Biden løy om Jemen

0
Joe Biden taler i Pentagon 10. februar 2021. Shutterstock

I februar 2021 sa Joe Biden at USA ville trekke tilbake all støtte til offensive operasjoner i krigen i Jemen. Vi advarte da om at men måtte ta dette med en klype salt, og så viser det seg da også at president Biden løy, som så mange andre amerikanske presidenter før ham.

Skribenten Caitlin Johnstone kommenterer dette.

Biden-administrasjonen har endelig innrømt at USA faktisk gir materiell støtte til Saudi-Arabias folkemordsangrep på Jemen, og noe som strider direkte mot Bidens påstand i februar om at de ikke lenger ville gi støtte til den krigen. Vi blir løyet til om enda en amerikansk krig av nok en amerikansk president.

«USA fortsetter å gi vedlikeholdsstøtte til Saudi-Arabias flyvåpen gitt den kritiske rollen de spiller i det saudiske flyvåpenet og vårt mangeårige sikkerhetspartnerskap,» har Pentagon-talsmann Jessica McNulty sagt til Vox-reporter Alex Ward.

“Flere amerikanske forsvarsmyndigheter og eksperter erkjente at den saudiske regjeringa gjennom en amerikansk regjeringsprosess betaler kommersielle entreprenører for å vedlikeholde og betjene flyene sine, og disse entreprenørene holder saudiske krigsfly i lufta. Hva saudiene gjør med disse jagerflyene, er imidlertid opp til dem,” rapporterer Ward. «USA kan når som helst kansellere disse kontraktene og dermed effektivt sette de saudiarabiske flyene på bakken, men å gjøre det vil USA risikere å miste Riyadh som en viktig regional partner.»

«Den nylige innrømmelsen fra Forsvarsdepartementet om at amerikanske selskaper fortsatt har autorisasjon til å vedlikeholde saudiske krigsfly … betyr at vår regjering fremdeles muliggjør saudiske operasjoner, inkludert bombinger og håndheving av en blokade mot Jemens havner,» sa Hassan El-Tayyab, juridisk leder for Midtøsten-politikk i lobbygruppa Friends Committee on National Legislation.

Caitlin Johnstone kommenterer:

Vel, nå vet vi det. USA opprettholder og betjener krigsflyene som bomber Jemen og håndhever en blokade som har drept hundretusener mens FN advarer om at den kan drepe 400 000 flere bare i år hvis forholdene ikke endrer seg, noe som viser at Joe Biden er en løgner, og bekrefter uttalelsene fra eksperter og aktivister som advarte mot blindt å tro på kunngjøringa hans.

Når folk hører ordet «hungersnød», tenker de vanligvis på massesult som er forårsaket av tørke eller andre naturlige fenomener, men i virkeligheten skyldes sultedøden vi ser i Jemen (en stor andel av dem barn under fem år) noe som ikke er mer naturlig enn sultedøden du ville se i en middelaldersk beleiring. Den er et resultat av Saudi-koalisjonens bruk av blokkeringer og dens bevisste målrettede bombing av bondegårder, fiskebåter, markedsplasser, matlagre og kolerabehandlingssentre gjennom luftangrep som tar sikte på å gjøre de Houthi-kontrollerte delene av Jemen så svake og elendige at de bryter sammen.

USA lyver om alle sine kriger ved hjelp av massemediene, men fram til i år har løgnene om Jemen i stor grad bestått av løgner ved utelatelse: man har rett og slett ikke snakket om Jemen (som når MSNBC gikk et helt år uten å nevne det et én gang i løpet av hele Russiagate-hysteriet), man rapporterte om hungersnøden som om den var et resultat av en tragisk naturkatastrofe, eller utelot USAs rolle i slaktingen. Denne gangen var det bare en direkte løgn: Biden sa at USA avsluttet den militære støtten, og det skjer ikke.

På steigan.no finner du den mest vedvarende og omfattende dekninga av krigen mot Jemen i norske massemedier. Se her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDen franske hærsjefen vil stille 18 aktive militære for retten
Neste artikkelNår ingen dør i Norge skremmer vi med døde indere
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."