrker fra Irak og overgangen til en ny fase av strategisk samarbeid.

Mine første tanker om dette er:

  • Det trykket motstanden har lagt på okkupasjonsmakten har oppnådd ønsket resultat.
  • Ingen tidsramme er gitt, men jeg forventer uker heller enn måneder for at retretten skal finne sted ettersom trykket ellers vil øke.
  • Å forlate Irak betyr sannsynligvis også å forlate Syria i og med at forsyninger og støtte til USAs okkuperte syriske nordøst og til al-Tanf-basen ved grensetrekanten til Syria, Irak og Jordan går gjennom Irak.
  • Kurderne i det nordøstlige Syria må umiddelbart starte samtaler med Russland og den syriske regjeringen. De må gi opp sin autonomi, ellers blir de spist levende av Tyrkia. Forvent at de (igjen) tar feil avgjørelse. Det betyr at den syriske regjeringen, med russisk støtte, må bruke makt mot dem. Da får de det.
  • Den amerikanske okkupasjonen har nektet den syriske regjeringen tilgang til to av sine største ressurser, olje og korn. Syria vil ha det mye bedre etter å ha gjenvunnet disse.
  • Forvent store forsøk fra de vanlige haukene og media for å endre avgjørelsen.
  • USA har strittet imot en fornyelse av atomavtalen med Iran. Å fjerne troppene fra Irak og Syria flytter dem ut av målområdet i tilfelle en eventuell krig mot Iran.

Selv om det nå benektes fra anonyme ‘tjenestemenn’, tror jeg at avgjørelsen er tatt.

Det er bare rasjonelt. En ytterligere okkupasjon av Irak og Syria gir absolutt ingen mening.

Kommentar: USAs Midtøsten-strategi ligger i ruiner

Må det en demokratisk administrasjon til for å gjennomføre Trumps politikk? Donald Trump signaliserte som kjent at USA skulle trekke seg ut av Irak og Syria og slutte å føre «meningsløse kriger». Og det er like godt kjent at både demokratene og krigsfalangen i djupstaten motsatte seg disse planene på det sterkeste.

Nå kan det se ut som om Biden-administrasjonen er i ferd med å gjennomføre det Trump ikke fikk til. I så fall likner det på situasjonen i tidligere tider i USA, bare snudd på hodet. Før var det slik at bare republikanere kunne gå inn for og få igjennom avspenning overfor Kina (Nixon) og Sovjetunionen (Reagan), for dersom en demokrat foreslo noe sånt, ville republikanerne sabotere det.

Det som det var umulig for Trump å gjennomføre ser ut til å bli mulig for Biden.

i august 2012: “Afghanistan is a complete waste. Time to come home!”

I 2013 sa Trump:

We have wasted an enormous amount of blood and treasure in Afghanistan. Their government has zero appreciation. Let’s get out!

Så seint som 19. juli 2017 sa en rasende Trump til staben sin at «Vi taper!».
New York Times skriver:

President Trump’s skepticism about America’s involvement in Afghanistan was no secret to his staff. But his top national security officials were still taken aback at a meeting in the Situation Room on July 19, when an angry Mr. Trump began ripping apart their latest proposal to send thousands of additional American troops to the country.

Også utenriksminister Rex Tillerson var skeptisk til krigsfløyas opptrappingsplan, men det ble general McMaster og hans kolleger som vant til slutt.

I et eksklusivt intervju med New York Post 4. mai 2020 sa USAs president Donald Trump at beslutninga til president George Bush om å invadere Irak var den verste beslutninga i USAs historie.

I intervjuet var Trump veldig skarp i sin fordømmelse av forgjengerens krig mot Irak. Han sa blant annet:

«Det betyr ikke at vi ikke er villige til å slåss hvis vi må, men vi brukte 8.000 milliarder dollar på en av de verste beslutningene som noen gang er tatt og gikk inn i Midtøsten, antakelig den verste beslutninga i vårt lands historie. Millioner av folk er drept på begge sider.»

Det Trump skjønte var at USA allerede da hadde tapt krigene sine i Midtøsten, og at det var på tide å «erklære seier og trekke seg ut», som en kommentator skrev. USA er ikke lenger den suverene supermakta som kan føre kriger over hele verden og slippe unna med det. Dette har ikke kyllinghaukene i Washington vært villige til å innse, men nå har de muligens snudd. Virkeligheten har kanskje også trengt gjennom til dem.

Da ligger også Norges politikk i ruiner

Norge har vært et av de landa i verden som har vært villige til å hore for USA og stille opp i nær sagt alle kriger hvor som helst, slik som i Libya, Syria og Afghanistan. Men når store far stikker halen mellom beina, må også vi dilte etter. Ikke vent at norske politikere vil evne å gjøre noen sjølkritisk vurdering av det de har sløst bort titalls av milliarder på. Den evnen finnes ikke i den norske storkoalisjonen – eller i de store mediene.

… og kurderne vil bli forlatt nok en gang

Den kurdiskdominerte hæren til SDF i Syria har vært holdt under armene og beskyttet fra lufta av USA. Skulle USA nå trekke seg ut, vil de bli nødt til å få en avtale med Russland og Syria, og prosjektet om å løsrive det nordøstlige Syria vil være spilt fallitt.

Forrige artikkelBiden: Facebook «dreper folk»
Neste artikkelSpania: Hundretusener av corona-bøter slettes