Nepal lever som om det ikke var noe covid

7
Katmandu juni 2020. Foto: Shutterstock

Antall smittede ser lavt ut og sportsarrangementer er fullpakket. Nepal lever som om det ikke skulle finnes noe covid-19. Dette skriver The Guardian i sin seksjon Global development», som er merket med at den er sponset av Bill & Melinda Gates Foundation.

Trafikkork og skyhøye forurensningsnivåer er tilbake. Politiske ledere organiserer massemøter, langt mer fokusert på å bekjempe hverandre enn noe virus. Hvis fattigere nepalere sliter med det alvorlige økonomiske nedfallet fra Covid-19, ser det i det minste ut til å virke som det daglige livet i hovedstaden Kathmandu er tilbake til det normale.

«Det er som om ingenting har skjedd. Utestedene er overfylte. Skoler og høyskoler åpner igjen. Idrettsanlegg er fulle. Det virker ikke som om det er noen Covid, sier Sameer Mani Dixit, en folkehelsespesialist. «Det trosser logikken.»

Med et svakt offentlig helsesystem, familier i flere generasjoner som delte overfylt innkvartering og en stor arbeidsinnvandring av migranter som kom tilbake fra India, så coronavirus ut til å bli en voldsom belastning i Nepal, et av Asias fattigste land.

I stedet har infeksjonsraten falt jevnt, fra et gjennomsnitt på 3000 daglige tilfeller i oktober til rundt 300 i januar. I forrige uke hadde Nepal sin første dag siden august uten en Covid-relatert død. Totalt har vel 2000 mennesker dødd siden begynnelsen av utbruddet, i en befolkning på nesten 30 millioner. “Antallet tilfeller går definitivt ned. Sykehusinnleggelsesraten er veldig lav … Totalt sett ser det ut til at viruset har vært inneholdt på dette stadiet, sier Basu Dev Pandey, tidligere direktør for regjeringens avdeling for epidemiologi og sykdomskontroll.

I fjor vår innførte regjeringa i Katmandu lockdown og innreiseforbud til og med for egne borgere. Men slike tiltak er det for lengst slutt med. Kritikerne sier at regjeringa har vært svært lite effektiv og at den bare har vært opptatt av innbyrdes krangel. Eksperter er heller ikke sikre på om det vil bli en «ny bølge» eller hva årsaken er til at det nå later til å være lite smitte i landet. Men turistindustrien lider av koronakrisa og arbeidsløsheten, som fra før var svært høy, har bare økt.

USA: Anthony Fauci: Masker kan bli nødvendige til 2022

I et intervju med CNN sier USAs koronatsar Anthony Fauci at amerikanerne ikke kan regne med å vende tilbake til normalt liv før i 2022 og fram til da mener han det bli nødvendig med maskepåbud.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Joso Joso says:

  Noen raske søk og man finner at feks. Kambodja sendte masker og medisinsk utstyr til Nepal i januar, nepalesisk lege skriver i Nepal Times at det testes, men bør testes mer - https://www.nepalitimes.com/opinion/staying-safe-in-2021-and-beyond/, napalesiske myndigheter krever covid-test av besøkende fra utlandet og bildet i artikkelen viser folk med masker. Mao, det er som i Norge. Man skal ikke langt fra norske byer før man kommer på bygda, og der bor det bønder. Så fremt kommunene ikke har maskepåbud er det ikke særlig vilje hos bønder og bygdefolk om å gå med masker. Det har heller ikke blitt status å teste seg, som det har blitt i byene. Så hovedbudskapet til artikkelforfatter stemmer om man sammenlikner med Storbrittania, men ikke med Norge.

  I Tanzania derimot er det ikke engang pcr-test når man ankommer landet, kun måling av feber i øret. De ansatte bruker munnbind i resepsjonen på 5-stjerners hoteller, ellers ikke. I city center kan man se hvite utlendinger bruke munnbind, ellers ikke. Dette har russere og ukrainere funnet ut. Jeg fikk nylig “advarsel” fra den Norske ambasaden i Dar es Salaam om å være “forsiktig”, det er mye russere og ukrainere på Zanzibar, og de bruker ikke masker. Jeg er ikke i Zanzibar men takket og bukket for informasjonen og lette febrilsk etter masken min, som har kommet bort, så nå er det krise her, for de selger ikke masker :wink:

 2. I denne artikkelen fra østerriksk fjernsyn påpekes det at Ukraina, med ca 42 millioner innbyggere, har trolig oppnådd flokkimmunitet.

  Hovedsaklig pga. ung befolkning og dårlig helsevesen, har COVID-epidemien rullet over landet uten enorme virkninger.

  Selvsagt er mange blitt syke, men dødeligheten er ikke eksepsjonelt høy.

  Nå viser testresultatene at langt flere ukrainere ( ca. 50 %) har antistoffer i blodet, som er et tegn på gjennomlevd Covid-infeksjon.

  Man har altså den paradoksale situasjonen i Ukraina at sykdommen er i ferd med å ebbe ut fordi befolkningen har utviklet flokkimmunitet, før vaksineringen er begynt.

  Hva er da hensikten med vaksinering av en immun befolkning?

 3. Avatar for Joso Joso says:

  Om du spør helsemyndighetene vil de si at vaksinering er viktig for å beskytte befolkningen, og at antistoffer i blodet ikke er fullgodt med en vaksine. Om du spør uavhengige forskere, forskere som altså ikke får lønna si fra Staten, eller fra de forskjellige landenes myndigheter, vil de fortelle deg en helt annen historie, nemlig en historie om svindel og juks og manipulering. Hva fasiten blir for folk er ikke lett å si, men det blir ikke usannsynlig noe slikt som at det til slutt, om kanskje et par år, faser alt seg ut, og at media og myndigheter til slutt tar hverandre i hendene og takker for godt samarbeid Videre vil det komme dokumentarfilmer på rad og rekke, og noen får kanskje en pris.

 4. Grunnen til at Nepal ikke har noen problemer med kornona er fordi egentlig så har ingen i hele verden noe problem med korona, det viser all statistikk og data… Hele korona hysteriet er korruspjon og juks for makt og penger rett å slett.

  Eneste grunnen til at sykehus og økonomoien sliter er korona tulltakene og karantenene som gjør at leger og sykepleiere ikke får LOV til å dra på jobbl. Over mesteparten av verden så er det færre syke og døde enn vanlig, ikke flere…

 5. Korona hysteriet handler om penger og makt… Noen tjener utrolig masse penger og har fått utroliig mye makt som følge av korona hysteriet.

 6. Avatar for Joso Joso says:

  Er ikke sikker på at det er riktig. Det er ikke virussmitte som er hovedårsaken til dødsfall i et land. De tallene som begynner å sive ut viser noe overdødlighet, noe underdødlighet (Norge). Det er merkelig om det blir underdødlighet i land hvor sykehus er nedstengt og folk sitter innendørs og skjelver, gjerne med tom lommebok etter stengte arbeidsplasser, og hvor det koster en liten formue å bli undersøkt av lege. Jeg tipper overdødlighet pga tiltakene.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hørte en gang at det hadde vært legestreik i USA. Og dødeligheten hadde falt med 30%. Mulig det bare var en vandrehistorie. Men hypokondere utgjør nok et stort marked for legemiddelindustrien

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere