Nødrop fra de internerte på Gardermoen: – Vi behandles som kriminelle

0
Clarion Hotel & Congress Oslo Airport er et av karantenehotellene ved Gardermoen for innreisende til Norge. Foto: nordicchoicehotels

«Vi er sperret inne på karantenehotell ved Gardermoen. Ullensaker kommune tillater og godkjenner grove brudd på smittevernsreglene. Her er det flere hundre som er innesperret.» Dette skriver en kvinne som ønsker å være anonym i en epost til oss. Hun skriver videre:

«Derav også reisende som kommer fra land utenfor Schengen. I regjeringens rundskriv datert 9. mai 2021, presiseres det blant annet at (sitat): Det presiseres at det skal unngås nærkontakt med andre personer som gjennomfører innreisekarantene på samme hotell.»

Dessuten (sitat) Helsemyndighetene stiller krav til hotellenes hygiene og smitteverntiltak. Hver kommune med karantenehotell bør inngå avtaler med karantenehotellene som formulerer de generelle smittvernskravene og regulerer den praktiske gjennomføringen av disse. Samtidig må det vurderes om lokale forhold tilsier ytterligere smittevernkrav i avtalen. Dette er viktig for å hindre at beboerne og ansatte på karantenehotellet utsettes for en økt smitterisiko under oppholdet. Eventuelle supplerende, lokale smitteverntiltak må reflekteres i informasjonen som gis personen som skal være i karantene. (sitat slutt)

Og: (sitat):

Det bør være ekstra smittevernberedskap på hoteller som mottar reisende fra land utenfor EØS/Schengen-området. (sitat slutt)

Vedlagt foto fra den eneste trappen som vi har lov til å bruke. Den må hundrevis av innesperrede passere uansett om vi skal i resepsjonen, ta test, snakke med kommunens representant, eller gå ut for å trekke frisk luft. Trappen er to-veis, altså er det samme trapp enten man skal opp eller ned. Og blant de som er her, er altså også reisende fra land utenfor Europa. Det er livsfarlig å være her. Vi vurderer å forlate hotellet i samlet flokk i morgen, på selveste nasjonaldagen. Vi tror at dette være en nyhetssak som vil vekke stor interesse. Ta gjerne kontakt med meg for nærmere info.»

Vi har snakket med kvinnen på telefon og hun bekrefter at hun og et par andre har valgt nasjonaldagen til å forlate interneringen. Hun forteller også at den behandlinga de reisende fikk på Gardermoen var under enhver kritikk:

» Vi ble behandlet som kriminelle, vakter foran og bak. Som en saueflokk. Vi fikk ikke lov å gå ut for å trekke frisk luft eller ta en røyk. Dessuten bryter de smittevernloven og regjeringas retningslinjer.»

Kvinnen sier at hun og de andre velger å bryte interneringa akkurat på nasjonaldagen. Hun sier også at de kommer til å dra i full åpenhet, og dersom det skulle komme anmeldelser mot dem, vil de nekte å godta forelegg og gå til motanmeldelse.

Dette er 17. mai i Norge 2021 under Erna Solbergs smittevernsstat.

Advokatforeningen: – Karantenehotell innebærer en faktisk internering av personer ved ankomst til Norge

– Karantenehotell gjør reisende til innsatte. Hotellpersonell og vektere blir fangevoktere.

Karantenehotell: Internering som straff uten forbrytelse

Forrige artikkelHva er oligarker og hva er filantroper?
Neste artikkelVideo: Vägen genom en Pandemi