Kriminell bransje: Legemiddelgigant må betale 1,9 mrd. i erstatning

0
Shutterstock

Farmasikjempen Johnson & Johnson må ut med rundt 230 millioner dollar etter å ha inngått forlik. Legemiddelprodusenten var tiltalt for å ha bidratt til opioid-epidemien i USA. Dette skriver E24 som fortsetter:

Bare dager før legemiddelgiganten skulle ut i en ny rettsak i New York, tiltalt for å ha drevet villedende markedsføring av smertestillende, har selskapet nå inngått et forlik i milliardklassen.

Johnson & Johnson har nå akseptert å betale 230 millioner dollar i erstatning, tilsvarende 1,95 milliarder kroner, ifølge Wall Street Journal.

Summen skal utbetales i flere installasjoner over ni år, men legemiddelselskapet kan risikere å måtte betale 30 millioner dollar, tilsvarende drøyt 255 millioner kroner, det første året dersom staten innfører et oppgjørsfond for opioid-rettsakene som følge av ny lovgivning, skriver CNBC.

Samtidig er det innført forbud mot markedsføring av opioider fra Johnson & Johnson i delstaten. Selskapet hevder at det ikke har markedsført opioider i USA siden 2015, og at de avviklet virksomheten i fjor, melder samme kilde.

Kriminell bransje

I 2019 ble selskapet dømt til å betale 572 millioner dollar i bøter, tilsvarende 5,15 milliarder kroner, ifølge Reuters.

BBC kaller dette en epokegjørende avgjørelse.

Aktor i saka, Mike Hunter, sier at endlig vil Johnson & Johnson bli stilt til ansvar for sine handlinger- «De er ansvarlige for tusenvis av dødsfall.»

Det norske Oljefondet er en av de store eierne av Johnson & Johnson med en eierpost på 1,05 prosent. De aller største eierne er de vanlige mistenkte: Vanguard, BlackRock og State Street. De tre eier til sammen over 16 % av selskapet.

Den såkalte opioidepidemien i USA har vært en eksplosjonsartet økning i antall overdoseofre. Fra 1999 til 2017 døde om lag 400.000 mennesker av overdoser. I året 2017 alene døde over 47.000 mennesker av opioidoverdoser.

By Centers for Disease Control and Prevention. From Opioid Data Analysis and Resources. Drug Overdose. CDC Injury Center. Public Domain.

Mellom 1991 og 2017 har Johnson & Johnson, Pfizer og AstraZeneca – tre vaksineprodusenter hvis COVID-vaksiner er mye brukt over hele verden – samlet utbetalt totalt 8,62 milliarder dollar for å løse sivile og kriminelle anklager i 67 statlige og føderale dommer. Moderna, en relativ nykommer, har blitt etterforsket for hemmelighold om finansieringen og resultatene av sine kliniske studier.

Den bransjen som akkurat nå er de store profitørene på koronakrisa har et kriminelt rulleblad langt som et vondt år.

Her er oversikt over de bøtene selskapen har måttet betale (millioner dollar):

I et nylig eksempel på nettopp slik oppførsel vil Johnson & Johnson sannsynligvis betale et forlik på flere milliarder dollar etter at Høyesterett avviste en anke tidligere denne måneden for å reversere en avgjørelse fra 2018 av en Missouri Circuit Court som tildelte en utbetaling på 4,7 milliarder dollar til 22 kvinner som utviklet eggstokkreft som de hevdet var forårsaket av asbest i selskapets talkum babypudder.

Hvorfor sjøl folk som kaller seg sosialister og anti-kapitalister har tillit til denne bransjen, er oss en gåte.

Les også: Geopolitikk, profitt og valmuer: Hvordan CIA gjorde Afghanistan til en narkostat

Den tredje opiumskrigen er ikke slutt

USAs største legemiddeldistributører tiltalt i sak om epidemien som til nå har kostet 500.000 amerikanere livet

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNøkkelvitne for USA i saka mot Assange innrømmer løgn
Neste artikkelOppfinneren av mRNA-vaksinen: – Det er på tide å stoppe og se på hva som foregår