Bill Gates beskytter vaksinegigantenes profitt – vil ikke ha patentfritak

0

«Norge kan redde tusenvis av liv ved å støtte patentfritak», sier Elin Hoffmann Dahl, lege ved Haukeland universitetsjukehus og feltarbeider for Leger Uten Grenser og Emily McLean, lege og stipendiat i medisinsk etikk ved Universitetet i Bergen i Aftenposten.»Til tross for støtte fra mer enn 100 nasjoner, tidligere statsledere, nobelprisvinnere, lederen av Verdens helseorganisasjon og hundrevis av sivilsamfunnsorganisasjoner, blokkeres fortsatt forslaget av rike land som Norge»

De to skriver videre:

I starten av pandemien tok flere av verdens ledere til orde for at en fremtidig vaksine må være tilgjengelig for alle – et offentlig gode som må fordeles rettferdig.

Ett år senere er tonen en annen: Verdens rikeste nasjoner blokkerer muligheten øvrige deler av verden har for å sikre sin befolkning tilgang til vaksiner gjennom å opprettholde legemiddelselskapers monopol på vaksineproduksjon. Dette er etisk uakseptabelt.

Vaksineindustrien finansiert av offentlige midler

2. mai 2020 gikk en en håndfull europeiske ledere ut med en erklæring som var undertegnet av Italias daværende statsminister Giuseppe Conte, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd Charles Michel, EU-president Ursula von der Leyen og Norges statsminister Erna Solberg. Der heter det at de sammen vil ta et initiativ for å skaffe 7,5 milliarder euro for å utvikle en vaksine mot covid-19. Erklæringa i fulltekst finnes her.

Som vanlig er Erna Solberg ute og kjøper seg en plass i rampelyset gjennom rundhåndet bruk av norske skattemilliarder. Med dagens kurs er 7,5 milliarder euro lik 85 milliarder norske kroner. Det er jo, for å si det forsiktig, et betydelig beløp. Når det er så store penger involvert er det av interesse å få vite hvem som skal få disponere disse pengene. Å finne ut av det krever ikke rakettforskning, for det står i erklæringa:

«Vi støtter WHO, og vi er glade for å gå sammen med erfarne organisasjoner som Bill og Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Hver eneste euro eller dollar som vi samler inn, kanaliseres først og fremst gjennom anerkjente globale helseorganisasjoner som CEPI, Gavi, the Vaccines Alliance, Global Fund og Unitaid til å utvikle og distribuere så raskt som mulig, for så mange som mulig, diagnostikk, behandlinger og vaksiner som vil hjelpe verden med å overvinne pandemien.
«

Statslederne gjør altså ingen hemmelighet av at Bill og Melinda Gates Foundation er koplet på dette fra start. De sitter i den indre krets, for å si det sånn. Dette er nærmest definisjonen på det milliardærklubben World Economic Forum kaller «private-public partnership», særlig fordi det her er private stiftelser som skal få kontrollen over offentlige gigantbevilgninger. Og det er visse gjengangere her, for igjen å uttrykke seg svært forsiktig.

Les: EU og Norge skal bevilge 85 milliarder til vaksine mot covid-19

Bill Gates er imot patentfritak

Etter å ha fått kontrollen over en så enorm sum med offentlige midler, som så er kanalisert over i de farmasøytiske gigantene, ville man kanskje tro at Bill Gates, som i mediene har noe nær en helgenstatus, ville ha vist forståelse for kravet om patentfritak, ikke minst fordi han har profilert seg som en filantrop som vil redde sjuke mennesker.

Men den gang ei.

I et intervju med SKY News ble milliardæren spurt om det ikke ville være til hjelp om man innførte patentfritak. Svaret var NEI.

Avisa The Observer skriver at dette svaret var til overraskelse for mange, og det er sikkert riktig at mange av dem som tror på den myten Gates og hans betalte medier har lagd om ham, ble overrasket. Men oppriktig talt er det ingen grunn til overraskelse. Bill Gates er en kynisk multimilliardær, og hans prioritering er profitten til den farmasøytiske industrien. Han skyver sjuke mennesker eller potensielt sjuke mennesker foran seg. Men dette handler først og sist om profitt.

Når skal folk lære seg dette?

Les: Kjøper seg lydige medier: Bill og Melinda Gates Foundation ga hundrevis av millioner til BBC

Journaliststudie: Bill Gates gir store beløp til mediene og får spesialbehandling tilbake

Hvor mange norske journalister får støtte fra Bill Gates?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelForsyningssikkerhet, ikke overskuddsproduksjon
Neste artikkelUtopier og luftslott
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).