Storebror ser deg på hjemmekontoret

0
Overvåking av alt du gjør på hjemmekontoret vil bli overvåket av kameraer med kunstig intelligens. / Shutterstock

Mange folk har kommet med varm hyllest til systemet med hjemmekontor, til tross for at de blir feitere, mindre sosialt aktive og mister den daglige samhandlinga med kolleger på arbeidsplassen. Nå er en ny bekymring på vei: videoovervåking av hjemmekontoret.

Dette er lansert i Storbritannia av selskapet Teleperformance, som har 380.000 ansatte. De er et av verdens største såkalte «call-centre» planlegger å innføre spesielle videoovervåkingssystemer som kan følge de ansattes aktiviteter i hjemmekontoret. Webkameraer skal registrere om folk sitter ved pulten sin, fikler med telefonen, tar seg en matbit eller noe å drikke. Dette skriver avisa The Guardian.

Hvis arbeidstakere trenger å forlate skrivebordet, for eksempel for å ta noe å drikke, må de klikke på «pausemodus» i en app for å forklare hvorfor – for eksempel «hente vann» – for å unngå å bli rapportert for brudd på reglene.

Det er ikke tillatt å spise mens du er på skift, forteller personalet. “Hvis systemet ikke registrerer noe tastaturslag og museklikk, vil det vise deg som inaktiv i den aktuelle tida, og det vil bli rapportert til veilederen. Så vær så snill å unngå å hindre produktiviteten din.”

En opplæringsvideo om webkamera-systemet, sett av Guardian, sier at det “overvåker og sporer ansattes oppførsel i sanntid og oppdager brudd på forhåndsinnstilte forretningsregler, og sender varsler i sanntid til ledere for å iverksette korrigerende tiltak umiddelbart”.

Tiltaket utløste advarsler fra fagforeninger og parlamentsmedlemmer om normalisering av hjemovervåking fra arbeidsgivere, ettersom stadig flere arbeidstakere beveger seg vekk fra å være kontorbaserte.

Avsløringene kom frame etter at noen av Teleperformances 10.000 britiske ansatte ble fortalt at kameraer, inkludert det AI-baserte skanningssystemet, ville bli installert neste måned for ansatte som fortsetter å jobbe hjemmefra.

De tre største eierne i Teleperformance er Fidelity, BlackRock og Vanguard. Oljefondet med sine 1,77 % ligger på en god sjetteplass. Selskapet har store kontrakter med offentlige institusjoner i Storbritannia.

Kontorslaver uten kontor, uten kolleger og uten arbeidsfelleskap

Hjemmekontorets vidunderlige nye verden åpenbarer seg. Ikke bare kan kapitaleierne kutte ut kapitalkrevende kontorlokaler og overlate til de ansatte å hold eget kontor. De kan også sørge for at de ansatte ikke har noe arbeidsfellesskap, annet enn det fiktive, digitale «Zoom»-fellesskapet, som naturligvis kan overvåkes i sanntid og som er alt annet enn menneskelig. Dermed har de heller ingen å snakke omed om bekymringer og plager eller eventuelle krav mot sjefen. Organisering av fagforeninger blir svært vanskelig og faglig kamp tilsvarende. Belønninga blir at de i framtida også vil ha en storbror på nakken i hjemmekontoret. Og hvis kapitaleierne vil bli kvitt dem, er det jo bare å nulle passordet deres. Velkommen til vår nære framtid!

Forrige artikkel– Frankrike bærer et betydelig ansvar for folkemordet i Rwanda
Neste artikkel– Når EU-lojalitet blir til covid-nestekjærlighet