Ukraina trapper opp forberedelsene til krig, vil innkalle reservistene

0
President Valdimir Zelenskij inspiserer tropper. / Shuttersstock

Ukraina fortsetter forberedelsene til krig mot utbryterrepublikkene i Donbass. President Volodymyr Zelenskij har undertegnet en lov som tillater innkalling av reservistene uten at det foreligger en full mobilisering.

«Dette vil gjøre det mulig å raskt forsyne militærenhetene til alle forsvarsstyrker med reservister, og dermed øke deres kampeffektivitet betydelig under militær aggresjon,» heter det fra presidentens kontor.

Sikkerhetstjenesten i Ukraina har erklært høy beredskap for sine enheter i alle regioner. Den ukrainske hæren begynte angivelig å grave skyttergraver og sette ut landminer og befestninger i Kherson Oblast, like nord for Krim. Den 128. angrepsbrigaden fra den transkarpatiske regionen er utplassert nær Mariupol, rett sørvest for Donetsk.

Russland har på sin side stengt luftrommet over Svartehavet for sivile fly i perioden 20. til 24. april og Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu sier at kampforberedelsene i det sørlige militærdistriktet er økt grunnet NATOs aggresjon. Den russiske Svartehavsflåten og fly fra luft- og romstyrkene (Russian Aerospace Forces) deltar i omfattende øvelser. Alle sektorer i det russiske forsvaret er styrket mot grensene til Ukraina.

USA har sendt F-15 fly til Estland for å delta i øvelser der og har flyttet fram tjue F-15 fly fra Tyskland til Polen. Storbritannia er i ferd med å sende marinefartøyer til Svartehavet. Dette skjer etter at USA unnlot å sende to sv sine destroyere dit etter først å ha varslet Tyrkia om at de ville passere Bosporus.

Samtidig er det diplomatiske forholdet mellom USA og Russland så dårlig som det knapt har vært noen gang før. Russlands ambassadør til USA, Anatoly Antonov, er hjemkalt til Moskva for konsultasjoner, og det russiske utenriksdepartementet ga USAs ambassadør John J. Sullivan klar beskjed om at han «burde konsultere med» sine foresatte i Washington. Dette nektet Sullivan først å gjøre, men plutselig endret han oppfatning og erklærte at han ville dra hjem for konsultasjoner likevel, «også fordi han ikke hadde sett familien sin på et år».

Det er nødvendig å understreke at dette er en svært farlig situasjon. Spenningsnivået er så høyt at sjøl små feilvurderinger kan sette i gang en kjede av hendelser som kan føre fram til en storkrig. Biden/Harris-administrasjonen virker ikke å være situasjonen voksen, men være mer opptatt av å posere for sitt publikum enn å løse ei alvorlig internasjonal krise.

Forrige artikkelMassetesting i skolen – når mørketall blir lyse
Neste artikkelRussland retter ryggen etter korona