Tangen må betale 335 millioner til britiske skattemyndigheter etter forlik

0
Illustrasjon: T. Vestaas

Av Øyvind Andresen.

I april 2016 avslørte en lekkasje, kalt Panama Papers, hvordan advokatbyrået Mossack Fonseca tilrettela for grov og omfattende kriminalitet, blant annet våpensmugling, skatteunndragelse og menneskehandel. 11,5 millioner dokumenter ble lekket fra advokatbyrået til Süddeutsche Zeitung.

Statsministeren i Island, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, måtte da gå etter avsløringer om bankkonto i skatteparadis. I hans tilfelle var det ikke påvist direkte ulovligheter, men det ble for politisk belastende å ha en statsminister som opererte fra skatteparadis.

I Norge derimot blir det ansatt en oljefondsjef som aktivt har brukt en rekke skatteparadis for å bygge opp sin milliardformue. Nicolai Tangen  har offentlig forsvart skatteparadiser som i realiteten er en trussel mot velferden og liv for folk i verden og en avgjørende årsak til den globale fattigdommen samt redskaper for hvitvasking av narkopenger.

VG melder 11/6 at Tangen må betale britiske skattemyndigheter 335 millioner kroner etter et forlik. Hedgefondet han bygde opp i Storbritannia, havnet i en stor skattetvist om bruk av skatteparadiser mens han fortsatt ledet det. Konflikten gjaldt en bonusordning i AKO Capital, som i flere år brukte to skatteparadis for å kanalisere over en milliard kroner fra selskapet til partnerne. Deriblant til Nicolai Tangen selv.

I Norge blir altså folk som Tangen premiert med sentrale stillinger, en person som på alle måter har prøvd å unngå å bidra til felles velferd.  Han har råd til å betale. Han fikk med seg  et utbytte på 2,1 milliarder kroner fra sitt tidligere forvalterselskap Ako Capital da han skifta jobb i fjor.

Denne artikkelen ble føst publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelBiden forsøker å samle Europa for «kald krig» mot fiende «nummer én», Kina
Neste artikkelBlackRock kjøper opp privatboliger
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.