Faller Marib vil det ryste Saudia-Arabia

0
Kilde: Southfront

Krigen i Jemen inne i en kritisk fase.

Kampene rundt denne byen begynner å få symbolsk karakter på samme måte om kampene rundt Dien Bien Phu i sin tid i Vietnam eller Stalingrad under 2, verdenskrig. Ikke at de har det samme omfang og betydning, men de representerer åpenbart en form for vannskille i denne krigen.

Og Jemenkrigen har større betydning enn det mange i vår del av verden forstår. Den kan være tuen som velter et stort lass. Krigen dreier seg ikke lenger bare om kontrollen over Jemen men om det store sjakkbrettet i Midt-Østen. Krigen dreier seg om Saudi-Arabias eksistens som samlet stat og kongedømme.

Begge deler (både stat og kongedømme) er egentlig utdatert av ulike grunner men en har klart å holde konstruksjonen opp ved hjelp av oljepenger. Men faller Saudienes siste brohode i Jemen vil det ført til alvorlig politisk knaking innad i Saudi-Arabia. Da har hele krigsprosjektet vært mislykket – en fiasko.

Og da vil noen hoder måtte falle. Det mest nærliggende hodet er kronprinsens som var arkitekten og initiativtakeren til krigen. Men det er nok av hoder å kappe. Og hodekapping kan saudiene til fulle.

Knut Lindtner

Minst 65 drept idet houthiene nærmer seg den nord-jemenittiske byen Marib.

Det offisielle Jemen påstår at media har som mål å øke houthienes moral.

Av Jason Ditz, Anti-War.

Mengder av krigere er blitt drept i løpet av helgen i de pågående kampene rundt byen Marib i Nord-Jemen.

Det blir rapportert om houthi-framgang på den nordvestlige fronten rundt byen, til tross for alvorlige luftangrep fra saudi-araberne.

Marib er den siste regjerings-kontrollerte byen i Nord-Jemen, og det sies at houthi-styrkene nærmer seg selve byen.

Who are the Houthies? – On My Way…
Houthier er en sjia-muslimsk opprørsgruppe som opererer i Jemen. Organisasjonen kalles også «den mektige klanen» eller «Ash-Shabab al-Muminin». Gruppen tar sitt navn fra sin grunnlegger og tidligere leder Hussein Badreddin al-Houthi, som ble drept av jemenittiske sikkerhetsstyrker i september 2004. Wikipedia

Men regjeringen bestrider denne rapporten.

Informasjonsminister Moammar al-Eryani benekter houthi-framgangen. Han er rasende på Agence France Press for å rapportere dette. 

Han kaller houthiene for «en kollapset milits»og beskylder AFP for å komme med desinformasjon for å styrke houthienes moral.

Kontrollen over Marib har stått i fokus for denne krigen de siste månedene. Det har visst vært svake forsøk på å få til en ny runde med fredssamtaler. Men det ser ut som om begge sider først vil se hvordan disse kampene utvikler seg.

Hvordan den nøyaktige stillingen på bakken egentlig er, det er ikke klart. Og det mest sannsynlige er at begge sider vil fortsette å kjempe.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Video: The Perpetual Push On Yemen’s Marib

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.