Russland, Kina advarer Biden om å holde seg unna Ukraina og Taiwan

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tirsdag 13. april 2021 advarte Russlands viseadministrerende utenriksminister Sergei Ryabkov president Joe Bidens administrasjon mot å bli involvert i Ukraina. Samme dag advarte også det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian Biden-administrasjonen mot å bli involvert i Taiwan. Dette skriver American Military News.

Ifølge Reuters sa Ryabkov:

“USA er vår motstander og gjør alt de kan for å undergrave Russlands posisjon på verdensscenen. Vi ser ingen andre elementer i deres tilnærming. Det er konklusjonene våre. ”

Ryabkov sa videre:

”Vi advarer USA om at det vil være bedre for dem å holde seg langt borte fra Krim og Svartehavskysten. Det vil være til deres eget beste. ”

Samme dag som Ryabkov advarte USA og andre NATO-nasjoner mot å støtte Ukraina, Kinas Zhao advarte USA mot å «leke med ilden» ved å samhandle med Taiwan.

“Taiwan-spørsmålet handler om Kinas suverenitet, territoriale integritet og kjerneinteresser. Det er intet rom for kompromiss og ikke en centimeter å gi, ”sa Zhao under en pressekonferanse . “Vi oppfordrer den amerikanske siden til å forstå situasjonen, overholde ett-Kina-prinsippet og de tre felleskommunikasjonene mellom Kina og USA, og unngå å sende gale signaler til uavhengighetstilhengerne på Taiwan, for ikke å rive i stykker grunnlaget for relasjonene mellom Kina og USA og fred og stabilitet over Taiwansundet.’

Krig mellom USA og Kina om Taiwan?

Admiral Philip Davidson, som er USAs øverstkommanderende i Asia/Stillehavsregionen sier at USA ser en fare for et «militært trekk» fra Kina mot Taiwan. Hans utnevnte etterfølger admiral John Aquilino sier at tidsperspektivet kan «være nærmere enn vi tror».

I nettavisa War on the Rocks, som har nær tilknytning til Pentagon, anbefaler Michael A. Hunzeker and Dennis L. Weng at USA skal gå inn i en tettere militærallianse med Taiwan, stikk i strid med Kinas ønsker og eventuelt risikere en krig. Det samme gjør Robert D. Blackwill and Philip Zelikow i artikkelen Can the United States Prevent a War over Taiwan?

WOR har i det hele tatt mange artikler om Taiwan, USA og Kina nå. Det er vel verdt å følge med på signalene derfra.

Men ikke alle militære ledere i USA er lystne på en krig om Taiwan. Oberstløytnant Daniel L. Davis skriver: US officials who are ready to fight China over Taiwan don’t understand how much is at stake.

Hans analyse konkluderer:

Det er nesten ikke noe scenario der USA med suksess kan gripe inn i en krig mellom Kina og Taiwan som ikke vil etterlate landet vårt i en langt dårligere tilstand enn det er akkurat nå; i verste fall kan amerikansk territorium bli rammet av kjernefysiske missiler.

Vi tror dette er en nøktern analyse. For Kina handler Taiwan om landets egen eksistens. Som Zhao Lijian sa: Kina har ikke en millimeter å gi. Men Kina har våpen som kan ødelegge byer i USA hvis det verste skulle skje.

Oberstløytnant Davis skriver videre:

Hvis USA en dag skulle kjempe Kina for noe annet enn et uprovosert angrep, ville vi velge en kurs som – i beste fall – ville forårsake ekstraordinær skade på vårt militære og markant forringe vår nasjonale sikkerhet; i verste fall kan vi miste en krig og sette vår frihet i fare.

Det er avgjørende å forstå at Taiwan-saken ikke bare er en kjerneinteresse, men en følelsesladet sådan. De er langt mer villige til å betale ekstraordinære kostnader, ofre mange soldater og kan risikere alt for til slutt å tvinge fram forening med Taiwan. Problemet påvirker ikke vår nasjonale sikkerhet med mindre vi blir involvert.

Hvis vi til slutt velger krig med Kina over Taiwan, vil vi i beste fall lide store tap i skip, fly og tropper; i verste fall kan krigen forverres til en atomkrig der amerikanske byer blir omgjort til kjernefysiske ødemarker og millioner blir drept.

USA bør aldri ta slike risikoer med mindre vår sikkerhet og frihet er direkte truet. Å kjempe mot Kina av en eller annen grunn utenom det ville være en tåpelig spill av høyeste orden.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBrennpunkt: Sør-Kinahavet
Neste artikkelDet var nok en overdødelighet i Sverige i 2020, men hvor stor?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).