Texanere mottar vanvittige strømregninger etter vinterstormen

0
Illustrasjon: Shutterstock

I etterkant av vinterstormen som etterlot millioner av mennesker i Texas uten tilgang til strøm og rent vann, mottar nå noen innbyggere enorme strømregninger. Dette skriver wsws-org.

Texas’ reguleringsorgan ERCOT – Electric Reliability Council of Texas – som fører tilsyn med anslagsvis 90 prosent av strømlasten i delsstaten, var helt uforberedt på rekordbehovet for kraft den siste uka, da temperaturene falt til langt under frysepunktet.

Kombinasjonen av utilstrekkelig kapasitet og lammelse av kraftstasjoner på grunn av kulda oppsto det en fullstendig kollaps i kraftnettet. Der kraftverk og naturgassrør regelrett frøs ned, steg markedsprisen på elektrisk kraft i Texas fra et sesonggjennomsnitt på $ 50, til $ 9 000 per megawatt.

Texanere på strømabonnement med variable rater har fått strømregninger på titusenvis av dollar. Ifølge nyhetskanalen KHOU 11 skylder Dallas-beboeren Ty Williams mer enn $ 17.000 for strøm til sitt hus, et gjestehjem og hans kontor.

Williams hadde et abonnement med variabel rate med energileverandøren Griddy, som oppfordret sine kunder til midlertidig å bytte energileverandør for å unngå høye priser. Han sa at ingen selskaper ville akseptere ham som kunde før den 26. februar, og nå sitter han på kroken og skylder tusenvis av dollar.

Griddy-kunder betaler en månedlig avgift på $ 9,99, og betaler deretter spotpris for energien på den tiden av dagen den forbrukes, som åpner for noen skyhøye strømregninger for denne uka.

«Hvordan i all verden kan noen betale det? Jeg mener, du går fra et par hundre dollar i måneden … dette er absolutt umulig, det henger ikke på greip,» sa Williams.

KHOU 11 refererte også til en kunde som hadde ei regning på over $ 1 000 for hennes leilighet på 65 kvadratmeter. Et annet par tvitret et bilde av ei strømregning på over $ 3 800, og bemerket: «Brukte så lite som mulig i et 120 kvm. stort hus, og dette er strømregninga min. Hvordan er dette rettferdig? Jeg betalte bare $ 1 200 for hele 2020.»

Energifattigdommen er kommet for å bli i USA, og den vil utvilsomt bli verre. I 2019 regnet myndighetene med at en av tre husholdninger har store problemer med å betale energiregningene sine. Offentlig støtte nå bare fram til 20 prosent. Med hyppige og økende antall kollapser i strømforsyninga vil ytterlige millioner av folk havne i permanent energifattigdom.

Les også: Hva gikk galt i Texas?

Hva sier kollapsen i Texas om det kommende sammenbruddet i USA?

Forrige artikkelBlir det fiskekrig mellom Norge og EU?
Neste artikkelNepal lever som om det ikke var noe covid