EU og Norge skal bevilge 85 milliarder til vaksine mot covid-19

0
Frankrikes president Emmanuel Macron og Bill Gates da Gates besøkte Élysséepalasset for å diskutere Frankrikes samarbeid med sin stiftelse. Shutterstock.

I en erklæring som er undertegnet av Italias statsminister Giuseppe Conte, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd Charles Michel, EU-president Ursula von der Leyen og Norges statsminister Erna Solberg, heter det at de sammen vil ta et initiativ for å skaffe 7,5 milliarder euro for å utvikle en vaksine mot covid-19. Erklæringa i fulltekst finnes her.

Penger til hvem?

Som vanlig er Erna Solberg ute og kjøper seg en plass i rampelyset gjennom rundhåndet bruk av norske skattemilliarder. Med dagens kurs er 7,5 milliarder euro lik 85 milliarder norske kroner. Det er jo, for å si det forsiktig, et betydelig beløp. Når det er så store penger involvert er det av interesse å få vite hvem som skal få disponere disse pengene. Å finne ut av det krever ikke rakettforskning, for det står i erklæringa:

«Vi støtter WHO, og vi er glade for å gå sammen med erfarne organisasjoner som Bill og Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Hver eneste euro eller dollar som vi samler inn, kanaliseres først og fremst gjennom anerkjente globale helseorganisasjoner som CEPI, Gavi, the Vaccines Alliance, Global Fund og Unitaid til å utvikle og distribuere så raskt som mulig, for så mange som mulig, diagnostikk, behandlinger og vaksiner som vil hjelpe verden med å overvinne pandemien.
«

Statslederne gjør altså ingen hemmelighet av at Bill og Melinda Gates Foundation er koplet på dette fra start. De sitter i den indre krets, for å si det sånn. Dette er nærmest definisjonen på det milliardærklubben World Economic Forum kaller «private-public partnership», særlig fordi det her er private stiftelser som skal få kontrollen over offentlige gigantbevilgninger. Og det er visse gjengangere her, for igjen å uttrykke seg svært forsiktig.

Hva og hvem er de?

CEPI sier om seg sjøl at de er «a innovative global partnership between public, private, philanthropic, and civil society organisations.» CEPI ble grunnlagt i Davos av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust og World Economic Forum.

Gavi, the Vaccine Alliance, sier om seg sjøl at deres sentrale partnere er «the World Health Organization, UNICEF, the World Bank and the Bill & Melinda Gates Foundation».

The Global Fund ble grunnlagt ved hjelp av startpenger fra Bill & Melinda Gates Foundation. De sier på sine nettsider at deres viktigste partner i privat sektor er Bill & Melinda Gates Foundation. Andre private partnere er Chevron, Coca-Cola, Google, Microsoft, Unilever…

Unitaid sier om seg sjøl at de er et partnerskap med WHO. Deres viktigste donorer er «Frankrike, Storbritannia, Norge, Bill & Melinda Gates Foundation, Brasil, Spania, Sør-Korea og Chile».

Som sagt; ikke rakettforskning i det hele tatt. Bill & Melinda Gates Foundation vil sitte på alle sider av bordet og i realiteten ha kontroll over hvor disse 85 milliardene norske kronene vil havne.

Er dette greit for alle partier på Stortinget? Er dette greit for alle norske medier? Er det greit for norske skattebetalere at deres penger skal forvaltes av verdens mektigste private stiftelse og en av verdens aller rikeste personer?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEnda en av USAs militærkolonner ble stanset av sivile i Syria
Neste artikkelEl-flydrømmen kræsjlander
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).