Liste over skatteparadis: hvorfor mangler det største av dem, delstaten Delaware i USA?

0
Staten Delawares flagg i bakgrunnen. / Shutterstock
Det internasjonale nettverket for rettferdig beskatning (Tax Justice Network; TJN) har nå publisert sin oppdaterte liste over de viktigste skatteparadisene som brukes av selskaper. På toppen er de tre britiske territoriene Jomfruøyene, Caymanøyene og Bermuda, etterfulgt av Nederland, Sveits, Luxembourg og Hong Kong, deretter av kanaløya Jersey og til slutt Singapore og De forente arabiske emirater.

Av Werner Rügemer, NachDenkSeiten.

https://www.nachdenkseiten.de/upload/bilder/190423_ruegemer.jpg
Det er velmenende og godt gransket, men to veldig viktige ting mangler: For det første mangler det største skatteparadiset i verden for selskaper, nemlig den amerikanske delstaten Delaware, og for det mangler andre et viktig trekk ved Delaware og de nevnte skatteparadisene. De er ikke bare skatteparadiser, men mye mer omfattende: de er også finansoaser. Det handler ikke bare om skatter, men mye mer, nemlig en spesielt «liberal» selskapsrett.
(bildet er fra en annen av Tax Justice Network sine rapporter fra 2020)

Delaware: Hovedkvarter for verdens viktigste selskaper

La oss starte med Delaware. Fire femtedeler av de 500 største amerikanske bankene og selskapene (S&P 500-listen) og flertallet av de andre store globale amerikanske selskapene har sitt juridiske og skattemessige hjemsted i Delaware. Og ikke bare det: Siden disse selskapene selv består av hundrevis, noen ganger tusenvis av datterselskaper, i USA og i mange dusin andre land, har de også hundrevis og tusenvis av postbokselskaper, igjen stort sett i Delaware.

Og de store amerikanske filialene til utenlandske selskaper, som Daimler og Deutsche Bank, gjør det samme. Alt du trenger å gjøre, er å bla gjennom Deutsche Banks offentlig tilgjengelige informasjon: Mer enn hundre postboksselskaper er basert i Delaware, i tillegg til skatteparadisene nevnt av TJN. Delaware er et finansielt instrument for «America First».

USAs president Joe Biden: lobbyist fra og for Delaware

Det hadde vært nærliggende å inkludere Delaware på grunn av den nye, akk så hyggelige, amerikanske presidenten Joe Biden: Han er en av de viktigste lobbyistene for Delaware som kapitalhovedstad – og har vært det i over fire tiår.

Biden var senator for den amerikanske staten Delaware fra 1973 til 2009. Som 29 år gammel forretningsadvokat stilte han til valg, og var senator i Washington i 35 år.

Denne ministaten med mindre enn en million innbyggere ble utviklet som en finansoase av det voksende amerikanske kjemi- og rustningsselskapet DuPont, som ble grunnlagt her, siden 1920-tallet. Antallet postboksselskaper i dag er flere ganger høyere enn antallet stemmeberettigete. Postboksene administreres her av godt betalte forvaltere: Dette er den mest innflytelsesrike industrien i Delaware, i den idylliske hovedstaden Wilmington.

I Delaware styrer Biden-klanen, med senatoren i spissen. Sønnen Beau Biden ble statsadvokat her uten å måtte anstrenge seg noe særlig. Sønnen Hunter Biden fungerer som travel finansspekulant i Ukraina. Om nødvendig, kjempet også pappa Biden, som er kjent med skatteunndragelser og økonomiske spekulasjoner, for sin kjære sønn når det trengtes, i Kiev.

Joe Biden har fått penger til sine valgkampanjer fra de store digitale selskapene som Alphabet/Google, Microsoft, Amazon, Apple, Facebook, Netflix, men også for eksempel fra JP Morgan Chase, Blackstone og Walmart-klanen: De bruker alle Delaware i stort omfang. Men også selskaper med reelt hovedkvarter i Delaware sponset sin innflytelsesrike senator, inkludert kredittkortselskapet MBNA og John Hynansky, som kommer fra Ukraina og er ansvarlig for eksporten av luksus-SUV-er til den oligarkiske eliten i Ukraina.

Da Biden, et ledende medlem av Det demokratiske parti, var senator i Washington, stemte han alltid sammen med republikanerne om viktige dereguleringer av finanssektoren. Ved hjelp fra senatoren sin, har Delaware blitt den største økonomiske frihavnen i verden.

BlackRock i Delaware

Den største organisatoren av kapital i den vestlige verden, BlackRock, som er medeier av 18 tusen banker, selskaper og finansielle tjenesteleverandører, har sitt reelle hovedkontor i New York, men det juridiske og skattemessige hovedkontoret i Delaware.

BlackRock er også den største organisatoren og tilretteleggeren av de superrikes globale skatteflukt. Med startbeløp på rundt 50 millioner dollar eller euro eller pund og oppover, overlater de sin tilgjengelige kapital til BlackRock. BlackRock kjøper så aksjer i flere og flere selskaper, som IBM, General Motors, Coca Cola, Goldman Sachs, Amazon, Google, Facebook, Apple, Microsoft, Twitter, Tesla og New York Times. I Tyskland er det snakk om alle i 30 DAX-gruppen av største selskaper, inkludert slike svindeldømte foretak som Wirecard eller Deutsche Bank, og Commerzbank og det statsstøttede Lufthansa.

BlackRock, som selv er basert i Delaware, plasserer de 50, 70 eller 120 millionene fra sine superrike investorer i postboksselskaper på Caymanøyene eller i Luxembourg, og også i Delaware ved hjelp av «velrenommerte» revisorer.

De 5 prosent av aksjene som BlackRock eier i den tyske brunkullkonsernet RWE er fordelt på 154 postboksselskaper i Jersey, Luxembourg, Nederland, Singapore og også i Delaware. Det er på samme vis med det bedrageridømte selskapet Wirecard. De 9 prosent av aksjene som BlackRock eier i den tredje største boligkonsernet i Tyskland, LEG (tidligere offentlig boligselskap), er fordelt på 204 postboksselskaper, de 8 prosent av aksjene som eies i Tysklands største boligselskap, Vonovia, er på samme måte fordelt blant 203 postboksselskaper.

Man kan forestille seg størrelsesordenen: Hvor mange postboksselskaper organiserer BlackRock til fordel for sin superrike klientell, som har kapital plassert i 18 tusen selskaper over hele verden?

Ekstremt liberal selskapsrett

Men det handler ikke bare om organisert skatteunndragelse. Denne okkulte parallelle verdenen i den vestlige økonomien og det vestlige finanssystemet har også en ekstremt «liberal» selskapsrett:

  • Ekstremt lave opplysningskrav
  • De faktiske eierne, de som til slutt får overskuddet, blir anonymisert. Kapitalistene har aldri vært så ansiktsløse som de er i dag.
  • Disse ansiktsløse eierne er også uansvarlige. Ifølge Delawares selskapsrett er ansvar ekstremt begrenset.
  • Disse ansiktsløse og uansvarlige eierne er ikke bare skjult for skattemyndighetene, men også for de respektive børsene og de finansielle tilsynsmyndighetene.
  • Disse nye eierne er også skjult for sameiere, konkurrenter og muligens koner og arvinger.

Ekstremt lave opplysningskrav

Mens Sveits har vært pioner innen individuell skatteunndragelse for superrike siden 1800-tallet, er Delaware den globale pioneren innen ekstremt “liberal” selskapsrett, der skatteunndragelse bare er ett av de viktigste elementene.


Med velvillig tillatelse fra Werner Rügemer & NachDenkSeiten

Oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

Forrige artikkelOm hvordan Finnmark gjøres klart for krig
Neste artikkelBelgisk marxistparti på stigende kurs