Om hvordan Finnmark gjøres klart for krig

0
Millitærøvelse i Finnmark. Foto: Ole-Sverre Haugli/ Forsvaret

Pentagons nettavis DefenseOne har vært på besøk i Finnmark og forteller sine lesere entusiastisk om hvordan det norske forsvaret og Heimevernet forberedes på krig:

Ikke engang det amerikanske militæret kan være overalt, så hele samfunnets forsvar blir stadig viktigere.

Selv om du aldri har hørt om regionen Finnmark, vet du at det er viktig: det er den delen av Norge som grenser til Russland. Norges væpnede styrker trener der denne uka – og ikke bare de profesjonelle væpnede styrkene, men også vernepliktige og sivile. Øvelsen, som fokuserer på forsvar av lokal infrastruktur, viser en stadig viktigere virkelighet: alle har en rolle å spille for å holde landet sitt trygt.

– Øvelsen er en viktig del av å styrke kapasiteten vår generelt, men Finnmark er også en viktig del av Norge med viktig infrastruktur, sa generalmajor Lars Lervik, sjefen for den norske hæren, en dag inn i øvelsen. “Det andre aspektet er hastighet. Vi trener på en raskt utviklende situasjon der vi må reagere ekstremt raskt. ”

Den norske regjeringen gjenoppbygger styrkene sine i Finnmark etter å ha nedbemannet hærenhetene med base der på 1990- og begynnelsen av 2000-tallet. Regionen er hjem for følsomme installasjoner, inkludert Banak Air Base i Lakselv, hvorfra det norske luftforsvaret blant annet utfører søk- og redningsaksjoner i Finnmark, Svalbardøyene og andre deler av Arktis. I 2017 gjeninnførte regjeringen det territoriale forsvaret av området, og i fjor lanserte den norske hæren Porsanger bataljon, som i likhet med de fleste norske militære enheter inkluderer både aktiv tjeneste og vernepliktige.

Forberedelser til krig

DefenseOne gjør ingen særlig hemmelighet av at dette er forberedelser til krig:

Øvelsen viser Norges fornyede forpliktelse til å forsvare denne enorme regionen, som inkluderer Lakselv på kysten av Barentshavet, Kirkenes nær den russiske grensen, og mange bygder i mellom. Men ikke engang med Porsangerbataljonen på plass kan de norske væpnede styrkene dekke alle deler av Finnmark hele tiden. US Marine Corps ville heller ikke være til stor hjelp i en raskt krise: Den imponerende samlingen av forhåndsposisjonert utstyr ligger i Trondheim i Sør-Norge, 20 timers kjøretur fra Lakselv.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.