Tysk strømforsyning nærmer seg tålegrensa

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Jan Herdal.

Eksperter, nettoperatører og den tyske riksrevisjonen advarer mot et større sammenbrudd i tysk strømforsyning, hvis landet fortsetter å legge ned stabil kull- og atomkraft som planlagt. De taler for døve ører. Myndighetene mener å ha full kontroll, og holder kursen.

– Også på lang sikt trenger vi regulerbare kraftverk for å opprettholde forsyningssikkerheten, sier direktør Stefan Kapferer i nettleverandøren 50Herz.

I mars advarte den tyske riksrevisjonen om at forsyningssikkerheten er i fare, noe som vil ramme både husholdninger og næringsliv.

Myndighetene avviser kritikken. Alle deres undersøkelser viser at Tyskland totalt sett har tilstrekkelig med strøm, hevdes det.

Herbert Saurugg, leder for østerrikske Gesellschaft für Krisenvorsorge og ekspert på blackouts og kriseforebygging, sier at konsekvensene av et større nettsammenbrudd undervurderes. Bare i Østerrike vil kostnadene kunne løpe opp i 10 milliarder kroner i løpet av et døgn.

Han mener at faren for et overregionalt, varig sammenbrudd som rammer store deler av Europa er reell, og at hjelp utenfra ikke kan påregnes.

Tysklands seks siste atomreaktorer leverer omtrent 10 prosent av landets strøm. De skal alle være nedlagt innen utgangen av neste år, tre av dem allerede i år. Samtidig pågår programmet for utfasing av all kullkraft innen 2038.

Det kan ligne på et EKG over alvorlig hjerteflimmer, men viser de «normale» daglige svingningene i tysk spotpris på strøm den siste uka, en pris som dessuten har gått rett til værs hittil i år. (Kilde: Agora Energiewende)

Som om ikke dette er nok, har vindkraften hittil i år sviktet med 20 prosent i forhold til i fjor. På spotmarkedet er strømprisen i øyeblikket tredoblet i forhold til gjennomsnittet i fjor.

Gasskraft er siste mulighet for å sikre tilstrekkelig stabil kraft for å utjevne den vilt fluktuerende sol- og vindkraften. Men karbonprisen øker, og signalene fra myndighetene er tvetydige, så private interesser nøler med de nødvendige investeringene.

Det hele ligner veldig på den sagnomsuste perfekte stormen.

Forrige artikkelSe det mørke nettverket bak Faktisk.no
Neste artikkelTror hjerteproblemer er en bivirkning av vaksinene fra Pfizer og Moderna