Hvor mange norske journalister får støtte fra Bill Gates?

4
Faksimile fra bladet Journalisten i 2014.

Norsk medier kan få støtte til journalistikk knyttet til bistandsspørsmål og FNs tusenårsmål, skrev magasinet Journalisten i februar 2014. Gledesstrålende kunne de meddele at:

Norske journalister kan søke penger fra et milliondfond finansiert av Bill Gates. Det skjer i konkurranse med journalister fra Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania, Sverige og Storbritannia.

Den var deres danske kolleger som hadde satt dem på sporet. Danske Journalisten skrev:

Danske journalister går glip af støtte fra en millionfond, som ellers skulle hjælpe udviklingsjournalistik. Kun journalister fra de otte europæiske lande, der giver mest i ulandsbistand, kan søge – og Danmark er ikke på listen.

Men det er en fejl, kunne Journalisten fortælle i slut januar. Ifølge OECD’s nyeste tal er Danmark faktisk på ottendepladsen.

Nu meddeler fonden, at de regner med at kunne føje Danmark til listen. Men først i næste ansøgningsrunde.

”Vi håber inderligt, at vi kan inkludere danske medier i den næste runde af projektet, og vi ser frem til det fremtidige samarbejde,” skriver direktør Wilfried Ruetten, direktør i European Journalism Centre, i en mail til Journalisten.

Bill & Melinda Gates Foundation gir svært mye penger til journalister og nyhetsmedier og andre som former den internasjonale opinionen, slik som såkalte tenketanker. Dette kan man finne ut av ved å søke i deres database. Her har vi søkt på «journalism».

Og det er nettopp European Journalism Centre som skiller seg ut som et mål for milde gaver fra Gates. De skryter av at de siden 1992 har drevet omfattende opplæring og utvikling av journalister.

Og de bevilger Gates-penger videre etter søknad. En tildeling ble gitt for «generate a public debate about the role of journalism in society in Germany, France, and the UK, as well as how philanthropy can best support this public service.»

The Bureau of Investigative Journalism fikk over en million dollar for å «report regularly and in-depth on global health security issues».

Le Monde (2,1 mill dollar) og The Guardian har fått penger på liknende vilkår.

I Norge har Tankesmien Agenda fått 250.000 dollar for å «generate a broader understanding and more informed debate about Norwegian development assistance».

Og Civita har fått tre tilskudd på til sammen over 820.000 dollar blant annet for å «ensure more public interest in the development policy debate in Norway».

Men det man ikke finner ut fra databasen til Gates er hvilke individuelle norske journalister som har fått tilskudd eller annen form for støtte, for det blir fordelt gjennom blant annet European Journalism Centre.

Det kunne jo vært interessant om magasinet Journalisten kunne ha fulgt opp sitt oppslag fra 2014 for å finne ut hvor mange av deres medlemmer som har fått Gates-penger, og hva prosjektene har dreid seg om. En ting er sikkert: Det er vanskelig å finne medier som er mer nesegruse i sin beundring for Bill Gates enn nettopp norske medier. Har penger påvirket dem til det, eller er de slik av ren overbevisning?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Jeg husker The European Journalism Centre fra krigen i Syria, der de støttet en gruppe som het the Syrian Journalists Association, som var de første til å spre filmopptak fra et visst ‘gassangrep’ i Ghoutra:

  In 2018, the Syrian Journalists Association (a murky group with unclear organization and funding) created a WhatsApp group to spread atrocity propaganda from East Ghouta. The WhatsApp Members include journalists and activists from Ghouta, and journalists from CNN, BBC, Al Jazeera, Reuters, France 24 and Der Spiegel. It is responsible for spreading propaganda videos from Syria: "On April 7, 2018, international journalists received photos and videos of a chemical weapons attack via our WhatsApp group.”

 2. Avatar for Dias Dias says:

  En del journalister, slik som den journalisten i VG som fabrikerte saker mot Giske. Er også registrerte med eget firma i tillegg til sin ansettelse. Det er jo et like godt sted å begynne å lete som noe annet tenker jeg.

 3. I USA hadde de samlet inn 500 000 underskrifter som krevde at Kill Bill øyeblikkelig blir fengslet pga forbrytelser mot menneskeheten og planlegging av globalt folkemord.

  Steigan sin likemann James Corbett har laget denne dokumentaren om Kill Bill.
  For meg så ser det ut til at Satan har kommet til jorden forkledd som et menneske i Kill Bill.

  Bill Gates and the Population Control Grid

  https://www.youtube.com/watch?v=igx86PoU7v8

  En fin låt om monsteret fra helvete :slight_smile:

  https://www.youtube.com/watch?v=tvpQdo6rq1I
 4. Selv om Gates ikke har medisinsk bakgrunn får han stor oppmerksomhet i presse og media med sine uttalelser om vaksiner og Covid-19. Mens hundrevis av eksperter på pandemier og virus som kritiserer lockdown-politikken kommer ikke til i MSM, og får bare uttale seg i alternativ pressen.

  Ingen journalister i norsk MSM og NRK har kritisert Gates vaksineprogrammer i India og Afrika som har gitt mange barn alvorlige bivirkninger. Da vil de vel også være ganske ukritisk til vaksiner med biometrisk ID fra farmasøytiske multinasjonale selskaper som han har eierinteresser i, og som gjør at mange her i Norge vil ta vaksinen uten motforestillinger, enda biometrisk ID ikke er testet ut og vil høyst sannsynlig bli oppgradert til en chip.

  95% av befolkningene informeres kun av en hovedstrøms-presse som er eiet av global storkapital, og når journalistene i MSM individuelt kan motta penger fra Gates som vil gjøre at de vil ukritisk propagandere for hans vaksineprogrammer, vil folk akseptere biometrisk ID og chip-implantat i god tro for de fleste av dem. Det blir ikke mye motstand mot New World Orders teknokratiske totalitære tyranni, MSM vil selge det til folk på en måte som gjør at de vil ønske seg det.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere