Russland skjøt varselskudd mot en britisk destoyer i Svartehavet

0
HMS Defender med kurs for Svartehavet. Kilde: Global Times.

Det russiske forsvarsdepartementet sier at et av deres jagerfly og en patruljebåt skjøt skarpe varselskudd foran den britiske destoyeren HMS Defender 23. juni 2021. Dette skjedde utenfor kysten av Krim-halvøya. Den britiske marinen benekter at det ble skutt varselskudd mot dem, men formuleringa deres er en benektelse av en benektelse: «No shots were directed at HMS Defender». Og det er da heller ingen som har hevdet at det ble skutt mot båten, hadde det skjedd, hadde den sunket. Nestesetning fra den britiske marinen er en direkte løgn: «we do not recognise the claim that bombs were dropped in her path», hvis den ikke da skal leses som enda en ikke-benektelse? Den britiske marinen sier at de tror at russerne drev skyteøvelser i nærheten.

BBCs korrespondent var ombord i HMS Defender, og journalisten, Jonathan Beale, forteller en helt annen historie. Han sier at 20 russiske fly og to patruljebåter «trakasserte» den britiske destroyeren. I sin reportasje sier Beale:

Jeg er ombord på krigsskipet i Svartehavet.

Mannskapet var allerede på aksjonsstasjoner da de nærmet seg sørspissen av den russisk okkuperte Krim. Våpensystemene om bord på Royal Navy-destroyeren hadde allerede blitt ladet.

Dette må ha vært et bevisst grep for å gjøre et poeng mot Russland. HMS Defender skulle seile innenfor grensen på 19 kilometer til Krims territorialfarvann. Kapteinen insisterte på at han bare søkte sikker gjennomgang gjennom et internasjonalt anerkjent skipsfelt.

To russiske kystvaktskip som skygget krigsskipet til Royal Navy, prøvde å tvinge det til å endre kurs. På et tidspunkt var et av de russiske fartøyene bare rundt 100 meter unna.

Stadig mer fiendtlige advarsler ble sendt ut over radioen – inkludert en som sa «hvis du ikke endrer kurs, vil jeg skyte». Vi hørte litt skyting i det fjerne, men de ble antatt å være godt utenfor rekkevidde.

Fredelig passasje med fullt ladde våpensystemer? Som Moon of Alabama skriver: «That is a no no.«

Det er opplagt hva britene ønsket å gjøre. Det poenget mot Russland, som Beale snakker om, dreier seg om at Storbritannia ikke anerkjenner at Krim-halvøya tilhører Russland. I sin bok krenket de derfor ikke Russland territorialfarvann, men kommandantene for skipet og for flåten må ha visst at dette måtte provosere Russland til å handle.

Den britiske passasjen kom bare timer etter at Storbritannia hadde undertegnet en avtale med Ukraina der de forplikter seg til å styrke Ukrainas marinehavner, samt å selge Ukraina en stor del våpen.

Kontrakten omfatter følgende punkter:

  • Missilsalg og integrering på nye og igangsatte ukrainske marinepatrulje- og luftbårne plattformer, inkludert en opplærings- og teknisk støttepakke.
  • Utvikling og fellesproduksjon av åtte raske missilkrigskip.
  • Opprettelsen av en ny marinebase ved Svartehavet som den primære flåtebasen for Ukraina og en ny base ved Azovhavet.
  • Babcock (som forøvrig driver luftambulansen i Nord-Norge, vår merknad, red.) vil delta i det ukrainske prosjektet for å levere en moderne fregattkapasitet.
  • Et regjering til regjering salg av to renoverte Sandown-klasse minefyddingsfartøyer.

Så det er ingen tvil om britenes intensjoner og heller ingen tvil om at Storbritannias støtte til det naziinfiserte Kiev-regimets militære styrker er et høyt og farlig spill, som lett kan utløse krigshandlinger ingen kan vite rekkevidden av.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times mener at britene fortjente et «slag over fingrene» for det de hadde gjort, og bemerker at britene ikke en gang turte å protestere mot at russerne skjøt varselskudd. Det viser jo klart at de er fullt klar over at de trådte over streken.

Og den russiske reaksjonen var akkurat så kontant og så avmålt som man ville forvente fra den kanten. Ingen skal trå over Russlands røde linjer, det får konsekvenser.

Forrige artikkelUSAs sølvskje-oligarker
Neste artikkelDet var skarpe reaksjoner da WHO i 2009 endret definisjonen på en pandemi