Pandemiens overdoserekord i USA: 93.000 døde

0
Shutterstock

Overdosedødsfallene i USA satte en dyster rekord i USA i pandemiåret 2020. USAs regjering melder om at så mange som 93.000 døde av overdose i USA i fjor. Dette melder AP.

Dette anslaget overskygger det allerede høye tallet på overdosedødsfall året før på om lag 72.000, og utgjør en økning på 29%.

«Dette er et svimlende tap av menneskeliv,» sa Brandon Marshall, en Brown University folkehelseforsker som som arbeider med å spore overdosetrender.

USA slet allerede med sin verste overdoseepidemi, men tydeligvis har «COVID sterkt forverret krisa,» la han til.

Lockdown og andre pandemiske restriksjoner isolerte de med narkotikamisbruk og gjorde det vanskeligere å få behandling, sier eksperter.

Mens reseptpliktige smertestillende midler en gang drev landets overdoseepidemi, ble de fortrengt først av heroin og deretter av fentanyl, en farlig kraftig opioid, de siste årene. Fentanyl ble utviklet for å behandle intens smerte fra plager som kreft, men har i økende grad blitt solgt ulovlig og blandet med andre stoffer. CDC-data antyder at Fentanyl var involvert i mer enn 60% av dødsfallene i løpet av året.

Fentanyl, et syntetisk opioid, produseres for en brøkdel av prisen på heroin, og er nær 100 ganger sterkere. Selgere erstatter regelmessig heroin med fentanyl, skriver Insightcrime. I 2019 anslo helsedepartementet i USA at 10 millioner mennesker brukte opioider, hvorav 269.000 av dem brukte reseptbelagte fentanylprodukter.

Den såkalte opioidepidemien i USA har vært en eksplosjonsartet økning i antall overdoseofre. Fra 1999 til 2017 døde om lag 400.000 mennesker av overdoser. I året 2017 alene døde over 47.000 mennesker av opioidoverdoser.

Farmasikjempen Johnson & Johnson må ut med rundt 230 millioner dollar etter å ha inngått forlik. Legemiddelprodusenten var tiltalt for å ha bidratt til opioid-epidemien i USA. Dette skriver E24.

I 2019 ble selskapet dømt til å betale 572 millioner dollar i bøter, tilsvarende 5,15 milliarder kroner, ifølge Reuters.

BBC kaller dette en epokegjørende avgjørelse.

Kriminell bransje: Legemiddelgigant må betale 1,9 mrd. i erstatning

BigPharma er hovedansvarlige for den katastrofale opioidkrisa i USA, og med pandemikrisa, som den samme bransjen vil gjøre enorm profitt på, er opioidkrisa drevet til makabre rekorder.

For de ansvarlige i CDC og WHO kan det umulig være noen overraskelse at lockdown og sosial distansering skaper ekstremt gode vilkår for overdosedødsfall.

En artikkel i Journal of the American Medical Association sier at det «helt uvanlige tiltaket med sosial distansering kan redusere antall nye smittede, men faren er at det fører til flere selvmord.»

New York Times melder om en markant økning i antall overdosedødsfall i 2020.

Stengning av samfunnet, lockdown, er en metode som aldri er tatt i bruk før som svar på en epidemi, og det vil ennå vare en stund før vi kan oppsummere de fullstendige virkningene av dette drastiske tiltaket. For de aller svakeste vil det da allerede være for seint.

Forrige artikkelDet store spillet når et nytt nivå
Neste artikkelEconomist: Rasisme – Altfor mange italienere på Italias landslag