Nepal lever som om det ikke var noe covid

0
Katmandu juni 2020. Foto: Shutterstock

Antall smittede ser lavt ut og sportsarrangementer er fullpakket. Nepal lever som om det ikke skulle finnes noe covid-19. Dette skriver The Guardian i sin seksjon Global development», som er merket med at den er sponset av Bill & Melinda Gates Foundation.

Trafikkork og skyhøye forurensningsnivåer er tilbake. Politiske ledere organiserer massemøter, langt mer fokusert på å bekjempe hverandre enn noe virus. Hvis fattigere nepalere sliter med det alvorlige økonomiske nedfallet fra Covid-19, ser det i det minste ut til å virke som det daglige livet i hovedstaden Kathmandu er tilbake til det normale.

«Det er som om ingenting har skjedd. Utestedene er overfylte. Skoler og høyskoler åpner igjen. Idrettsanlegg er fulle. Det virker ikke som om det er noen Covid, sier Sameer Mani Dixit, en folkehelsespesialist. «Det trosser logikken.»

Med et svakt offentlig helsesystem, familier i flere generasjoner som delte overfylt innkvartering og en stor arbeidsinnvandring av migranter som kom tilbake fra India, så coronavirus ut til å bli en voldsom belastning i Nepal, et av Asias fattigste land.

I stedet har infeksjonsraten falt jevnt, fra et gjennomsnitt på 3000 daglige tilfeller i oktober til rundt 300 i januar. I forrige uke hadde Nepal sin første dag siden august uten en Covid-relatert død. Totalt har vel 2000 mennesker dødd siden begynnelsen av utbruddet, i en befolkning på nesten 30 millioner. “Antallet tilfeller går definitivt ned. Sykehusinnleggelsesraten er veldig lav … Totalt sett ser det ut til at viruset har vært inneholdt på dette stadiet, sier Basu Dev Pandey, tidligere direktør for regjeringens avdeling for epidemiologi og sykdomskontroll.

I fjor vår innførte regjeringa i Katmandu lockdown og innreiseforbud til og med for egne borgere. Men slike tiltak er det for lengst slutt med. Kritikerne sier at regjeringa har vært svært lite effektiv og at den bare har vært opptatt av innbyrdes krangel. Eksperter er heller ikke sikre på om det vil bli en «ny bølge» eller hva årsaken er til at det nå later til å være lite smitte i landet. Men turistindustrien lider av koronakrisa og arbeidsløsheten, som fra før var svært høy, har bare økt.

USA: Anthony Fauci: Masker kan bli nødvendige til 2022

I et intervju med CNN sier USAs koronatsar Anthony Fauci at amerikanerne ikke kan regne med å vende tilbake til normalt liv før i 2022 og fram til da mener han det bli nødvendig med maskepåbud.

Forrige artikkelTexanere mottar vanvittige strømregninger etter vinterstormen
Neste artikkelDen moderne verden er redd for å dø