Frankrike: Mer enn halvparten av befolkninga mener at landet går i oppløsning

0
President Macron og hærsjefen general Lecointre under militærparaden 14. juli 2019. Shutterstock

Franske yrkesmilitære har undertegnet et oppsiktsvekkende og alvorlig brev til president Emmanuel Macron, der de sier at Frankrike er i ferd med å gå i oppløsning. Daniel Ducrocq skriver om dette her: Kraftig varsko fra yrkesmilitære mot oppløsningstendenser av Frankrike som nasjon. Nå har meningsmålingsinstituttet Harris Interactive gjennomført en spørreundersøkelse blant franskmennene, og den viser at over halvparten av innbyggerne er enige i oppropets hovedtese. Målinga er gjort for kanalen LCI og viser at 58% av de spurte sa at de var enige i oppropet. 86% av de spurte sa seg enig i at det er områder i landet der republikkens lover ikke gjelder.

Oppsiktsvekkende er det også at halvparten av de spurte mener at de væpnede styrkene bør kunne intervenere for å sikre orden uten godkjennelse fra myndighetene.

Den franske hærsjefen vil stille 18 aktive militære for retten

General François Lecointre, stabssjef for de væpnede styrkene i Frankrike uttalte seg i et intervju med Le Parisien om de kommende sanksjonene for generalene og for de aktive soldatene som signerte. Han ønsker å stille 18 aktive militære for en militærdomstol for å få dem avsatt.

I det har han svært lite støtte i den franske befolkninga. Ifølge spørreundersøkelsen fra Harris Interactive mener to av tre franskmenn at det ikke bør bli iverksatt noen sanksjoner mot dem underskriverne av brevet.

Sterkest støtte har de militære brevskriverne fra ytre høyre, men som meningsmålinga viser er dette standpunkter som deles av folk langt ut over dem. Konflikten omkring oppropet viser i seg sjøl hvor splittet Frankrike er. Hvis general Lecointre gjør alvor av sin trussel om å bruke militærdomstolen mot de 18 aktive militære, kan det bli en svært eksplosiv sak.

Forrige artikkelPropaganda her og nå
Neste artikkelVestligstøttede NGOer i Myanmar lager propaganda for bombing