Den franske hærsjefen vil stille 18 aktive militære for retten

0
Den franske hærsjefen general Lecointre. Offisielt foto fra det franske forsvarsdepartementet.

Oppvask etter usedvanlig brev fra franske militære. Over tusen yrkesmilitære (blant dem 20 generaler og 100 offiserer) undertegnet et brev adressert til Emmanuel Macron der de advarte om at Frankrike er i ferd med å gå i oppløsning. Nå vil den franske hærsjefen stille 18 av dem for en militærdomstol for å få dem avsatt.

Les: Kraftig varsko fra yrkesmilitære mot oppløsningstendenser av Frankrike som nasjon

General François Lecointre, stabssjef for de væpnede styrkene i Frankrike sier i et intervju med Le Parisien om de kommende sanksjonene for generalene og for de aktive soldatene som signerte. Brevet ble publisert 21. april og 28. april var det undertegnet av 8.000 militære.

General Lecointre sier at han først ikke festet så mye oppmerksomhet ved brevet fordi en del av underskriverne er kjent for sine politiske holdninger. Men nå sier han:

Jeg kan ikke akseptere dette, fordi de væpnede styrkenes nøytralitet er avgjørende. Til slutt ble jeg sjokkert da jeg leste en oppfordring til det aktive militæret: det opprører meg absolutt.

Da han ble spurt om han kjente underskriverne, svarte general Lecointre at han spesielt kjenner til den pensjonerte firestjerners generalen for Fremmedlegionen Piquemal. Men han vil ha fram at dette dreier seg for det meste om folk som ikke lenger er aktive og som ikke har vært det på 20-30 år.

«Jeg nekter dem retten til å felle dom om hvem vi er! Dette er et uakseptabelt forsøk på å manipulere militæret. Hvis disse menneskene ønsker å si fra, la dem gjøre det på sine vegne uten å legge fram sin tidligere militære rang. Når du er general, forplikter du deg lovlig til å respektere taushetsplikten.»

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Mens venstresida stiller seg svært kritisk til utspillet fra de militære og krever juridiske reaksjoner, mens Marine Le Pen og hennes parti Rassemblement national jubler.

Kommentar:

Det er naturligvis noe helt uhørt for en stat at yrkesmilitære går ut slik underskriverne av brevet til Macron har gjort. Derfor kunne ikke hærsjefen unnlate å reagere. Men når de har gjort det, og tross alt fått en del oppslutning blant nåværende og tidligere militære, inkludert generaler, så sier det mer om tilstanden i det franske samfunnet enn om dem. Man behøver ikke gå lenger enn til de gule vestene og behandlinga av dem, som også er nevnt i brevet fra de militære, så ser man hvor alvorlig det er. Når presidenten velger å sende en politihær mot en sivil og for det meste ikke-voldelig protest, uke etter uke i over ett år, så sier det alt om den franske elitens absolutte forakt for sitt eget folk. Og det forteller om folkets desperasjon og maktesløshet. General Lecointre vil ikke ha noe problem med å få dømt de 18 fra jobben, men det løser ikke et eneste av Frankrikes enorme problemer.

steigan.no var det norske mediet som hadde den mest omfattende og systematiske omtalen og nyhetsdekninga av de gule vestene. Les mer her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.