Store protester mot militærkuppet i Myanmar

0
Fra protestene mot militærkuppet i Myanmar. Skjermdump fra video.

Titusener av mennesker deltok i gatedemonstrasjoner i de største byene i Myanmar i protest mot det nylige militærkuppet og krevde løslatelse av landets leder Aung San Suu Kyi. Dette skriver blant annet Huffington Post. Aung San Suu Kyi og andre ledere i regjeringspartiet ble arrestert av de militære styrkene i landet i morgentimene 1. februar 2021, og de militære erklærte at de hadde tatt over makta.

I Myanmars økonomiske hovedstad Yangon marsjerte demonstrantene mot rådhuset og mange bar partiflagget til Suu Kyis parti NLD og bilder av henne. Også i Myanmars nest største by Mandalay var det demonstrasjoner, og også i den nybygde hovedstaden Nay Pyi Taw.

De militære hadde blokkert internett i landet og kringkastinga kjørte bare sendinger som priste de militære kuppmakerne. Norske Telenor ASA som er mobilnettleverandør i landet sa at de var blitt beordret til å stenge sitt datanettverk. Selskapet mener det strider mot folkeretten, men har valgt å gjøre som myndighetene krever.

Militærjuntaen har innført ett års unntakstilstand og lovt å gjeninnføre sivilt styre, men uten å oppgi noe tidspunkt for dette.

USA har protestert på kuppet og krevd støtte fra Kina. Kina pleier ikke å uttale seg om indre forhold i andre land, og så dårlig som forholdet mellom USA og Kina er nå, kan ikke Biden-administrasjonen ha noe tro på samarbeid med Kina i dette spørsmålet. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua omtaler kuppet og protestene, men myndighetene i Beijing holder en lav profil. Myanmar og Kina har ei felles grense på 1300 kilometer og samarbeider om store olje- og gassprosjekter. Uansett hvem som vinner i Myanmar vil Kina ønske å samarbeide med dem, sier Bill Hayton fra den britiske tenketanken Chatham House, og det er nok ei realistisk vurdering.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Start diskusjonen på forum.steigan.no