Skremmer’n Nakstad

0
Har Espen Nakstad tatt over etter Trond Kirkvaag i rollen som Skremmer'n? / Skjermdump

– Nei, Nakstad, 1 million nordmenn får ikke korona før 17. mai.

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness er i avispolemikk med Espen Rostrup Nakstad.

Rolness kritiserer Helsedirektoratets drevne medietalsmann for stadig å komme med overdrevne uttalelser og varsler som er egnet til å skremme folk.

Et typisk, men lang fra enestående eksempel på slike uttalelser er den Nakstad kom med til Dagbladet 4. mars 2021: Risikerer 50-dobling innen 17. mai:

– Et R-tall på 1,3 vil i løpet av få uker medføre en situasjon der helsetjenesten overbelastes.

Det skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en SMS til Dagbladet.

I praksis betyr det at antallet smittede i Norge i dag må ganges med 1,3 hver femte dag framover, forklarer Nakstad.

– Da har vi 50 ganger flere smittede og innlagte i sykehus når vi kommer til 17. mai.

Nakstad har nå vært i mediene hundrevis av ganger. Han vet nøyaktg hvordan en slik uttalelse blir oppfattet, formidlet av mediene og tatt imot av lesere og seere. Derfor vet han også at hans tilføyelse ikke vil bli oppfattet av folk flest eller av mediene:

«Nakstad tror imidlertid ikke at dette scenarioet vil bli en realitet.»

Men Rolness har tatt Helsedirektoratets spåmann på alvor og regnet på hva det ville si å gange antall påviste tilfeller med 1,3 hver femte dag fra 4. mars til 17. mai. Eksponentialfunksjonen er interessant stoff.

Regnestykket viser at dersom man legger Nakstads «worst case» scenario per 4. mars til grunn, så ville det blitt 1 million tilfeller innen 17. mai (og nesten 3 millioner innen 8. juni!). Og ikke bare det, med slike absurde forutsetninger ville antall tilfeller øke med en kvart million de siste fem dagene før 17. mai.

Rolness kommenterer dette slik:

«Det er rett og slett uansvarlig av en myndighetsperson å bruke et ytterliggående, matematisk skrivebordeksempel for å informere folk om en mulig, faktisk smitteutvikling. Det er ikke folkeopplysning. Det er «fear mongering».«

Kommentar: Hvorfor gjør Nakstad dette?

Nakstad visste at en femtidobling av antall smittede innen 17. mai aldri ville inntreffe. Det var et absurd skrivebordstall hentet rett ut av løse lufta. Men sånt skremmer folk, og det veit Nakstad. Og når folk blir skremt vil de støtte ekstreme politiske «tiltak» med alle de forbudene og frihetsberøvelsene som Nakstad og Guldvog ønsker å gjøre så permanente som mulig. Radarparet i Helsedirektoratet vet at de slipper unna med lovbrudd bare folk er redde nok. Hvor lenge skal de få holde på slik, da?

Les: Guldvog: – Ikke sikkert vi kan stemme fysisk i år

Pressens offentlighetsutvalg: – En rekke lover er ikke blitt fulgt

Forrige artikkelAlarmerende tall om utslipp fra vindkraftverk
Neste artikkelUSA får fire flybaser i Norge