Texanere mottar vanvittige strømregninger etter vinterstormen

9
Illustrasjon: Shutterstock

I etterkant av vinterstormen som etterlot millioner av mennesker i Texas uten tilgang til strøm og rent vann, mottar nå noen innbyggere enorme strømregninger. Dette skriver wsws-org.

Texas’ reguleringsorgan ERCOT – Electric Reliability Council of Texas – som fører tilsyn med anslagsvis 90 prosent av strømlasten i delsstaten, var helt uforberedt på rekordbehovet for kraft den siste uka, da temperaturene falt til langt under frysepunktet.

Kombinasjonen av utilstrekkelig kapasitet og lammelse av kraftstasjoner på grunn av kulda oppsto det en fullstendig kollaps i kraftnettet. Der kraftverk og naturgassrør regelrett frøs ned, steg markedsprisen på elektrisk kraft i Texas fra et sesonggjennomsnitt på $ 50, til $ 9 000 per megawatt.

Texanere på strømabonnement med variable rater har fått strømregninger på titusenvis av dollar. Ifølge nyhetskanalen KHOU 11 skylder Dallas-beboeren Ty Williams mer enn $ 17.000 for strøm til sitt hus, et gjestehjem og hans kontor.

Williams hadde et abonnement med variabel rate med energileverandøren Griddy, som oppfordret sine kunder til midlertidig å bytte energileverandør for å unngå høye priser. Han sa at ingen selskaper ville akseptere ham som kunde før den 26. februar, og nå sitter han på kroken og skylder tusenvis av dollar.

Griddy-kunder betaler en månedlig avgift på $ 9,99, og betaler deretter spotpris for energien på den tiden av dagen den forbrukes, som åpner for noen skyhøye strømregninger for denne uka.

«Hvordan i all verden kan noen betale det? Jeg mener, du går fra et par hundre dollar i måneden … dette er absolutt umulig, det henger ikke på greip,» sa Williams.

KHOU 11 refererte også til en kunde som hadde ei regning på over $ 1 000 for hennes leilighet på 65 kvadratmeter. Et annet par tvitret et bilde av ei strømregning på over $ 3 800, og bemerket: «Brukte så lite som mulig i et 120 kvm. stort hus, og dette er strømregninga min. Hvordan er dette rettferdig? Jeg betalte bare $ 1 200 for hele 2020.»

Energifattigdommen er kommet for å bli i USA, og den vil utvilsomt bli verre. I 2019 regnet myndighetene med at en av tre husholdninger har store problemer med å betale energiregningene sine. Offentlig støtte nå bare fram til 20 prosent. Med hyppige og økende antall kollapser i strømforsyninga vil ytterlige millioner av folk havne i permanent energifattigdom.

Les også: Hva gikk galt i Texas?

Hva sier kollapsen i Texas om det kommende sammenbruddet i USA?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  De kan å lage misvisende akronymer- denne er i klasse med MAGA.

 2. Avatar for Lepanto Lepanto says:

  Man må bare berømme kraftselskapene for forretningsidéen; å unnlate nødvendig oppgraderinger av strømnettet og så laste kostnadene av mangelen over på sine privatkunder, alt garantert sikret med liten skrift og vanskelig ordbruk i kontrakten. Samtidig vil nok staten under president Biden som vanlig ikke gripe inn i at kraftselskapenes falitt slik blir sosialisert, altså lastet på kundene, samt at selskapenes egentlige falitt gir selskapene profitt.

 3. Avatar for Hfut547 Hfut547 says:

  Dette kommer garantert til Norge også, nå som vi har innført Søviksnes-modellen, eller acer om du vil.
  Når man har variable rater burde det være mulig å reservere seg, dvs å sette en maks spotpris man er villig til å betale, og hvis ikke heller være strømløs. Ellers vil jo slikt som dette skje igjen.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Attpåtil vil de innføre forbud mot vedovner som ikke er “rentbrennende”.

  Og det er nok ikke mange år før de innfører forbud mot vedovner generelt. I klimakampens navn.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Har Støre solgt seg ut av Jøtul?

 6. Avatar for K11 K11 says:

  Artiklene om temaet ligger vel bak betalingsmur, men det kan se ut til at han ikke lenger har aksjer i Jøtul, ja.

  Enn så lenge er det jo lov med rentbrennende ovner, og Jøtul produserer vel en del slike, enten Støre er med på eiersiden eller ei.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det ser ikke slik ut.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere