Tonstad vindpark, eid av fond i Luxembourg

0
Foto: Tonstad Vindpark

Av Øyvind Andresen.

Det er en økende tendens til at utenlandsk fond, registrert i skatteparadis, eier norsk vindkraftverk. Den ferske rapporten «Vindkraftens skyggesider» fra Tax Justice Network – Norge viser at dette gjelder nesten halvparten av vindkraftverkene. I Agder gjelder det for Tonstad vindpark.

Full kommersiell drift av Tonstad vindpark startet 29. juli 2020. Det er Sør- Norges største vindkraftverk med 51 turbiner som ligger i heiområdet mellom Sirdal og Flekkefjord kommuner. Krafta blir solgt til Norsk Hydro gjennom en 25 års avtale. 

Kraftverket er eid 80% av sveitsiske Susi Partners og 20% av franske Engie. Men bak Susi Partners er selskapet Susi Renewables 2 Sarl som er registrert i skatteparadiset Luxembourg slik det framgår av denne oversikten over eierstrukturene i Tonstad Vindpark i vedlegg til den overnevnte rapporten:

Eierstrukturene bak utenlandeide vindkraftverk er ofte uoversiktlige.  Luxembourg blir rangert som nummer seks av de landene som tilrettelegger for skatteomgåelse fra selskaper.  LuxLeaks-skandalen fra 2014 ga et innblikk i hvordan skattemyndighetene i Luxembourg og konsulentselskaper som PwC sørget for at multinasjonale selskaper kunne redusere skatteregningen sin til nærmest null.

Mens kraftutbygging tidligere ble strengt regulert og underlagt særskilt beskatning  til glede for fellesskapet, er «det grønne skiftet» prega av en fritt-fram holdning der lokalbefolkning og naturinteresser overkjøres og der skatteinntektene uteblir eller er beskjedne.

I noen tilfeller, som med Tonstad Vindpark, betaler kraftverket noen millioner i eiendomsskatt inn i kommunekassene (Sirdal og Flekkefjord). Argument Agder har henvendt seg til administrasjonen i de berørte kommune og får opplyst at Sirdal kommune regner med ca. 10 – 12 mill. kroner årlig i eiendomsskatt fra vindparken og Flekkefjord er kr 1.021.000 for 2020 og  kr 1.670.000 for 2021.

I andre tilfeller betaler ikke  en gang vindkraftverket eiendomsskatt til kommunen som i tilfelle med Norsk Vind Egersund som ikke betaler til kommunen. I motsetning til vannkraft, er vindkraft helt åpent for oppkjøp av utenlandsk kapital. Og vindkraftverk kan selges videre til andre. Og det er en økende tendens til utenlandsk eie av vindkraftverk.

Først publisert i Argument Agder. 

Les også: Overskudd fra vindkraftverk havner i skatteparadis

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMillitære planleggere i Australia: – Svært sannsynlig med krig mot Kina
Neste artikkelForslag om vaksinepass i Norge: Vi må reagere nå!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).