US SOUTHCOM-sjef kaller Latin-Amerika «frontlinja» for sammenstøt med Kina

0
Kommandør for Brasils væpnede styrkers fellesstab, luftvåpengeneral Raul Botelho og U.S. Southern Command’s Commander, Navy Adm. Craig Faller, sammen Brasils presidenten Jair Bolsonaro, i Miami i fjor. [Foto: Juan Chiari, US Army Garrison-Miami]

Toppsjefen for US Southern Command (SOUTHCOM), militærkommandoen med tilsyn for amerikanske militæroperasjoner i regionen, sa på tirsdag til Senatets komité for de væpnede tjenester at Latin-Amerika har blitt «frontlinja» i kampen mot Kinas utfordring av amerikansk globalt hegemoni. Dette skriver Bill Van Auken i wsws.org, og fortsetter:

Admiral Craig Faller, SOUTHCOM-sjefen, fortalte komitéen at det var en «følelse av presserende hast» med å konfrontere utfordringen av Kinas tiltakende økonomiske innflytelse i regionen, som han gjentatte ganger refererte til som «vårt nabolag», en noe revidert versjon av den gamle Yankee-imperialistformuleringen «vår egen bakgård.»

«Vår innflytelse eroderer,» advarte Faller og påpekte at Kina allerede har fortrengt USA som handelspartner nummer én i Brasil, Chile, Peru og Uruguay, og kommer som en nær nummer to for regionen som helhet. Handelen mellom Kina og Latin-Amerika har steget fra $17 milliarder for et tiår siden til over $ 315 milliarder i dag, og forventes å nå $ 500 milliarder innen 2025.

«Folkerepublikken Kina rykker raskt fram mot sitt mål om økonomisk dominans i regionen, i løpet av de neste ti årene,» sa Faller, men som han selv innrømmet kan det finne sted tidliger.

Admiralen anklaget gjentatte ganger Kinas relasjoner med regionen for å være «snikende», og han påsto at kinesiske investeringer for bygging av havner og annen infrastruktur utgjorde et «misbruk» av økonomiske forbindelser som var utformet for å «tilsløre det sanne formålet» med disse prosjektene, som han hevdet var «å projisere og opprettholde militærmakt over lange avstander».

Kommentar:

Latin-Amerika har lenge vært USAs bakgård der USA har kunnet herje som de har villet. USA har en lang og svart historie med regimeskifter, militærkupp, drap og drapsforsøk i Latin-Amerika. Se en kort liste i Wikipedia. USA betrakter Latin-Amerika som sin bakgård der landet har rett til å gjøre hva det måtte ønske for å beholde kontrollen. Dette er grunnlagt på Monroe-doktrinen. Den erklærer at USA ikke vil godta noen innblanding fra andre makter på den vestlige halvkula. I formen er den rettet mot europeisk kolonialisme, men den er bare en utskifting av europeisk kolonialisme med USA-kolonialisme.

Kinas handel med Latin-Amerika har undergravd USAs hegemoni. Det samme har uavhengighetsbevegelsene i mange latin-amerikanske land. Det er lite trolig at USA vil lykkes med Monroe-doktrinen 2.0.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.