Houtiene tar nøkkeldistrikt i det sentrale Jemen

0
Med forholdsvis enkle og billige våpen har houtigeriljaen lykkes med å rette strategiske og harde slag mot Saudi-Arabia. Vil de trappe opp? Illustrasjonsfoto fra geriljaens PR-avdeling.

Av Jason Ditz. Anti-War.

Det se ut til at heftige kamper i sentrale Jemen tar seg opp. Den pro-saudiske regjeringen haster forstrekninger inn i Bayda mens houtiene har hatt betydelig framgang i området.

Strategic district, several areas in al-Bayda liberated by Yemeni forces

På søndag tok houtiene Nateh og Namandistriktene i Bayda. De vant raskt over de saudiske sikkerhetsstyrkene, og sendte den sivile befolkningen på flukt når den nå forventer kraftige kamper. Houtiene ser ut til å erobre Bayhan. Det vil føre dem enda nærmere til å vinne byen Maarib.

Bayhan-distriktet ser ut til å ble den neste slagmarken, der begge sider vil sette inn store styrker. I kampene rundt Bayda (for det meste houti-kontrollert) og Maarib (for det meste regjerings-kontrollert) håper begge sider å vinne. De håper å vinne terreng der. 

Disse nye rundene med kamper fører til utsettelse av forsøket på samtaler om en øyeblikkelig fred, siden begge sider nå tror at de vil oppnå en mer fordelaktig posisjon om de vinner disse neste kampene. Den som vinner kan forhandle seg til en gunstigere avtale.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Les også: USA og Riyadh bruker Al-Qaida for å åpne nye fronter i Jemen

Biden løy om Jemen

Faller Marib vil det ryste Saudia-Arabia

Forrige artikkelRegjeringa vil ikke gjeninnføre demokratiet
Neste artikkelStreikende kullgruvearbeidere i USA demonstrerte foran lokalene til BlackRock