Telefonstorm etter AstraZeneca-nyhet

0
Shutterstock

Både FHI og legevakter ringes ned etter at helsemyndighetene oppfordret personer med symptomer på mulige bivirkninger til å ta kontakt med legevakt, skriver Dagbladet.

Lørdag hasteinnkalte Folkehelseinstituttet (FHI) og Legemiddelverket til pressekonferanse om mulige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Personer som har fått vaksinen, og som får blåflekker og hudblødninger, ble bedt om å kontakte lege umiddelbart.

Overfor Bergens Tidende sier assisterende legevaktsjef ved legevakten, Annette Corydon, at de har hatt inne mellom 20 og 30 pasienter som har fått AstraZeneca-vaksinen i løpet av dagen.

Fortsatt svært alvorlig for blodpropp-pasienter

Tilstanden for de tre helsearbeiderne som er innlagt på Rikshospitalet med blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, er fortsatt svært alvorlig, skriver NTB.

– Det er ingen endring av vesentlig karakter i tilstanden, sier pressevakt Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus (OUS) til NTB søndag.

De tre ble innlagt lørdag grunn av komplikasjoner knyttet til blodpropp som er oppstått etter at de har fått AstraZeneca-vaksine. Sykehuset beskrev da situasjonen som svært alvorlig.

Alle tre skal være relativt unge.

Irland føyde seg 14. mars til den voksende lista over land som har har stanset bruken av AstraZenecas COVID-19-vaksine. Så langt har Danmark, Norge, Island stanset bruken av denne vaksinen som en forholdsregel etter rapporter om mottakere som utvikler blodpropp. Thailand stanset også brått utrullinga av AstraZeneca-vaksinen, mens Østerrike Estland, Latvia, Litauen og Luxemburg stanset bruken av en bestemt serie AstraZeneca-vaksiner. Piemonte-regionen i Italia har også stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen etter at en lærer i byen Biella ved Torino døde etter å ha fått vaksinen. Også på nasjonalt nivå i Italia er det bekymringer etter at det er oppdaget flere tilfeller av blodpropp etter at folk har fått vaksinen. Også Nederland har suspendert bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Forsøkskaniner

Dette understreker at AstraZeneca-vaksinen ikke er ferdig testet. Det er en eksperimentell vaksine som bygger på en helt ny teknologi som ikke er prøvd før. De menneskene som får denne vaksinen nå brukes i virkeligheten som forsøkskaniner, og ingen kan stille produsentene til ansvar for verken skader eller dødsfall, for dette har vaksineprodusentene sikret seg mot juridisk. Men politikerne som pusjer farlige vaksiner, kan man fortsatt stille til ansvar.

Vaksineprodusentene er klar over at de beveger seg inn i et helt nytt landkspa med disse vaksinene. Tal Zaks, medisinsk toppsjef i Moderna Inc. forklarte på TED talks i 2017 hvordan deres mRNA-vaksine fungerer, og sa: «Vi hacker livets programvare». Og politikerne har stilt innbyggerne i sine repsektive land til disposisjon for forsøksdyr.

Kan noe gå gærnt?

Forrige artikkelMerkels partifelle ble søkkrik på munnbind og maskesalg
Neste artikkelÅpningen av det nye diskusjonsforumet utsettes til 23. mars