Ukraina-krisa dempes for denne gangen

0
Illustrasjonsfoto: Ukrainske tropper / Southfront

Siden februar 2021 har Ukraina bygd opp en militær styrke mot demarkasjonslinja til utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk åpenbart med sikte på å erobre dem militært. De har gjort det under applaus fra Biden/Harris-administrasjonen og generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO. Men etter å ha avventet situasjonen valgte Russland og president Vladimir Putin å vise de krigslyste i Kiev og Vesten at dette er ei rød linje for Russland som ikke må overskrides, hvis man ikke ønsker en katastrofal storkrig.

Ukraina har fortsatt sine militære provokasjoner.

President Volodymyr Zelenskij undertegnet en lov som tillater innkalling av reservistene uten at det foreligger en full mobilisering.

«Dette vil gjøre det mulig å raskt forsyne militærenhetene til alle forsvarsstyrker med reservister, og dermed øke deres kampeffektivitet betydelig under militær aggresjon,» heter det fra presidentens kontor.

Sikkerhetstjenesten i Ukraina har erklært høy beredskap for sine enheter i alle regioner. Den ukrainske hæren begynte angivelig å grave skyttergraver og sette ut landminer og befestninger i Kherson Oblast, like nord for Krim.

Les: Ukraina trapper opp forberedelsene til krig, vil innkalle reservistene

Russland gjennomførte omfattende militærøvelser i alle militære regioner og opp mot grensa til Ukraina, og viste dermed strategene i Pentagon at man mente alvor. I sin tale til Den føderale forsamlinga i Russland dvelte president Vladimir Putin noen øyeblikk ved Russlands strategiske våpen og ga Pentagon beskjed om hva slags arsenal de står overfor. Putins militære advarsel til Vesten.

Det store spørmålet var om de militære planleggerne i vest forsto signalene og ville evne å roe ned krigsentusiastene.

Det ser nå ut som om Russland har lykkes med å formidle dette til dem det gjelder.

22. april ga forsvarsminister Sergeij Shoigu beskjed om at troppestyrken mot Ukraina skulle reduseres.

«Jeg mener at overraskelsesinspeksjonens mål er oppnådd i sin helhet. Troppene viste evne til å pålitelig forsvare landet. Derfor har jeg tatt en beslutning om å fullføre inspeksjonstiltakene i de sørlige og vestlige militærdistriktene,»

Shoigu ga

«Generalstaben, sjefene for militærdistriktenes tropper og de luftbårne styrkene beskjed om å planlegge og begynne å returnere troppene til sine faste stasjoner fra 23. april, og utføre en detaljert analyse og oppsummering av resultatene av troppenes overraskende forflytning.»

Det betyr at den russiske militærledelsen leser situasjonen slik: Russland har lykkes med å vise en styrke og besluttsomhet som er tilstrekkelig til å helle kaldt vann i blodet på Vestens militære ledere samtidig som landet har overbevist seg sjøl om at det er klart til å møte et eventuelt angrep med det som måtte være nødvendig.

Analytikeren Moon of Alabama mener at Russland har lykkes med å formidle dette. Pentagon må ha oppfattet signalene og det er klart at USA ikke vil stille seg bak noe militæreventyr fra Ukrainas side. Men problemet er at Vesten er så fanget av sitt eget narrativ at lederne deres stadig vekk forveksler sitt eget «spin» med faktisk analyse av virkeligheten, og da kan det bære veldig galt av sted.

SA og NATO skjønner ikke at de er gårsdagens makter

Når president Joe Biden truer Russland og Kina samtidig og USAs etterretningstjenester jobber på spreng for å lage «fargerevolusjoner» i Hviterussland og Myanmar gir han inntrykk av at USA fortsatt er i en posisjon der de kan tvinge de to stormaktene til å lystre. Det er så til de grader gårsdagens tenkning at det nesten er merkelig at praktisk talt ingen av Vestens mer nøkterne kommentatorer har innsett det.

I Washington har man heller ikke fått med seg at Kina og Russland nå sammen og hver for seg har slått fast at nok er nok. De vil ikke lenger la seg diktere av USA. De nærmer seg en militærallianse og har allerede en svært tett politisk allianse. Begge land forbereder seg på å dumpe dollaren, og de vet at de ikke minst i fellesskap har de våpensystemene som skal til for å slå kraftig og svært merkbart tilbake mot et eventuelt angrep fra USA.

USA er ikke lenger den hegemoniske supermakta som kan diktere stormakter som Russland og Kina sin vilje. De er ikke i stand til det økonomisk, og som Putin så nøkternt viste det med sin våpenkatalog, er de heller ikke i stand til det militært. Problemet er at dette har ikke Vestens ledere tatt inn over seg, og det gjør at de fortsatt kan komme til å gjøre noen svært katastrofale valg.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLydriket Norge
Neste artikkelNorsk Folkehjelp og hvem de jobber for
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).