Det var skarpe reaksjoner da WHO i 2009 endret definisjonen på en pandemi

0
Shutterstock

Mange medisinske forskere og helseeksperter reagerte kraftig på at WHO i 2009 gjorde en svært vesentlig endring av sin definisjon av hva som er en pandemi. Avisa Information i Danmark skrev 16. november 2009, Mystisk ændring af WHO’s definition af en pandemi:

WHO har plutselig endret definisjonen av en pandemi på nettstedet sitt. Nå kan nesten all influensa kalles pandemier, sier kritikere. Dermed vil legemiddelindustrien også i fremtiden kunne tjene milliarder på vaksiner for relativt ufarlige sykdommer.

På WHOs nettsted har definisjonen av en pandemi endret seg, skriver Information. I mai var det et krav at en influensa forårsaket et ‘stort antall dødsfall eller sykdommer’ før den kunne beskrives som en pandemi. Men det er ikke lenger en del av definisjonen. I dag er disse linjene kuttet ut, og det er bekymringsfullt, mente flere forskere:

«WHO spådde svineinfluensa i 2005, men det var først da de endret definisjonen av en pandemi i 2009 at de fikk det riktig,» sa epidemiolog Tom Jefferson, som har jobbet i Roma for det uavhengige forskningsinstituttet Cochrane i 15 år.

Han synes det er rart at nettopp disse linjene er kuttet ut, fordi svineinfluensa så langt bare har kostet 6071 mennesker livet, i motsetning til vanlig influensa, som ifølge WHO koster opptil 500.000 mennesker hvert år.

‘Vi trenger å vite hvorfor definisjonen ble endret? Hvem endret det og når? Etter min mening bør det hele undersøkes av et uavhengig forsvar,» sa Tom Jefferson.

Forsker ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) Peter Doshi, kritiserte den gangen definisjonsendringen i en analyse i British Medical Journal, British Medical Journal:

«Siden fremveksten av H1N1 har beskrivelsen av årsakene og konsekvensene av en pandemi endret seg i en grad der forskjellen mellom vanlig influensa og pandemiinfluensa er usikker,» heter det i kritikken.

Må følge WHO

Tidligere spesialist i arbeids- og samfunnsmedisin ved f.eks. Aarhus University, Mauri Johansson, var enig:

‘Konseptet er utvannet. I fremtiden vil mange influensaer vil kunne fanges opp som pandemier, og avgjørelsen ligger utelukkende hos WHO,» sa Mauri Johansson og påpeker konsekvensene:

«Alle medlemsland er forpliktet til å følge anbefalingene fra WHO – i Danmark er vi til og med forpliktet til å kjøpe vaksiner mot influensa, fordi vi, som mange andre land, har inngått en kontrakt med et selskap, og det vil bli utløst hvis WHO erklærer en pandemi.»

Kommentar:

Det var kanskje mystisk i 2009 hvorfor WHO gjorde en så vesentlig endring av definisjonen på en pandemi, men forskerne forsto hva som ville bli konsekvensen av en slik definisjonsendring, og nå ser vi at de fikk rett, sjøl om de umulig kan ha skjønt hva slags enorme ødeleggelser WHO klarte å skape denne gangen. Men de var på soret.

Forrige artikkelRussland skjøt varselskudd mot en britisk destoyer i Svartehavet
Neste artikkelRussland trente på å senke hangarskip i farvannet ved Hawaii
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).