– Når EU-lojalitet blir til covid-nestekjærlighet

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Fra nå av er håndtering av covid-tiltak trukket inn i stortingsvalgkampen. Det ble åpenbart da anklagene haglet om et ord du aldri hadde hørt: Covax. Dette skriver kommentator Thomas Vermes i ABC Nyheter. Vermes skriver:

Debatten, som jeg vil kalle absurd, har oppstått rundt det faktum at Norge har gitt bort 677.000 doser av sin covidvaksine til u-land gjennom et internasjonalt vaksinesamarbeid kalt Covax. De omstridte dosene, øremerket den norske befolkningen, var første parti av de 1,9 millioner doser Norge har betalt 60 millioner kroner for å få hit til landet.

15. mars avslørte nettstedet Development Today at Norge frasa seg den første leveransen på 677.000 doser da den var klar for levering, for at de heller skulle sendes til fattige land.

Er vi vitner til nydelig solidaritet, eller svik og EU-lojalitet?

En patent nestekjærlighet

Spørsmål er også hvor dypt regjeringens interesse for spredning av covidvaksine til utviklingsland egentlig stikker.

19 oktober i fjor avdekket jeg at Norge sammen med EU og USA i Verdens handelsorganisasjon WTO forhindret mange fattige lands krav om å lette på farmasigigantenes patentrettigheter på vaksineproduksjon, slik at utviklingsland raskt kunne satt i gang parallell produksjon av covidvaksine.

Vi kan konstatere at Ulsteins og regjeringspartnernes nestekjærlighet ikke går utover «Big Pharma’s» interesser, men heller gir seg uttrykk i å omdirigere vaksinedoser fra den norske befolkningen til andre land.

På toppen av det hele må vi anta at patentrettighetene Norge verner mot ulandskrav dreier seg om patenter selskapene har utviklet ved hjelp av solid sponsing fra skattebetalere i Norge og andre land. Offentlige milliarder har jo rullet til utvikling av vaksiner.

U-landene har siden oktober fortsatt sin kamp i WTO for å få de rike landene med på en lettelse i patentbeskyttelsen for å få fortgang på vaksineproduksjonen.

Solberg-regjeringen har ikke latt seg overtale.

Realiteten: EU nekter oss Covax-dosene

Nå får vi høre at de som bidrar økonomisk til dette globale spleiselaget, norske skattebetalere, slett ikke trengte de 1,9 millioner vaksinedoser fra Covax-ordningen.

For vi skal få så masse vaksine fra EUs ordning i stedet. En eller annen gang. Regjeringen har åpenbart god tid med vaksineutrullingen.

Så kommer rosinen i pølsa: Det viser seg at betingelsen for å få vaksine via EU, skal være at Norge frasier seg retten til å kjøpe en eneste dose fra andre kilder.

Kommentar:

Så langt avsløringa til Thomas Vermes. Regjeringa Solberg som angivelig skal være svært opptatt av å bekjempe koronaviruset i Norge har altså dels forpliktet seg til ikke å skaffe de vaksinene Norge har betalt for og til ikke å kjøpe vaksiner fra annet hold, som for eksempel Russland. Er det da helsepolitikk vi ser eller underkastelse under EU?

Norges milliarder til BigPharma

I tillegg har Norge betalt store deler av de utviklingskostnadene som de store farmasøytiske selskapene har hatt på utviklinga av vaksiner. Erna Solberg har personlig sørget for dette. I mai 2020 var hun ute med håndveska igjen. Av den dro hun opp totalt 13 milliarder skattekroner som går til Koalisjonen for forebygging av epidemier, CEPI, og Vaksinealliansen Gavi.

CEPI sier om seg sjøl at de er «a innovative global partnership between public, private, philanthropic, and civil society organisations.» CEPI ble grunnlagt i Davos av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust og World Economic Forum.

Gavi, the Vaccine Alliance, sier om seg sjøl at deres sentrale partnere er «the World Health Organization, UNICEF, the World Bank and the Bill & Melinda Gates Foundation».

I en erklæring som var undertegnet av Italias statsminister Giuseppe Conte, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd Charles Michel, EU-president Ursula von der Leyen og Norges statsminister Erna Solberg, heter det at de sammen vil ta et initiativ for å skaffe 7,5 milliarder euro for å utvikle en vaksine mot covid-19. Erklæringa i fulltekst finnes her. I erklæringa står det:

«Vi støtter WHO, og vi er glade for å gå sammen med erfarne organisasjoner som Bill og Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Hver eneste euro eller dollar som vi samler inn, kanaliseres først og fremst gjennom anerkjente globale helseorganisasjoner som CEPI, Gavi, the Vaccines Alliance, Global Fund og Unitaid til å utvikle og distribuere så raskt som mulig, for så mange som mulig, diagnostikk, behandlinger og vaksiner som vil hjelpe verden med å overvinne pandemien.
«

Norge har altså allerede betalt for vaksinene i bøtter og spann, og solidariteten med de mulinasjonale vaksineprodusentene har vært stor, så stor at de kan øke utbetalingene til sine aksjonærer uten å måtte tenke på risiko, for den har blant annet Norge tatt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.