Ny rekord for Kinas fusjonsreaktor

0
Kinas testreaktor satte ny verdensrekord.

Kinas «kunstige sol» satte rekord ved å holde 120 millioner grader Celsius i 101 sekunder.

Kina har som mål å utvikle fusjonskraftverk som skal være fullt operative i 2050. Prosjektet kalles også «kunstig sol» fordi Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) skal komme opp i temperaturer som dem som finnes på sola.

30. mai 2021 satte reaktoren ny verdensrekord ved at den klarte å levere 120 millioner grader Celsius i 101 sekunder.

Målet med EAST er å skape solliknende energi ved hjelp av deuterium, en hydrogenisotop som det er rikelig av i havet og som kan gi en jevn strøm av rein energi. Ifølge estimater inneholder en liter sjøvann nok deuterium til å produsere energi tilsvarende 300 liter bensin.

Store norske leksikon skriver om fusjonsenergi:

«Teoretisk bakgrunn, prinsipp

Fusjonsreaktorer kan enten benytte rent deuterium eller en blanding av deuterium og tritium som brensel. Fordelen med rent deuterium er de ubegrensede ressursene i havvann. Men en slik reaktor er teknisk sett vanskeligere å bygge.

For å opprettholde en fusjonsprosess må to betingelser være oppfylt.

  1. Plasmaet må varmes opp til en kritisk temperatur, «break even»-temperaturen eller antennelsestemperaturen. Ved lavere temperatur stråler plasmaet ut mer energi enn det produseres ved fusjon. Den kritiske temperaturen er for D–T-plasma ca. 100 mill. K, og for D–D-plasma 1000 mill. K.
  2. Den andre betingelsen som må være oppfylt, er det såkalte Lawson-kriteriet, som sier at produktet av plasmaets densitet (tetthet) og den tid det holdes samlet må overskride en bestemt verdi. For D–T-plasma er denne verdien ca. 1020 partikler · s/m3, for D-D-plasma 100 ganger høyere. Forskningen som pågår er derfor basert på D–T-prosessen, hvor deuterium og tritium forbrenner og det dannes helium og nøytroner

Prototyper

Den første av dem, TFTR (Tokamak Fusion Test Reactor) ved Princeton, USA, var ferdig i 1982. Den neste, JET (Joint European Torus) ved Culham-laboratoriet utenfor Oxford var ferdig i 1983. Ved TFTR oppnådde man i 1986 en temperatur på 120 millioner K, som er over antennelsestemperaturen for D–T-plasma. Den tidligere rekorden, fra 1980, var på 80 millioner K. I andre eksperimenter har man oppnådd å holde plasmaet samlet i opptil 10 sekunder, men med en partikkeltetthet på omtrent halvparten av det som kreves for fusjon. (SNL)

Før det siste gjennombruddet i den kinesiske reaktoren var det sørkoreanerne som hadde verdensrekorden da deres KSTAR-reaktor klarte å holde 100 millioner grader Celsius i 20 sekunder.

Målet for Kina er å gjøre fusjonskraft til en viktig del av det kinesiske energisystemet, skriver Folkets Dagblad.

Det er imidlertid en lang marsj dit. Og hvor miljøvennlig systemet blir, gjenstår også å se. Men for dem som henger fast i forestillinga om at Kina bare kopierer andre lands teknologi, var det en dårlig dag.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.