Store protester mot militærkuppet i Myanmar

0
Fra protestene mot militærkuppet i Myanmar. Skjermdump fra video.

Titusener av mennesker deltok i gatedemonstrasjoner i de største byene i Myanmar i protest mot det nylige militærkuppet og krevde løslatelse av landets leder Aung San Suu Kyi. Dette skriver blant annet Huffington Post. Aung San Suu Kyi og andre ledere i regjeringspartiet ble arrestert av de militære styrkene i landet i morgentimene 1. februar 2021, og de militære erklærte at de hadde tatt over makta.

I Myanmars økonomiske hovedstad Yangon marsjerte demonstrantene mot rådhuset og mange bar partiflagget til Suu Kyis parti NLD og bilder av henne. Også i Myanmars nest største by Mandalay var det demonstrasjoner, og også i den nybygde hovedstaden Nay Pyi Taw.

De militære hadde blokkert internett i landet og kringkastinga kjørte bare sendinger som priste de militære kuppmakerne. Norske Telenor ASA som er mobilnettleverandør i landet sa at de var blitt beordret til å stenge sitt datanettverk. Selskapet mener det strider mot folkeretten, men har valgt å gjøre som myndighetene krever.

Militærjuntaen har innført ett års unntakstilstand og lovt å gjeninnføre sivilt styre, men uten å oppgi noe tidspunkt for dette.

USA har protestert på kuppet og krevd støtte fra Kina. Kina pleier ikke å uttale seg om indre forhold i andre land, og så dårlig som forholdet mellom USA og Kina er nå, kan ikke Biden-administrasjonen ha noe tro på samarbeid med Kina i dette spørsmålet. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua omtaler kuppet og protestene, men myndighetene i Beijing holder en lav profil. Myanmar og Kina har ei felles grense på 1300 kilometer og samarbeider om store olje- og gassprosjekter. Uansett hvem som vinner i Myanmar vil Kina ønske å samarbeide med dem, sier Bill Hayton fra den britiske tenketanken Chatham House, og det er nok ei realistisk vurdering.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelProtest i København mot lockdown og vaksinepass
Neste artikkelDemonstranter i Tunisia trosser portforbud og demonstrerer for demokrati